Technológie

BlackBerry s Porsche úpravou

"Blackberry ukázalo novú generáciu upraveného smartfónu v dizajne Porsche. Telefónom chce osloviť úzke spektrum zákazníkov preferujúcich alternatívne riešenia. "

Erik Stríž, 26. novembra 2013 6:00
Blackberry P9982 Porsche Design Foto: Blackberry


BlackBerry nie je mŕtve… zatiaľ. Spoločnosť predstavila nový smartfón v štýle Porsche Design, ktorý je pokračovaním spolupráce týchto dvoch značiek. Predchádzajúca generácia smartfónu kombinujúceho značky BlackBerry a Porsche Design sa vydarila a našla si aj dostatočné množstvo kupcov. Ako obstojí predstavená novinka? Za produktom s označením P’9982 je tím ľudí, ktorý stojí za tými najluxusnejšími produktmi dostupnými na našich trhoch.

Blackberry P9982 Porsche Design Foto: Blackberry

BlackBerry rozhodne nešetrilo úsilím, zdrojmi, materiálmi a ani peniazmi. Zákazníkom tak doručí bezprecedentnú kvalitu konštrukcie a špičkové vlastnosti moderného inteligentného zariadenia. Kryt smartfónu BlackBerry P’9982 je vyrobený z nerezovej ocele a vzadu je potiahnutý pravou kožou. Výrobca ponúka tri verzie jej zafarbenia a uprostred tohto koženého krytu je vyrazené logo BlackBerry. Vzhľad samotného inteligentného zariadenia už sám napovedá, že patrí do vyššej šarže. Práve preto je sklamaním, že sa dá telefón vyslovene rozobrať na kúsky, teda že nie je jedným kompaktným zariadením ako iPhone, HTC One alebo Sony Xperia Z1. Práve tieto zariadenia môžu tomuto BlackBerry konkurovať, a to nielen cenou, ale aj úrovňou konštrukčného spracovania a najmä funkciami.

Blackberry P9982 Porsche Design Foto: Blackberry

BlackBerry P’9982 Porsche Design si hneď po svojom oficiálnom predstavení vyslúžil v odborných kruhoch veľkú kritiku. Údajne nemôže konkurovať najlepším zariadeniam na trhu. Pravdou však je, že výbava v novom BlackBerry poskytne svojmu majiteľovi prvotriednu skúsenosť.

Základom je dotykový displej s uhlopriečkou 4,2 palcov a HD rozlíšením 1280×768 pixelov. Toto rozlíšenie má za následok mierne odlišný pomer strán, než na aký sme na pri smartfónoch zvyknutí, je ale vhodnejšie pre čítanie pracovných dokumentov v polohe “na ležato”.

Blackberry P9982 Porsche Design Foto: Blackberry

V tele telefónu pracuje 2-jadrový procesor, 2-gigabajtová operačná pamäť RAM a operačný systém OS BlackBerry 10. Priestoru pre ukladanie dokumentov je 64 gigabajtov a v telefóne sa nachádza aj podpora pre spojenia 3G, 4G LTE, NFC, Bluetooth, A-GPS, USB a microHDMI.

Vstavaná webkamera je vybavená snímačom s rozlíšením dva megapixely a tá hlavná na zadnej strane zhotovuje 8-megapixelové fotografie. Obe kamery nahrávajú HD video, pričom tá hlavná si dokáže tmavú scénu osvetliť LED diódou. Telefón BlackBerry P’9982 je v skutočnosti iba upravený modelom Z10, ktorý je dnes považovaný za vlajkovú loď výrobcu.

Blackberry P9982 Porsche Design Foto: Blackberry

Cena nového smartfónu je skutočne vysoká. Oficiálne sa BlackBerry P’9982 začne predávať koncom tohto roka za cenu dvetisíc amerických dolárov. Napriek tomu, že jeho cena bude prakticky 4-násobná v porovnaní s technicky podobnými zariadeniami, nepochybujeme o tom, že si nájde svojich majiteľov. Tí totiž oceňujú už len skutočnosť, že sa smartfón vyrobí iba v limitovanom počte.

Komentáre