Technológie

Fenomenálny fotoaparát Leica T

"Spoločnosť Leica iba pred niekoľkými rokmi vstala z popola a teraz je po jej produktoch mimoriadny dopyt. Najnovším prírastkom do portfólia je Leica T. "

Erik Stríž, 8. mája 2014 12:00
Leica T (Type 701) Foto: Leica


Vyzerá to tak, že sa Leica definitívne odrazila od dna a dnes sa zaraďuje medzi lídrov vo svete fotografie. Jej produkty sú legendárne nielen prepracovaným vizuálnym prevedením, ale najmä vysokou kvalitou snímkov, ktoré produkujú. Model T sa môže postaviť na čelo ponuky spoločnosti, žne totiž jeden úspech za druhým.

Leica T (Type 701) Foto: Leica

Telo fotoaparátu Leica T je vyrobené z jediného solídneho kusu hliníka. Ten sa strojovým opracovaním a následnými ručnými korekciami spracuje do jedinečného bloku - konštrukcie a tela fotoaparátu súčasne. Leica prednedávnom zverejnila podľa vlastných slov najnudnejšiu reklamu na svete. Jej základom je 40 minút ručného opracovávania hliníkovej konštrukcie tak, aby nemala žiadne chyby. Z videa samotného majú potešenie najmä ľudia, ktorí na internete vyhľadávajú “ASMR”, čo je určitý typ relaxačných videí. Nevedno, či práve ich chcela Leica osloviť, jej reklama by sa však mohla postaviť na čelo týchto ASMR videí.



Fotoaparát Leica T bol vytvorený v spolupráci s Audi Design a po technickej stránke ide o zariadenie, ktoré si získava pozornosť odbornej verejnosti. Viac ako technické parametre sú ale zaujímavé výsledky testov rôznych odborných médií a blogerov, ktoré sú prakticky vždy pozitívne.

Leica T je nositeľom platformy pre vymeniteľné objektívy typu T, ktorá je schopná po redukcii prijať aj objektívy typu M. Ponuka “T” optík je však dostatočne rozsiahla a dokáže pokryť požiadavky profesionálneho fotografa. Vo vnútri zariadenia nachádzame senzor CMOS s formátom APS-C s rozlíšením 16 megapixelov. Tento senzor nie tak veľký, ako v Sony A7, z fotografií zhotovených fotoaparátom usudzujeme, že neprišiel o schopnosť snímať detaily vo výbornej ostrosti.

Leica T (Type 701) Foto: Leica

Fotoaparát má ISO až 12 500 a je schopný nahrávať film vo formáte Full HD s 30 snímkami za sekundu. Napriek tomu, že fotoaparát nedisponuje vstavaným hľadáčikom, je ho možné pripojiť ako príslušenstvo. Bez hľadáčika si však poradíte vďaka rozmernému dotykovému displeju s vysokým rozlíšením a uhlopriečkou 3,7 palca.

Súčasťou širšej výbavy fotoaparátu je aj konektivita Wi-Fi pre prenos súborov, ale najmä pre funkčné prepojenie so smartfónom alebo tabletom. Cez takéto inteligentné zariadenie je možné nielen sledovať živý prenos z fotoaparátu Leica T, ale na diaľku ho nastavovať alebo fotiť ním. Batéria, ktorú je možné vybrať von zo zariadenia a samostatne ju nabíjať, má dostatočnú kapacitu na zhotovenie približne 400 fotografií, tvrdí výrobca.

Leica T (Type 701) Foto: Leica


Fotoaparát je možné zadovážiť si s jedným z dvoch základných objektívov. Prvý, Super-Vario-Elmar 11-23 mm f/3.5-4.5 (ekvivalent 17-35 mm), druhý Vario-Elmar 55-135mm f/3.5-4.5 (ekvivalent 83-203 mm).

Leica T sa predáva v dvoch základných farbách (strieborná a tmavá šedá) a ďalších, ktorých pestrosť prekvapí a osloví aj mladšie ročníky.

Komentáre