Technológie

Do Google Máp môžete vkladať vlastné budovy a cesty

"Funkcia Map Maker je od dnešného dňa pevnou súčasťou Máp od Google. Vďaka nej môžu používatelia napomáhať k presnosti mapových podkladov."

Erik Stríž, 19. februára 2014 11:30
Funkcia Map Maker umožňuje pridať do Máp od Google vlastné objekty Foto: Google


Google dnes na Slovensku a v ďalších šiestich krajinách spustilo novú funkciu Map Maker, od ktorej si sľubuje presnejšie mapové podklady. Samotní používatelia môžu do máp zadávať vlastné objekty, budovy, cesty či názvy lokalít, v ktorých sami žijú. Funkciu si môžete aktivovať na adrese google.sk/mapmaker.

Od ľudí pre ľudí


Používatelia služieb Google takto môžu do máp pridávať objekty, ktoré sú im dôverne známe, ale v mapových podkladoch nie sú prítomné alebo sú zaznačené nesprávne. To platí nielen pre budovy, ale pre široké spektrum rôznych objektov, ktoré sú súčasťou moderných digitalizovaných máp. Takto Mapy od Google nadobúdajú podstatu toho, čo považujeme za takzvaný open-source projekt.

Napríklad novostavby alebo staršie neevidované domy je možné pridávať nielen ako jednotvárne štvorčeky, je im možné priradiť konkrétny pôdorys, rozmery a charakter. Zaujímavosťou je, že používatelia môžu ostatných ľudí informovať aj o kvalite povrchu ciest vo svojom okolí.

Funkcia Map Maker umožňuje používateľom vykonávať nasledovné činnosti:
• vytvoriť nový objekt, napr. významnú budovu, park, školu
• zakresliť alebo dokresliť cestu, rieku, trať, prípadne zmeniť ich meno
• vytvoriť alebo upraviť ohraničenie budov a územno-správnych celkov
• doplniť alebo upraviť detaily, napríklad otváracie hodiny, povrch cesty
• odstrániť nepresné, zastarané a duplicitné informácie
• upraviť existujúci objekt či aktualizovať ulice napríklad v rodnom meste

Funkcia Map Maker umožňuje pridať do Máp od Google vlastné objekty Foto: Google

Google sa bude chrániť pred zneužívaním


Význam novej funkcie je nespochybniteľný, otázka padá skôr na samotných používateľov a na to, či budú vnímať novú možnosť seriózne. Ako ochrana pred ľuďmi, ktorí by radi testovali limity novej funkcie alebo ju skúšali využívať na vlastnú propagáciu v rozpore s pravidlami Google, slúži schvaľovací proces.

Počas schvaľovacieho procesu sú samotným Googlom filtrované všetky pridané položky s duplicitným a reklamným charakterom. V tomto schvaľovacom a editačnom procese budú zohrávať významné postavenie aj samotní používatelia, ktorí sa môžu prihlásiť na odber najnovších príspevkov a zhodnotiť, či sú korektné.

Funkcia Map Maker umožňuje pridať do Máp od Google vlastné objekty Foto: Google

Vylepšené mapy sú súčasťou stratégie


Slovenský Google už dávno nie je iba akosi marginálnou pobočkou nadnárodnej korporácie. Slovenský internet sa v posledných rokoch a mesiacoch dočkal významných inovácií, ktoré boli podmienené z veľkej časti aj neustálym pokrokom v službách od Google. Sú to najmä inovácie v službách vyhľadávača, YouTube a v mapách.

Minulý rok Google aj na Slovensku zaviedlo službu mobilnej GPS navigácie pre inteligentné zariadenia so systémom Android a iOS a zmapovalo nové lokality funkciou Street View, ktoré navrhovali samotní používatelia internetu. Rok predtým sa slovenské mapy dočkali významnej aktualizácie podkladov a masívneho zmapovania prostredia prostredníctvom fotografických panorám Street View. Dnes je zbierka funkcií spadajúca pod Mapy Google mimoriadne široká, obsahuje aj sledovanie dopravy a počasia.

Komentáre