Technológie

Čistička PhoneSoap UV čistí mobil od baktérií

"PhoneSoap UV je malé zariadenie s UV lampou a schopnosťou očistiť povrch telefónu od baktérií a iných mikroorganizmov. "

Erik Stríž, 24. marca 2014 10:00
UV čistička mobilov PhoneSoap Foto: ThinkGeek


Pravdepodobne každý z nás sa už niekedy zamyslel nad tým, či na telefóne so sebou nenosí aj nejaké tie baktérie alebo iné drobné nečistoty, ktoré by sa mohli prenášať napríklad aj na tvár pri telefonovaní. Pravda je, že mobilné telefóny takéto nečistoty obsahujú a nezmysel nie je ani predstava, že sa pri telefonovaní prenášajú na tvár. Stačí si uvedomiť skutočnosť, že sa telefónu dotýkame vždy a všade bez toho, aby sme si predtým umývali ruky.

UV čistička mobilov PhoneSoap Foto: ThinkGeek

Do určitej miery sa dôsledky prenosu baktérií a mikroorganizmov snaží kompenzovať spoločnosť Corning, ktorá je známa výrobou špeciálneho skla pre tablety a mobilné telefóny. Najnovšia generácia tohto skla priniesla aj odolnosť pred zachytávaním baktérií. Avšak kým sa tento produkt dostane do sériovej výroby a potom aj do mobilných telefónov, ešte ubehne nejaký ten mesiac.

UV čistička mobilov PhoneSoap Foto: ThinkGeek

S okamžitým riešením problému s baktériami prichádza spoločnosť ThinkGeek, ktorá do svojho portfólia zaradila produkt PhoneSoap UV. Napriek tomu, že názov produktu v sebe nesie slovo “mydlo”, v skutočnosti čistenie mobilného telefónu prebieha bez akýchkoľvek chemikálií, využíva sa iba potenciál UV svetla ničiaceho baktérie.

PhoneSoap UV je pomerne malá otváracia krabička s rozmermi 19,3×12,7×4,5 cm, do ktorej sa vojde väčšina mobilných telefónov s uhlopriečkou asi do šesť palcov. V priestore na uloženie smartfónu sa nachádza aj miesto pre uloženie kábla od nabíjačky, pretože telefón je možné počas čistenia nabíjať.

UV čistička mobilov PhoneSoap Foto: ThinkGeek

Samotný čistiaci proces trvá iba štyri minúty, počas ktorých dve UV lampy pod a nad telefónom osvetľujú jeho povrch. Aby bolo osvetlenie povrchu čo možno najrovnomernejšie, vnútorné steny tejto UV krabičky sa odrážajú ako zrkadlo.

UV čistička mobilov PhoneSoap Foto: ThinkGeek

UV svetlo má negatívny vplyv na baktérie a mikroorganizmy, avšak na samotný telefón, jeho elektronické súčasti a ani displej nemá žiadny vplyv. Cena tejto čistiacej krabičky je necelých 60 amerických dolárov, čo v súvislosti s aktívnou ochranou zdravia nie je taká vysoká investícia.

Komentáre