Technológie

Klávesnice budúcnosti sa budú meniť podľa toho, čo práve robíte

"Aj mechanické klávesnice sa menia, hoci iba veľmi pomaly. Najnovšou inováciou by mohli byť dynamicky sa meniace znaky na jednotlivých tlačidlách. "

Erik Stríž, 18. októbra 2016 10:00
Klávesnica na notebooku Apple Macbook Foto: Apple
Už o niekoľko týždňov by sme mali spoznať nové notebooky Macbook. Očakávania fanúšikov značky sú rôzne, prevláda však názor, že revolučné nebudú aj napriek tomu, že sa dnes otvorene špekuluje o budúcej spolupráci amerického Apple a austrálskej spoločnosti Sonder Design. Tá vyrába a predáva klávesnice pre počítače, ktoré sa priebežne menia podľa toho, čo práve robíte.

Dynamické klávesnice nie sú dnes nič jedinečné alebo neobvyklé. Veď na mobiloch s dotykovými displejmi sa mení rozloženie klávesnice, jej veľkosť, sada znakov a praticky všetko, čo ju robí klávesnicou. Tým, že sa tieto zmeny dejú na displeji, spôsobili, že to považujeme za úplnú samozrejmosť.

Vo svete fyzických mechanických klávesníc však stále prevláda statická funkčnosť tlačidiel. Klávesovými kombináciami môžeme vyvolať ďalšie funkcie, ale musíme ich najprv poznať spamäti.

Klávesnica na notebooku Apple Macbook Foto: Apple

Giganti preberajú inovácie od malých firiem

Existuje klávesnica, ktorá je mechanická a prispôsobuje nielen funkcie tlačidiel, ale aj ich vzhľad. Vyrába ju austrálska značka Sonder Design a využíva pritom technológiu E Ink. E Ink je elektronický atrament, inokedy ju volajú elektronický papier. Nájdete ju v každej elektronickej čítačke kníh a predstavuje skvelý kompromis medzi moderným displejom, energetickou úspornosťou a výbornou čitateľnosťou. Problém je snáď iba ten, že sú takéto displeje čiernobiele, čo však pri čítaní kníh nepredstavuje žiadny problém.

Prenesenie tejto obrazovej technológie do klávesnice bolo iba otázkou času. Niektoré z tlačidiel na klávesnici obsahujú malé časti displeja, pričom sa vedia meniť podľa toho, aký program práve na počítači používate. Napríklad pri otvorenom Facebooku alebo pracovnom dokumente sa zobrazujú normálne alfanumerické znaky, po otvorení Photoshopu alebo 3D programu sa tlačidlá premenia na symboly informujúce o tom, akú funkciu vyvolávajú.

Zdroj: Sonder keyboard (youtube.com)

Zdá sa to ako dobrý, a zároveň dobre zrealizovateľný nápad, avšak v praxi si nasadenie takejto technológie vyžaduje dôslednú prípravu. Aby klávesnica vedela, aké alternatívy tlačidiel má program ponúknuť, ten musí najprv poskytnúť zbierku klávesových skratiek. A táto zbierka musí byť uložená v štandardizovanom tvare.

V takom Windowse by to mohol byť spočiatku problém, avšak Apple so svojím pomerne uzatvoreným operačným systémom by mohol mať lepšie šance uplatniť túto technológiu vo veľmi blízkej dobe.

S uvedením aktuálnej generácie notebookov Macbook sa značka Apple naozaj vyhrala s technológiou mechaniky ich klávesníc. Prakticky úplne sa zmenil spôsob, akým sú jednotlivé tlačidlá uchytené a preto majú nielen výnimočné malú výšku, ale aj výbornú odozvu na stlačenie. Je to detail, ktorý na prvý pohľad nie je viditeľný, avšak celkom ojedinelý. Apple spravilo krok, ktorým prerušilo desaťročia využívania jednej technológie. Nebolo by preto tak veľkým prekvapením, keby teraz americký technologický gigant prišiel s dynamicky sa meniacou klávesnicou priamo na notebooku.



ODPORÚČAME AJ:
Projektor z krabice od pizze. Geniálny vynález alebo zlý vtip?
Perfektné spojenie technológie a športu: Augmented Climbing Wall
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?

Komentáre