Technológie

Griffin PowerMate dopĺňa myš a klávesnicu

"V týchto dňoch sme svedkami ohlasovania nepreberného množstva nových produktov vďaka veľtrhu CES 2014. Jedným z tých menej známych, ale nemenej zaujímavých, je Griffin PowerMate Bluetooth. "

Erik Stríž, 9. januára 2014 12:00
Griffin PowerMate Bluetooth Foto: Griffin


Ľudia, ktorí sa živia prácou na počítači, majú zvyčajne celkom iné nároky na ovládacie rozhrania, ako bežní používatelia. Práve preto u nich môžeme vidieť pripojené k počítačom rôzne zariadenia, akoby mixážne pulty. Nie sú náhradou za myš a klávesnicu, ale ich funkčným doplnkom. Presne takým, ale o niečo viac orientovaným na začínajúcich používateľov, je Griffin PowerMate Bluetooth.

Toto malé zariadenie s kompaktnými rozmermi a moderným dizajnom s kovovým leskom je v skutočnosti bezdrôtový dotykový snímač. K počítaču sa pripája prostredníctvom rozhrania Bluetooth 4. generácie, má vlastnú vstavanú batériu a uplatnenie nájde predovšetkým v prostredí, v ktorom existuje potreba aktívne pracovať s videom.

Griffin PowerMate Bluetooth Foto: Griffin

Desiatky funkcií v jednom valci


Malý valec s hliníkovým povrchom dokáže rozpoznať dotyky prstov, je ho možné otáčať, klikať s ním ako s myškou a jeho funkcie sa dajú jednotlivo nastavovať. Výrobca ho preto označuje prívlastkom “programovateľný”, v skutočnosti však žiadne špeciálne znalosti v programovaní mať nemusíte.

Griffin PowerMate Bluetooth je v prvom rade hardvérovou náhradou za bežné klávesové skratky a niektoré pohyby vykonávané myšou. Napríklad pri strihaní videa sa bod strihu môže presunúť otočením vrchnej časti valca v smere chodu hodinových ručičiek a akcia strihu sa vykoná stlačením valca. Zmenšenie veľkosti fotografie sa vykoná známym “pinch” pohybom, ktorým zoomujeme fotky na displeji mobilného telefónu. Reakcie na takéto gestá sú prispôsobiteľné aktuálnym potrebám používateľa.

Griffin PowerMate Bluetooth Foto: Griffin

Len pre novšie Apple zariadenia


Griffin PowerMate Bluetooth funguje v spojení s operačnými platformami Mac OS 10.8 a novšími, ktorým sú vybavené stolové počítače a notebooky od firmy Apple s rozhraním Bluetooth 4.0. Zariadenie sa dá zakúpiť priamo od výrobcu za cenu 59,99 amerických dolárov.

Komentáre