Technológie

Malé Bluetooth handsety a ich budúcnosť

"Bluetooth telefóny alebo bezdrôtové handsfree s rozšírenou funkčnosťou by sa mohli v blízkej dobe stať zaujímavým obchodným artiklom. Je to podmienené najmä trendom zväčšovania mobilných telefónov. "

Erik Stríž, 29. septembra 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Sony
Mobilné telefóny sú čoraz väčšie, pravidelne prinášame správy o nových multimediálnych zariadeniach, ktoré dávno presiahli veľkosť vhodnú do vrecka. Zákazník, ktorí si chce dopriať výkonný a konštrukčne kvalitne spracovaný telefón, musí sa rovno zmieriť s väčšou uhlopriečkou displeja. Používať veľké smartfóny aj na telefonovanie pre nich môže byť otravné alebo dokonca trápne a výrobcovia spotrebnej elektroniky si to uvedomujú. Preto napríklad Sony predáva k svojmu veľkému smartfónu Xperia Z Ultra aj malý Bluetooth telefón. Majú takéto mini-telefóny budúcnosť?

Káblové headsety


Dnes existuje niekoľko možností, ako s väčšími telefónmi telefonovať aj bez toho, aby ste ich mali priložené pri uchu. Základnou možnosťou je využitie káblového headsetu, ktorý sa dodáva už štandardne ku všetkým mobilným telefónom. Dve slúchadlá a mikrofón slúžia vo väčšine prípadov spoľahlivo, avšak vyžaduje sa pri nich fyzické prepojenie s telefónom. Navyše v prípade káblového headsetu je potrebné pri presúvaní sa miestnosťami nosiť so sebou aj veľký telefón, čo nemusí byť vždy žiadúce.

Bezdrôtové handsfree


Druhou alternatívou sú dnes pomerne lacné a dostupné bluetooth handsfree. Tieto malé ľahké zariadenia s háčikom pre upevnenie na uchu sú spoľahlivé, na jedno nabitie vydržia aj niekoľko dní a pre mnohých ľudí s veľkými smartfónmi predstavujú signifikantné zjednodušenie života.

Klasické Bluetooth handsfree bez displeja Foto: Samsung
Moderné Bluetooth handsfree dokážu bez najmenších problémov spolupracovať so všetkými typmi mobilov bez ohľadu na operačný systém. Ich nevýhodou je skutočnosť, že nie sú vybavené displejmi, takže si na nich neviete skontrolovať meno a číslo volajúceho alebo prečítať SMS správu. Ich prioritou je totiž iba a jedine telefonovanie.

Kombinácia handsfree a headsetu


Tretia možnosť je kombinácia dvoch predchádzajúcich. Malá autonómna krabička spojená s veľkým mobilom cez Bluetooth obsahuje konektor pre pripojenie slúchadiel, ktoré má používateľ v ušiach. V tomto prípade ide o káblové handsfree, ktoré nie je spojené s telefónom.

Handsety poznáme aj z minulosti


V tomto prostredí by si malé, ľahké a na pohľad pekné Bluetooth mini-telefóny mohli nájsť uplatnenie. Majú už aj svoj vlastný názov - handsety. Vzhľadom k malým rozmerom by sa postavili do pozície, v ktorej sú dnes štandardné Bluetooth handsfree a vďaka displeju sa ich funkčnosť značne rozširuje. Používateľovi poskytujú možnosť skontrolovania čísla volajúceho, prečítania novej SMS správy, a to so zachovaním dlhej výdrže batérie.

Nokia BH-902 je Bluetooth handsfree s funkciami handsetu z roku 2007 Foto: Nokia
Typickým predstaviteľom takéhoto malého Bluetooth handsetu s pridanou hodnotou je Nokia BH-902. Toto zariadenie bolo uvedené na trh ešte v roku 2007, ale aj dnes ho nájdete v rukách náročných zákazníkov. Nokia BH-902 má veľmi kompaktný tvar, nízku hmotnosť a elegantný dizajn v štýle moderných hranatých smartfónov typu iPhone a Xperia Z1. Na malom displeji pracujúcom s technológiou OLED sa zobrazuje čas, úroveň nabitia batérie a informácie súvisiace s mobilným telefónom.



Podobné zariadenia, avšak oveľa novšie a s rozšírenou funkčnosťou, len nedávno predstavila spoločnosť Sony. Bluetooth handset SBH52 sa s veľkým smartfónom spája cez NFC a Bluetooth, je vybavené sériou ovládacích tlačidiel a displej založený na technológii OLED plní rovnakú funkciu ako u vyššie spomenutej Nokie BH-902. V prípade Sony zobrazuje dokonca aj informácie o práve prehrávanej hudbe a podľa vzoru nových telefónov Xperia je aj tento handset vodotesný.

Sony SBH52 je moderný handset, bezdrôtový funkčný doplnok k veľkým smartfónom Foto: Sony
Dnes nie sú k dispozícii žiadne relevantné štúdie ani štatistiky o tom, či handsety čaká významnejšia expanzia. Zo spotrebiteľského správania a všeobecného trendu nárastu veľkosti mobilných telefónov možno predpokladať, že sa stanú funkčným a žiadaným príslušenstvom.

Komentáre