Technológie

Google Art Projekt: Navštívte galériu či múzeum priamo z obývačky

"Slovenské múzeá a galérie sprístupnili spolu vyše 400 umeleckých diel od autorov ako výtvarníci Ľudovít Fulla, Martin Benka, Ladislav Mednyánszky, insitný sochár Štefan Siváň či sochár Jozef Jankovič."

Webmagazin.sk, 24. júna 2014 13:30
Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej Foto: Youtube screenshot


Google Art Projekt je súčasťou Kultúrneho inštitútu Google a po prvý raz sa rozšíril aj o zbierky zo Slovenska. Zapojilo sa osem múzeí a galérií - Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, Stredoslovenská galéria, Východoslovenská galéria Košice, Galéria mesta Bratislava a Záhorské múzeum.

Vďaka tomuto projektu ľudia zo Slovenska, ale aj zahraniční obdivovatelia umenia, získajú prístup k unikátnym maľbám, sochám a iným dielam jednoducho – vďaka internetu. Niektoré interiéry sa dá dokonca aj virtuálne navštíviť. Projekt je súčasťou programu Google na slovenskú nôtu, pričom jeho cieľom je zachovávať a najmä šíriť slovenskú kultúru a umenie.

„Pre Google Art Projekt sme vybrali vysunuté pracovisko SNG kaštieľ Strážky v Spišskej Belej. Veľkou motiváciou bolo, že je to naozaj čarovné miesto - zmes romantiky, silného príbehu a dobrých obrazov. Google postavil svoj projekt tak, že presne tieto danosti Strážok komunikuje. Virtuálna prehliadka poskytne príjemný a zaujímavý priestorový zážitok a zároveň umožní návštevníkovi vidieť výber diel Ladislava Mednyánszkeho, ktorého tvorba je s kaštieľom úzko prepojená,“ povedala Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie.



Veľkým bonusom takejto „návštevy galérie“ je to, že vďaka vysokému rozlíšeniu snímok vrátane možnosti priblíženia je dielo videné do tých najmenších detailov, ktoré by ste takto kvalitne nemohli sledovať ani voľným okom.

Komentáre