Technológie

Na Bitcoinoch zarobili milióny. Zázrak alebo iba ďalšia bublina?

"Virtuálna mena Bitcoin zažíva veľmi priaznivú dobu. Jej hodnota stúpa a my sa dozvedáme o ľuďoch, ktorí sa vďaka nej stali milionármi s prvotnou investíciou iba desiatok eur."

Erik Stríž, 3. decembra 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Bitcointalk.org


Cena, za ktorú je možné získať alebo predať jeden bitcoin, sa neustále mení. V posledných dňoch sa jej hodnoty dostali do úrovní, ktoré zrejme málokto predpokladal a z pôvodných majiteľov tejto meny sa v priebehu niekoľkých dní stali rentieri. Včera, 2. decembra 2013, sa hodnota jedného bitcoinu dostala na úroveň až 1025 amerických dolárov za kus (na trhu Asia Nextgen), pričom priemerná cena za jeden bitcoin sa dlhodobo pohybuje okolo úrovne 600 dolárov za kus. Pri pohľade na skutočnosť, že prvotná hodnota jedného bitcoinu bola v roku 2009 niekde na úrovni niekoľkých eurocentov, ide priam o zázrak.

Môže prísť veľmi tvrdý pád


Práve tento zázrak môže ale virtuálnu menu bitcoin zraziť na kolená - a to veľmi efektívne. Platí, že čím vyššie sa dostanete, tým tvrdší bude pád a v prípade bitcoinu by išlo o katastrofu. Sú tisíce ľudí, ktorí doň investovali celý majetok. Ekonómovia to nazývajú bublinou, pričom táto pomyslená bublina môže, rovnako ako aj tá skutočná, prasknúť. To by znamenalo, že sa projekt bitcoin jednoducho presýti, “praskne” a jeho cena klesne na absolútne minimum. Takže ak dnes investujete do bitcoinu napríklad 50-tisíc eur, po prasknutí bubliny tieto peniaze už nikdy neuvidíte.


Ilustračná fotografia Foto: Webmagazin.sk
Rovnako sa ale dá predpokladať aj iný scenár. Môže bitcoin neustále rásť až do astronomických hodnôt? Potom by zrejme stratil zmyslel, pretože by sa stal menou len pre elitu, napokon už dnes je hodnota občas presahujúca tisíc dolárov za kus neprimerane vysoká a slúži iba na zhodnocovanie peňazí investorov. Reálnym scenárom je skôr mierne zníženie ceny za jeden bitcoin, stabilizácia tejto meny a postupné rozšírenie jej portfólia. Pokiaľ nebude možné bitcoin používať v bežnej praxi, dovtedy bude jej význam skutočne iba o zhodnocovaní investícií.

Boháč vďaka diplomovke


Pred niekoľkými dňami obletela svet správa o istom Kristofferovi Kochovi, ktorý sa stal vďaka virtuálnej mene Bitcoin skutočným boháčom. Keby sa všetky jeho bitcoiny previedli na americké doláre, britské libry alebo eurá, bol by stále milionárom. Tento jeho úspech bol však údajne iba veľkou zhodou okolností, keď písal diplomovú prácu do školy na tému kryptografie. V rámci svojej práce si nakúpil vtedy začínajúcu virtuálnu menu v objeme 5-tisíc jednotiek. Zaplatil za ne 150 nórskych korún, čo v tom čase predstavovalo ani nie dvadsať eur. Od roku 2009 si tieto získané bitcoiny ponechal a využil ich až teraz. 29-ročný Nór tvrdí, že na ne zabudol a až teraz si spomenul, že nejaké bitcoiny vôbec vlastní. Chvíľu mu trvalo, kým sa mu podarilo uhádnuť heslo k svojej virtuálnej peňaženke a keď sa tak stalo, otvoril si dvere k úžasnému bohatstvu. Hodnota jeho 5000 bitcionov je dnes ekvivalentná hodnote medzi 880-tisíc až jeden milión amerických dolárov. Koch údajne predal pätinu svojich bitcoinov a za utŕžené peniaze si kúpil byt v meste Oslo.

Milióny na smetisku


Iný kuriózny prípad sa udial vo Walese v meste Newport. Niekde na smetisku sa tam ukrýva poklad v hodnote 7500 bitcoinov. Keby sme počítali s hodnotou 700 eur za jeden bitcoin (cca 948 USD), cena tohto objemu bitcoinov by bola astronomických 5,2 miliónov eur. Tie ležia niekde na smetisku s rozlohou futbalového ihriska v hĺbke asi jeden meter pod povrchom.

Na smetisko sa tieto bitcoiny dostali vo forme virtuálnej peňaženky na jednom harddisku, ktorý James Howells, človek pracujúci v oblasti IT, vyhodil pri upratovaní svojho technického vybavenia. Ešte v roku 2009 si za niekoľko libier nakúpil objem 7500 btc, ktorému následne nevenoval väčšiu pozornosť. Bitcoiny uložené na harddisku postupom času nadobúdali stále väčšiu hodnotu a dnes, keď dosahuje historického maxima, si naň Howells spomenul. Osvietenie však prišlo neskoro, v čase, keď je harddisk zahádzaný odpadom niekoľkých miest a obcí za posledné roky.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mena bez krytia


Mena Bitcoin nie je krytá, ide o čisto matematický model. Preto sa musia skladovať ako konkrétne jednotky na konkrétnych nosičoch - buď v pamäti mobilu, na clodových úložiskách alebo priamo v pamäti počítača. Keď o jeden z týchto nosičov jednotiek prídete, máte ľudovo povedané smolu - bitcoiny vám nikto nenahradí, pretože ste ich zničili. Je to ako keby ste si vo vankúši schovávali papierové peniaze a tie by vám zhoreli spolu s celou spálňou.

Virtuálnu menu Bitcoin ešte čaká priaznivé obdobie. Dá sa očakávať nárast hodnoty meny, jej stabilizácia, ale rovnako aj jej radikálne podhodnotenie. Dnes je investovanie do bitcoinov považované za rizikové, ale najmä tu platí staré známe “risk je zisk”.

Komentáre