Technológie

Najdrahšia vedecká kniha v histórii je tá od Newtona o matematike

"14. decembra tohto roku sa v aukčnom dome Christie’s vydražila kniha Matematické princípy prírodnej filozofie. Jej hodnota sa počíta v miliónoch amerických dolárov. "

Erik Stríž, 26. decembra 2016 8:00
Sir Isaac Newton: Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica Foto: Christie's
Sir Isaac Newton žil v rokoch 1643 až 1727 a považuje sa za fyzika, matematika a filozofa, ale aj človeka, ktorý vynašiel vedu ako takú. Jeho objavy a výpočty sú pre dnešný svet tak zásadné, že mu nepriamo vďačíme prakticky za všetky technologické vynálezy, ktoré vznikajú od 18. storočia až dodnes.

Keď vytvoril prvú edíciu svojej knihy Matematické princípy prírodnej filozofie (Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica), písal sa rok 1687. Druhú edíciu spísal v roku 1713 a o celých trinásť rokov neskôr aj tretiu. Práve prvá z nich, písaná v latinčine, sa stala predmetom dražby v New Yorku. Predajca a aj kupec budú mať nepochybne krásne Vianoce, veď jeden získal unikát do svojej zbierky a druhý si na svoje bankové konto pripísal neuveriteľných 3,7 miliónov amerických dolárov. Je to vôbec najvyššia cena za vedeckú publikáciu všetkých čias.

Pôvodne ju pritom aukčný dom ohodnotil na jeden milión dolárov.

Môže mať stará kniha hodnotu v miliónoch amerických dolárov? Očividne áno, musí byť však výnimočná a jedinečná. Táto, do ktorej písal sám veľká Sir Isaac Newton, obsiahla priam revolučné pohľady na fyziku a pohyb, podložila ich výpočtami a praktickými dôkazmi.

Sir Isaac Newton: Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica Foto: Christie's

Newton je považovaný za vynálezcu samotnej vedy

Nech je to dnes akokoľvek nepredstaviteľné, ešte v 17. storočí neexistoval exaktný spôsob, ako predpovedať pohyb objektov, keď sú vystrelené napríklad z dela alebo praku. Práve Newtonove rovnice obsiahli pravidlá tohto sveta a umožnili takpovediac predpovedať blízku budúcnosť.

Je úžasné, že tieto rovnaké pravidlá, ktorými sa riadia petangové gule pohodené do piesku, platia aj pre pohyby planét okolo Slnka a vôbec celý vesmír (aj keď tu už do výpočtov vstupuje veľa ďalších faktorov).

Zaujímavosťou pritom je, že tento historicky nesmierne významný človek nebol počas svojho života veľmi obľúbený. Na jeho prednášky vraj študenti veľmi často nechodievali, pretože nevedel upútať ich pozornosť, nemal veľa priateľov a nerád trávil čas v spoločnosti. Aj napriek tomu bol však dvakrát zvolený za člena parlamentu a neskôr sa stal dokonca prezidentom vedeckej Londýnskej kráľovskej spoločnosti a v roku 1705 bol povýšený do šľachtického stavu, uvádza Wikipedia.

Veľmi známe sú predovšetkým tri zákony, ktoré Newton definoval: zákon zotrvačnosti, zákon sily a zákon akcie a reakcie.


Zdroje: iflscience, wikipedia


ODPORÚČAME AJ:
Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Nové bezpečnostné sklo v mobile ochráni aj vášnivých selfíčkárov
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí

Komentáre