Technológie

Palec hore tak, ako ho poznáme, na Facebooku končí

"Facebook pokračuje v postupnom redizajne celého svojho prostredia. Tentoraz prišli na rad tlačidlá zdieľania a páči sa mi. "

Erik Stríž, 8. novembra 2013 15:00
Po novom bude na Facebooku viac pozornosti venovanej fotografiám. Foto: Facebook.com


Obľúbený palec hore, ktorý pozná celý svet ako tlačidlo LIKE, na Facebooku v podobe, na akú sme zvyknutí, končí. Spoločnosť ho používa od roku 2010 a k jeho významnému redizajnu došlo prvý raz až teraz. Menšie zmeny prebehli v technologickom pozadí funkcie, ale pre používateľa malo stále rovnaký charakter. Zaujímavosťou je, že tlačidlá “Páči sa mi” a “Zdieľať” sa každý deň zobrazia až 22 miliárd krát. Preto je veľmi dôležité, aby tieto prvky vyzerali na stránkach pekne a moderne.

Facebook ponúkne niekoľko rôznych variantov zobrazenia tlačidiel. Foto: Facebook.com

Jednoduchá vektorová grafika


Nový dizajn tlačidiel sa nesie v duchu minimalizmu a grafického trendu “flat”, ktorý si osvojuje čoraz viac veľkých spoločností. Za všetky spomenieme Apple, Google a Microsoft, pričom práve Microsoft má na masívnej expanzii tohto trendu najväčšiu zásluhu vďaka operačnému systému Windows 8.

Nový vzhľad tlačidiel "Like" a "Share" od Facebooku Foto: Facebook.com

Prostredie Facebooku ostáva rovnaké


Zmeny vo vzhľade tlačidiel sa udiali prvýkrát po rokoch, ale priamo na samotnom Facebooku sa neprejavia. V tomto novom vzhľade budú zobrazené jedine na webstránkach, ktoré majú v sebe zakomponované takzvané Facebook boxy a tlačidlá “Páči sa mi” a “Zdieľať”. Funkcie tlačidiel ostávajú naďalej rovnaké, používatelia si teda v tomto ohľade nebudú musieť zvykať na žiadne novinky.

Pri zdieľaní obsahu sa otvorí malé okno s možnosťou pridania komentára a nastavenia súkromia. Foto: Facebook.com

Funkcie ostávajú rovnaké


Po kliknutí na tlačidlo “Páči sa mi” sa na vašom profile objaví informácia, že sa vám páči konkrétna webstránka alebo jej určitý obsah. Po kliknutí na tlačidlo zdieľania sa otvorí malé okno, v ktorom ku zdieľanému odkazu môžete pridať komentár a nastaviť jeho viditeľnosť.

Komentáre