Technológie

Čínsky supermobil prišiel aj na Slovensko

"Inteligentný Android telefón GSmart Guru G1 je špičkové zariadenie pre technologického nadšenca, ktorý vyniká aj svojou predajnou cenou. Môže ohroziť dokonca aj Samsung a Sony. "

Erik Stríž, 19. decembra 2013 12:00
GSmart Guru G1 Foto: GSmart


Práve teraz pred Vianocami sa predajcovia elektroniky tešia zo zvýšeného záujmu o mobilné telefóny. Pozornosť zákazníkov je pritom zameraná nielen na lacné, ale aj na drahšie inteligentné telefóny s cenovkou nad 600 eur. Práve tieto smartfóny môže ohroziť Guru G1, ktorý sa predáva za polovičnú cenu s rovnakou výbavou.

GSmart Guru G1 Foto: GSmart

Skvelý displej ako základ


Základom smartfónu GSmart Guru G1 je rozmerný dotykový displej. Ten na zobrazenie využíva technológiu IPS LCD, ktorá je známa najmä zo špičkových smartfónov od LG a Apple. Uhlopriečka päť palcov a vysoké Full HD rozlíšenie zabezpečujú špičkovú čitateľnosť štruktúrovaných webstránok a sledovanie Full HD videa v pomere 1:1. Náročného zákazníka dokáže potešiť aj skutočnosť, že IPS displeje vykazujú veľmi podobné vlastnosti ako aktuálny technologický líder Super AMOLED.

GSmart Guru G1 Foto: GSmart

Fotky formátu A3


Kvalitu fotografií z mobilných telefónov neurčuje rozlíšenie ich fotoaparátov, ale technológie, ktoré využíva. Guru G1 sa nechváli žiadnymi takými, ktoré by aktívne alebo pasívne napomáhali k lepším výsledkom, preto stavia na vysokom rozlíšení. 13-megapixelové fotografie majú rozlíšenie 4128 x 3096 bodov a veľkosť do dvoch megabajtov. Fotoaparátu asistujú funkcie automatického a dotykového zaostrovania, detekcie tváre a ukladania GPS údajov o mieste vytvorenia snímky. Prítomnosť LED diódy na zadnej strane telefónu naznačuje, že sa s týmto mobilom nestratíte ani v nočných hodinách.

GSmart Guru G1 Foto: GSmart

Priemerná kamera


GSmart Guru má na prvý pohľad skutočne dobré parametre aj ako videokamera. Dokáže zaznamenať video v HD rozlíšení vo formáte MP4, nahráva stereo zvuk a počas nahrávania videa dokáže zaostrovať aj približovať. V praxi sa však táto kompaktná videokamera správa skôr iba priemerne. Video je sprevádzané jemným zasekávaním sa, pomalšie sa vyrovnáva s náhlou zmenou osvetlenia a navyše neponúka náročnejšie funkcie, napríklad HDR. Za 250 eur skrátka nemôžeme chcieť všetko.

Webkamera s pridanou hodnotou


Smartfón GSmart Guru je skutočne lídrom, pokiaľ sa pozeráme na technické parametre jeho webkamery. Tá má rozlíšenie až päť megapixelov, čo je spomedzi ostatných konkurenčných zariadení najviac. Len pre porovnanie, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z1 a LG G2 pracujú s dvomi megapixelmi a Apple iPhone 5s iba s 1,2 megapixelmi. V porovnaní s nimi je Guru G1 o značný krok popredu. V konečnom dôsledku však ide stále iba o kvalitu obrazu, ktorá je v prípade Guru o niečo nižšia, než u konkurencie. Video, ktoré dokáže telefón nahrávať webkamerou, má HD rozlíšenie a uspokojivú kvalitu.

GSmart Guru G1 Foto: GSmart

Čistý Android a vysoký výkon


GSmart Guru G1 využíva operačný systém Android Jelly Bean vo verzii 4.2.1. Neobsahuje žiadny doplnkový softvér alebo iné grafické úpravy. Na jednej strane nemožno očakávať, že za super nízku cenu nájdeme v telefóne prepracované rozhranie typu Sony Timescape alebo HTC Sense, na druhej strane je to možno aj dobré. Stačí sa pozrieť na niektoré prostredia od Huaweiu alebo starších LG - pri nich je občas lepšie použiť motív čistého Androidu.

Funkčnosť Androidu Jelly Bean je štandardná, dá sa veľmi pekne rozšíriť a upraviť podľa predstáv jeho majiteľa. Prostredie pracuje rýchlo a spoľahlivo vďaka výkonnému hardvéru schovanému pod zadným hliníkovým krytom. Telefón je vybavený 4-jadrovým 1,5 GHz procesorom Cortex A7, dobrým grafickým procesorom PowerVR SGX544, operačnou pamäťou RAM 2 GB a vnútorným ukladacím priestorom s kapacitou až 32 GB.

GSmart Guru G1 Foto: GSmart

Dve SIM a žiadna pamäťová karta


Zaujímavosťou telefónu GSmart Guru G1 je, že obsahuje slot na dve SIM karty vo verzii micro. Práve preto by naň mali upriamiť pozornosť ľudia, ktorí používajú dva mobilné telefóny a ich neustále nosenie je pre nich prekážkou. O to zaujímavejší je fakt, že napriek dvom slotom na SIM karty telefón nie je vybavený ani jedným pre pamäťovú kartu. To znamená, že pamäť 32 gigabajtov je finálna.

GSmart Guru G1 je zaujímavý smartfón, ktorý si určite zaslúži pozornosť. Za cenu začínajúcu na úrovni iba 250 eur ponúka mimoriadne výkonný hardvér, moderný softvér a krásny, zreteľne čitateľný Full HD displej.

Komentáre