Technológie

Päť vianočných tipov pre potešenie fotografov

"Ak je váš dobrý známy vášnivý fotograf, pravdepodobne dostáva dary, ktoré využije práve v kontexte tejto svojej vášne. My prinášame päť takých vychytávok, ktoré určite ocení. "

Erik Stríž, 16. decembra 2013 14:00
Ilustračná fotografia Foto: MoneyMaker


V našich tipoch na originálne darčeky pokračujeme aj posledný predvianočný týždeň. Dnes sme sa zamerali na dary pre tých, ktorí podľahli vášni fotografie. Viete, čim potešiť milovníkov fotografovania? Inšpirujte sa!

Fotografický batoh pre extrémistov


Za extrémistu v tomto prípade považujeme fotografa, ktorý vyhľadáva extrémne lokality a scény. Či sa už vyberie do zasnežených hôr, do suchej púšte alebo do neustále mokrého pralesa, všade bude vedieť využiť batoh Karachi Outpost Camera Backpack. Za jeho tvorbou stojí skupina austrálskych nadšencov fotografie, ktorí sa pri výrobe batohu sústredili práve na vlastné skúsenosti a potreby.

Karachi Outpost Camera Backpack od firmy Crumpler Foto: Crumpler

Zovňajšok vyzerá ako celkom bežný cestovateľský batoh z hrubých ťažkých materiálov, je však prispôsobený na prenos mimoriadne citlivého a drahého príslušenstva, vrátane dotykových tabletov a notebookov. Dovedna 25-litrový priestor vo vnútri je rozdelený na osem samostatných komôr s polstrovanými stenami z flexibilného nylonu, ktoré slúžia ako bezpečnostné popruhy. Vďaka svojej potencionálnej energii dokážu v jednej stabilnej polohe udržať všetky objektívy, SSD disky a telá zrkadloviek. Samostatné priestory menších rozmerov sú určené na USB kľúče, čistiace sady, pamäťové karty a podobné drobnosti.

360-stupňová vrhacia kamera Panono Foto: Panono

Panono: guľa plná kamier


“Panoramatická guľová kamera”, tak znie voľný preklad definície toho, čím je produkt Panono. Ide v podstate o celkom bežný nástroj, ktorý fotografi používajú už relatívne dlhý čas, teda o 360-stupňovú kameru. Panono je však v niečom odlišná od klasických 360-stupňových kamier v tom, že v jej vnútri sa nachádza až 36 objektívov, ktoré po spoločnej expozícii vytvárajú až 72-megapixelové fotografie celého svojho okolia.



Po technickej stránke ide o mimoriadne sofistikované a komplikované zariadenie, ktoré je ľahšie obsluhovať, ako plne pochopiť princíp jeho funkčnosti. Používa sa napríklad aj ako hromadná fotobomba - nastavíte automatickú expozíciu, Panono vyhodíte do výšky asi štyroch metrov a potom už iba zozbierate fotografie celého okolia s možnosťou veľkého priblíženia.

Traky pre zavesenie troch fotoaparátov Foto: MoneyMaker

Traky na zavesenie fotoaparátov


Nosí váš priateľ fotograf na každú akciu dve veľké zrkadlovky, pričom si vždy jednu z nich necháva zavesenú na karabíne upevnenej na opasku? Možno by ocenil o niečo lepšie riešenie. Práve takým sú traky špeciálne určené pre fotografov. Vyrába ich viacero spoločností, konkrétne tento produkt sa volá Multi-Camera Strap.

Ide o klasické traky, ktoré však na spodku nie sú zachytené o nohavice, ale visia na nich fotoaparáty. Ich váha tak nespočíva na bedrách, ale na ramenách a záťaž sa významne znižuje aj usporiadaním zavesenia do tvaru písmena X. Skrátka, pravý fotoaparát visí cez ľavé rameno a ľavý fotoaparát cez pravé rameno. Traky sú navyše vybavené ešte dvojicou ďalších karabín na úrovni ramien, na ktoré je možné zavesiť ďalší fotoaparát - napríklad práve ten, ktorý chce fotograf používať najviac.

Rideye, čierna skrinka pre bicykle Foto: Rideye

Čierna skrinka pre bicykle a motorky


Na internetovom portáli Kickstarter, ktorý slúži ako celosvetová platforma pre získavanie mikroinvestorov pre zaujímavé projekty akéhokoľvek druhu, sa nedávno objavila kamera Rideye. Jej kompaktné vyhotovenie napovedá o tom, že má slúžiť ako čierna skrinka alebo ako alternatíva k automobilovým kamerám, ktoré vodiči umiestňujú na čelné sklo.

Ak sa cyklistovi stane nehoda, je dobré mať ju zaznamenajú vo vizuálnej aj zvukovej forme. S pomocou videozáznamu sa totiž ľahšie vyšetrujú príčiny nehody a môže sa určiť zodpovednosť jej účastníkov. Kamera Rideye má veľmi malé rozmery, je vodeodolná, nárazuvzdorná, zaznamenáva Full HD video a jej batéria udrží kameru v činnosti 24 hodín. Automaticky ukladá posledné 2,5 hodiny alebo až 10 hodín videa a keď stlačíte vypínacie tlačidlo, vtedy ukončí záznam.

Dĺžka ukladaného videa je daná pamäťou 8 alebo 32 GB. Dokonca dokáže uložiť video a vypnúť sa aj sama niekoľko minút po tom, ako vstavaným detektorom zaznamená nehodu. V tejto chvíli je možné kameru Rideye predobjednať práve prostredníctvom portálu Kickstarter za cenu 139 amerických dolárov za 8 GB variant a 189 dolárov za 32 GB.
Pohár, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako objektív na DSLR Foto: Wikimedia Commons

Pohár so vzhľadom objektívu


Vychytávka v podobe pohára s dizajnom objektívom sa predáva už dlhší čas, stále však nestratila svoje čaro. Vyrába ju veľké množstvo výrobcov a dá sa zakúpiť za veľmi nízke ceny, počnúc asi piatimi eurami. Telo pohára je zvyčajne vyhotovené z tepelne odolného plastu, ktorý zvládne aj horúcu kávu. Objem tohto pohára je zvyčajne 50 mililitrov.

Komentáre