Technológie

Praktické tipy, ako na dotykové displeje v zime

"Zimné obdobie prináša majiteľom mobilných telefónov menšie komplikácie s používaním ich digitálnych spoločníkov. Vieme, ako sa niektorým takýmto komplikáciám vyhnúť."

Erik Stríž, 5. decembra 2013 6:00
Rukavice Mujjo Leather Foto: Mujjo


Problémy spojené s používaním mobilných telefónov v zime sú síce iba maličkosťou, ale aj tá má potenciál otravovať život. V prvom rade v bežných rukaviciach nemôžete pracovať s dotykovými displejmi, čo je nepríjemné najmä pre tých, ktorí trávia veľa času mimo vyhriateho auta a teplého interiéru budovy. Druhým problémom, ktorý sa týka predovšetkým lacnejších telefónov, je výrazné spomalenie reakcií telefónu pri mínusových teplotách. Obom týmto nepríjemnostiam sa dá veľmi jednoducho a efektívne vyhnúť.

Rukavice so zabudovaným handsfree Hi-Fun / Hi-Call Foto: Hi-Call

Rukavice pre dotykové displeje


S bežnými koženými, bavlnenými či syntetickými rukavicami sa vám dotykový displej ovládať nepodarí. Jedine, že by ste mali starší telefón s technológiou tlakového snímania dotyku. Takzvaná rezistívna platforma sa však zo sveta mobilných zariadení vytratila asi pred tromi rokmi a nahradila ju jej kapacitná alternatíva, ktorá reaguje na dotyk prstov s oveľa väčšou presnosťou. Problém s ovládaním displejov v rukaviciach odpadáva iba majiteľom zariadení s vysokou mierou citlivosti. Takýmito displejmi disponujú napríklad niektoré nové Lumie od Nokie.

Na internete a aj v bežných kamenných predajniach môžete dostať rukavice, na ktorých sú špičky prstov vybavené špeciálnym materiálom interagujúcich s kapacitnými displejmi. S takýmito rukavicami môžete používať svoj mobil bez toho, aby si ste si museli z rukavíc vyťahovať palec. Cena takýchto rukavíc je veľmi nízka, začína už niekde na úrovni piatich eur.

Rukavice so zabudovaným handsfree Hi-Fun / Hi-Call Foto: Hi-Call

Vyšší level: Bluetooth rukavice


Celkom inú úroveň funkčnosti rukavíc priniesli projekty ako Hi-Call. Tieto rukavice, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako každé iné, majú v sebe zabudovanú batériu, slúchadlo, mikrofón, Bluetooth a trojicu tlačidiel zapracovaných do textilnej nášivky.

Ako už možno tušíte, rukavice Hi-Call neposkytujú iba komfort pri používaní dotykových displejov, ale potrebu vyberať mobilný telefón celkom tlačia do úzadia. Sú totiž plne funkčným Bluetooth handsfree, aj keď vám ruky celkom voľnými nespraví. Pri prichádzajúcom hovore stlačíte zelené tlačidlo na ľavej rukavici, zovriete ruku v päsť a vystrčíte malíček a palec. Gesto, ktoré bežne využívame v spojení s frázou “Zavolám ti”, sa skutočne používa na telefonovanie. Navyše, špička palca a ukazováka je vybavená povrchom, ktorým je možné používať aj dotykové displeje telefónov. Táto zábavka stojí niečo vyše 30 eur.

iGlove, rukavice pre dotykové displeje Foto: iGlove

Zamŕzanie displeja v zime


Ak ste vlastníkom staršieho mobilného telefónu, celkom určite sa stretávate so zamŕzaním displeja. To je podmienené práve okolitým chladom, vtedy sa staršie typy displejov vyslovene spomalia a obraz sa na nich obnovuje veľmi pomaly. Navyše, displeje strácajú farby, kontrast a ich používanie je takmer nemožné kvôli zlým alebo veľmi spomaleným reakciám na dotyky.

Riešenie tohto problému, ktorý vám v prípade potreby okamžitého telefonátu môže spôsobiť skutočné komplikácie, je pritom veľmi jednoduché. Určite by ste mali zvážiť kúpu obalu na telefón a nosiť ho inde, než vo vrecku džínsov. Napriek tomu, že vtedy je telefón tesne pri vašom tele, viac ako teplo z tela prijíma chlad okolia z druhej strany. Kombinácia obyčajného návleku či púzdra na mobil a jeho nosenie vo vnútornom vrecku bundy vyriešia problém. Obaly na mobilné telefóny sa dnes dajú získať v nespočetnom množstve farebných a tvarových variácií, pričom niektoré kladú dôraz na celkovú tenkosť prevedenia, iné sú určené práve do zimy a sú vybavené výstelkou. Ich cena začína na úrovni asi piatich eur.

Komentáre