Technológie

Fotoaparát Lytro preostruje už hotové fotky

"Lytro Illum Camera je fotoaparát, ktorý vďaka progresívnej technike dokáže preostrovať aj fotografie, ktoré už boli zachytené. Vyniká aj dizajnom. "

Erik Stríž, 28. apríla 2014 10:00
Fotoaparát Lytro Illum Foto: Lytro


Vývoj fototechniky sa nezastavuje, skôr naopak. Výrobcovia stále prichádzajú s novými a novými vylepšeniami, ktoré sa podieľajú na tvorbe čoraz kvalitnejších snímkov a zároveň umožňujú umeleckú tvorbu aj ľuďom, ktorí snáď ani nedisponujú citom pre umenie.

Jedným z posledných vynálezov, ktoré nachádzajú uplatnenie už aj v smartfónoch, je dodatočné preostrenie fotografie. To znamená, že mobilným telefónom alebo jednoúčelovým fotoaparátom odfotíte scénu a až potom, keď zistíte, že automatika zaostrila na nesprávne miesto, fotografiu preostríte podľa svojho gusta. Stačí sa dotknúť objektu na displeji a automatika sa postará o zvyšok. Takéto niečo je možné vďaka dvojici snímačov, ktoré sú riadené na to vyvinutým softvérom. Veľmi podobný princíp, avšak iba s jedným snímačom a jednou optikou, využíva aj fotoaparát Lytro Illum.

Fotoaparát Lytro Illum Foto: Lytro

Fotoaparát, ako ho nepoznáme


Dizajn fotoaparátu Lytro Illum je sám o sebe atraktívny a hodný toho, aby sa práve on podieľal na predajných úspechoch. Veľmi atypické je naklonenie tela fotoaparátu do uhla približne 65 stupňov a výklopný displej, ktorý akoby toto telo dorovnáva do štandardných 90 stupňov.

Fotoaparát Lytro Illum Foto: Lytro

Výklopný displej je plnofarebný, má uhlopriečku štyri palce (teda ako napríklad Apple iPhone 5s) a pracuje s technológiou LCD. Nevieme posúdiť, či bude obraz dobre viditeľný aj v exteriéri, veríme však, že si na tento detail dal výrobca záležať, pretože na fotoaparáte nie je žiadny iný hľadáčik.

Samotné telo fotoaparátu je mimoriadne úzke a kompaktné, preto z profilu vyzerá ako súčasť masívneho objektívu. Výrobca dbal na to, aby boli výšky objektívu a tela takmer identické. Keď v prípade fotoaparátu Lytro hovoríme o dizajne, myslíme tým skutočne dizajn - nie iba vizuálne atraktívne prevedenie, ale konštrukciu prispôsobenú požiadavkám ergonómie.

Fotoaparát Lytro Illum Foto: Lytro

Inšpirované aj funkciami smartfónov


Moderné mobilné telefóny sú najpoužívanejšie kamery na svete. Primát najpoužívanejšej kamery na svete si dlhodobo drží Apple iPhone a snáď práve z neho si Lytro zobral príklad. Fotoaparát umožňuje používanie množstva efektov a filtrov v štýle Instagramu a snaží sa o tvorbu umelecky vyzerajúcich snímkov, aj keď je ich zhotoviteľ amatér.

Nula až nekonečno


Najzaujímavejšou funkciou fotoaparátu Lytro Illum je schopnosť dodatočného zaostrovania. Je to možné vďaka progresívnemu hardvéru, ale najmä vďaka použitiu špeciálneho softvéru. Pomerne masívny objektív má preto parametre 0 - ∞ / 30-250mm / f/2.0 / 8-násobný optický zoom.

Dodatočné zaostrovanie je zo strany používateľa veľmi jednoduché. Stačí zachytiť fotografiu a až následne vybrať objekt, ktorý má byť ostrý. Nastaviť sa dá aj hĺbka ostrosti.

Cena fotoaparátu Lytro Illum dosahuje úroveň 1 500 amerických dolárov a jeho prvé kusy budú zákazníkom vyexpedované v auguste tohto roka.

Komentáre