Technológie

Espresso si môžete spraviť aj v mikrovlnke či v aute

"Malé zariadenia Piamo Microwave Espresso a Handpresso Auto umožňujú vášnivým kávičkárom spraviť si obľúbené espresso prakticky všade, aj v aute. "

Erik Stríž, 29. apríla 2014 10:00
Handpresso Auto Foto: Handpresso Auto


Na začiatok trocha teórie. Človek nemusí byť kávičkár, aby vedel oceniť dobrú kávu, častokrát ju dokonca potrebuje k tomu, aby dokázal vkročiť do pracovného dňa správnou nohou. Niekedy sa ale nepodarí zariadiť si ráno aktivity tak, aby ostal čas na ranné espresso a potom sa môže doobedie celkom pekne vliecť. Okrem toho sa káva pije prakticky všade - doma, na cestách, v hoteli, čo bol ďalší dôvod zamerať sa na vytvorenie malého a skladného zariadenia na výrobu espressa.

Piamo Microwave Espresso Foto: Piamo

Všade, kde je mikrovlnka


Tvorca zariadenia Piamo Microwave Espresso uvažoval, ako by sa dalo vytvoriť espresso prakticky kdekoľvek. Ako základ je nevyhnutná vysoká teplota a tlak, ktorý “vtlačí” kávu do vody. Postupný vývoj rôznych zariadení a konceptov potom dospel k produktu, ktorý nie je väčší ako väčšia šálka kávy.

Piamo je na prvý pohľad jednoduchá matrioška, do vnútorných priestorov ktorej nalejete vodu a uložíte okrúhle vrecko so sypkou kávou. Spodná polovica zariadenia je samotná šálka kávy, na začiatku celého procesu ešte prázdna.

Piamo Microwave Espresso Foto: Piamo
Keď sa do Piama naleje trocha vody, vloží vrecko s kávou a dôsledne sa uzatvorí, stačí ho celé vložiť do elektrickej mikrovlnnej rúry na tridsať sekúnd. Následný proces výroby espressa je v zásade veľmi jednoduchý a nie je k nemu potrebná žiadna aktivita od samotného kávičkára.

V malom priestore nádobky s vodou sa jej odparovaním vytvorí veľký tlak, ktorý nemá kam uniknúť, než cez úzke štrbiny na spodku nádoby. Práve tieto štrbiny sú prekryté vreckom s kávou, cez ktorú sa musí vriaca voda pretlačiť a postupne odkvapkať do malej šálky.


Pre lepšiu predstavu o tom, ako zariadenie Piamo Microwave Espresso funguje, odporúčame pozrieť si priložené video.

Espresso aj v aute


Handpresso Auto je oveľa univerzálnejšie, avšak aj drahšie a komplikovanejšie. Pozostáva zo vstavaného ohrievača vody a vysokotlakovej nádoby so zásobníkom kávy pri jej vyústení. Tlak dosiahnutý v malom zariadení veľkosti pollitrovej fľašky koly dosahuje 16 barov.

Handpresso Auto Foto: Handpresso Auto
V porovnaní s vyššie uvedeným zariadením Piamo určeným do mikrovlnnej rúry, je potrebné Handpresso Auto napájať elektrinou. Stačí na to klasický 12 voltový port, ktorý nájdete ako známy “zapaľovač” v každom vozidle.

Handpresso Auto je určené pre ľudí, ktorí trávia vo svojom aute veľa času, ale zároveň si radi doplnia energiu trochou čierneho espressa. Takto sa sa pri zvýšenej pozornosti môžu “dobíjať” aj počas jazdy po diaľnici.

Komentáre