Technológie

Galaxy K Zoom: Šesťjadrový kráľ fotomobilov

"Samsung Galaxy K Zoom je smartfón integrovaný do digitálneho fotoaparátu. Alebo naopak? "

Erik Stríž, 6. mája 2014 10:00
Samsung Galaxy K Zoom Foto: Samsung


Inteligentný mobilný telefón kombinovaný s kompaktným fotoaparátom sme už niekoľkokrát v minulosti videli. Ten najnovší má však potenciál byť skutočným predajným hitom.

Samsung Galaxy K Zoom je pokračovateľom smartfónov triedy Galaxy Zoom. Tieto zariadenia, ktoré napĺňajú podstatu ústrednej myšlienky fotomobilov, sú nielen výbornými fotoaparátmi, ale aj skvelými smartfónmi s operačným systémom Android. Verzia K Zoom ich však prekonáva prakticky vo všetkom - a ešte si ponecháva aj nejakú tu rezervu.

Samsung Galaxy K Zoom Foto: Samsung

Fotoaparát na prvom mieste


Keď sa bude niekto rozhodovať o kúpe smartfónu Galaxy K Zoom, bude tak robiť aj na základe jeho technických parametrov. Tým najdôležitejším však bude samotný fotoaparát, ktorý sa vyrovnáva jednoúčelovým kompaktným digitálom a ďaleko prevyšuje vlastnosti bežných fotomobilov.

Galaxy K Zoom ponúka snímač s rozlíšením 20,7 megapixelov, rozmerom 1/2,3 palca, masívnu optiku s 10-násobným optickým zoomom a dokonca aj plnohodnotnú optickú stabilizáciu. Teleskopický charakter objektívu by mohol viesť k predstave, že samotný smartfón musí byť hrubý a snáď aj nemotorný, avšak opak je pravdou - jeho hrúbka je 16 milimetrov a váha 200 gramov. Áno, je to viac, ako priemerný smartfón, stále sú to však veľmi prijateľné hodnoty. Súčasťou fotografickej výbavy zariadenia je aj xenónový blesk.

Samsung Galaxy K Zoom Foto: Samsung

Šesťjadrový procesor


Galaxy K Zoom je výkonný mobilný telefón, ktorý po technickej stránke predčí aj aktuálnu vlajkovú loď spoločnosti Samsung, model S5. Vo vnútri smartfónu K Zoom pracuje dvojica procesorov, ktoré spoločne tvoria šesť výkonných jadier. Ide o štvorjadrový procesor 1.3 GHz Cortex A7 a jeden dvojjadrový 1.7 GHz Cortex A15. K tomu si môžete pripočítať pamäte 2 GB RAM, 8 GB ROM a podporu microSD kariet.

Samsung Galaxy K Zoom Foto: Samsung

Najlepší displej na svete


Odborníci by sa nemali nechávať strhávať nadšením alebo marketigovými hláškami výrobcov, avšak každý profesionál i laik potvrdí, že technológia SuperAMOLED od Samsungu prakticky nemá konkurenciu. Tieto displeje sú nielen mimoriadne jasné, farebne sýte a verné, ale aj ich exteriérová čitateľnosť je vynikajúca. Displej s práve touto technológiou je prítomný v smartfóne Galaxy K Zoom a pracuje s rozlíšením Full HD (1920×1080 pixelov). Uhlopriečka displeja je 4,8 palcov, teda 12,2 cm.

Samsung Galaxy K Zoom Foto: Samsung

Z ostatnej výbavy smartfónu Samsung Galaxy K Zoom zaujme napríklad Bluetooth 4. generácie, podpora technológie USB On-the-Go, najnovší operačný systém Android KitKat a možnosť manuálneho zaostrovania.

Zaujímavosťou je, že smartfón ponesie niekoľko rôznych názvov, ktoré sa budú meniť podľa lokality jeho predaja. U nás bude známy ako Samsung Galaxy K Zoom, zatiaľ čo inde vo svete sa budete môcť stretnúť s názvom Galaxy S5 Zoom.

Komentáre