Technológie

Atypické reproduktory ovládnu svet hudby

"Harman/Kardon, Beats, Bang & Olufsen a iné firmy sa v posledných týždňoch snažila a zákazníkom predstavujú niekoľko veľmi zaujímavých bezdrôtových reproduktorov. Všetky spája atypický dizajn."

Erik Stríž, 13. decembra 2013 12:00
Subwoofer Harman Kardon Aura Foto: Harman


Stále nemáte jasno v tom, čo kúpite pod vianočný stromček svojim blízkym? Pokračujeme v našich tipoch - dnes pre milovníkov hudby.

Harman Kardon Aura


Harman Kardon Aura je veľmi zvláštny bezdrôtový reproduktor, ktorého vzhľad môže pripomínať niektorý z kuchynských pomocníkov. Možno odšťavovač pomarančov, mixér alebo kávovar? Nevedno, či bola táto podobnosť cieľom dizajnérov, v každom prípade sa výsledok ich práce celkom hodí nielen do obývačky či pracovne, ale práve aj do kuchynského prostredia. Koniec koncov výrobca tento svoj nový produkt prezentuje aj v prostredí kuchýň.

Subwoofer Harman Kardon Aura Foto: Harman

Masívny subwoofer


Základom reproduktora je masívna platforma so vstavaným reproduktorom a kompletnou technologickou výbavou. Na tejto platforme, ktorá bude k dispozícii v bielej a čiernej farbe, nájdete niekoľko senzorových tlačidiel, logo výrobcu a vrchnú stranu produktora. Keď túto platformu otočíte “hore nohami”, zistíte, že celý jej spodok je tvorený masívnou membránou basového reproduktora s výrazným rebrovaním dookola a priemerom až 4,5 palcov. Na tejto platforme je postavená kupola zo skla, ktorá predĺženým otvorom prenáša zvuk z horného výstupu reproduktora do okolia. Samotná sklená kupola pritom funguje ako veľmi netradičná ozvučnica. Aura je schopná prijať signál cez Bluetooth, Wi-Fi v štandarde DLNA, tiež využíva službu AirPlay pre zariadenia od Apple.

Beats Pills 2.0 a Pills XL Foto: Beats

Beats Pill 2.0 a Pill XL


Pill druhej generácie je bezdrôtový reproduktor s intenzívnou basovou zložkou, ktorý vyniká skvelým dizajnom a vysokou mierou mobility. Padne presne do chlapskej dlane a bez problémov sa dá počas prehrávania hudby nosiť v ruksaku alebo väčšom vrecku mikiny. Reproduktor s príznačným pomenovaním "pilulka" sa dá spojiť so všetkými typmi moderných smartfónov cez technológie NFC a Bluetooth a s pomocou vstavaného mikrofónu umožňuje aj telefonovanie bez potreby používania samotného mobilu. Beats Pill 2.0 sa predáva v piatich farebných variantoch za cenu 199 amerických dolárov.

Beats Pills 2.0 a Pills XL Foto: Beats

Ako už samotný názov naznačuje, model Pill XL je väčšou verziou základného pilulkového reproduktoru. Má síce rovnaký dizajn aj detaily, ale je dlhý až 33 centimetrov a má ešte výraznejšiu basovú zložku. Pritom dokáže presne interpretovať prakticky celé človekom rozpoznateľné frekvenčné spektrum. Pill XL je dostupný iba v elegantnej čiernej farbe a predáva sa za 299 amerických dolárov.

Bang & Olufsen BeoLab 17, 18 & 19 Foto: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen BeoLab 17, 18 & 19


Séria BeoLab od B&O je v určitom ohľade revolučná, pretože prináša do sveta konzervatívneho dizajnu kombináciu kreativity, prémiovosti a špičkovej interpretácie zvuku. Najnovšie reproduktory tejto modelovej série s označením 17,18 a 19 sú prvými bezdrôtovými reproduktormi vôbec, ktoré využívajú technológiu prenosu dát s názvom WiSA. Táto technológia prenáša 24-bitovú hudbu vo frekvenčnom spektre 5,2 až 5,8 GHz s kmitočtom 96 kHz. WiSA je alternatívou k Bluetooth a Wi-Fi.

Bang & Olufsen BeoLab 17, 18 & 19 Foto: Bang & Olufsen
Model BeoLab 17 je spomedzi všetkých troch noviniek najkompaktnejší, telo má vyrobené z brúseného hliníka a jeho reproduktor má priemer 6 palcov. Ozvučnica môže byť otvorená aj zatvorená, podľa voľby jeho majiteľa - na vrchu reproduktora sa nachádza odnímateľná strieška, po odmontovaní ktorej sa výraznejšie mení interpretácia zvuku. BeoLab sa predáva v troch farebných variantoch.

Model BeoLab 18 je postavený na základoch veľmi úspešného modelu BeoLab 8000, využíva aj viacero jeho konštrukčných a dizajnových prvkov. Predná strana reproduktorov má výrazné členenie vďaka 21 vertikálnym dreveným pásom. Vzhľadom k vežovitému prevedeniu je model 18 určený na interpretáciu stredných a vysokých frekvencií.

Bang & Olufsen BeoLab 17, 18 & 19 Foto: Bang & Olufsen
Model BeoLab 19 je veľkosťou podobný modelu 17, ukladá sa buď na podlahu alebo na vyvýšený podstavec. Pracuje s 8-palcovými základňami a výkonom 180 Wattov. Úlohou reproduktorov BeoLab 19 je vytvárať intenzívne hlboké tóny s nízkymi frekvenciami. Novinky z dielne Bang & Olufsen vôbec nepatria k tým lacným. BeoLab 17 stojí 3000 eur, model 18 až 4660 eur a BeoLab 19 2560 eur.

Komentáre