Technológie

Autokameru môžete mať z akéhokoľvek mobilu

"Moderné smartfóny sú dnes univerzálne zariadenia pre množstvo potrieb. Jednou z nich je aj potreba záznamu jazdy vozidlom. "

Erik Stríž, 29. mája 2014 14:00
Aplikácia CamOnRoad Foto: Google Play


Určite ste už videli videá automobilových nehôd a havárií, ktoré boli nahrané priamo z interiéru týchto vozidiel. Mohlo by sa zdať, že napríklad v Rusku je takýmto zariadením vybavené snáď každé auto, vrátane tých starších a lacnejších.

Určite táto autokamera nie je v každom ruskom aute, avšak prítomnosť v mnohých z nich je spôsobená predovšetkým potrebou dokazovania poistných udalostí. Videozáznam môže veľmi zásadným spôsobom pomôcť pri dokazovaní vlastnej neviny v prípade nehody alebo môže objasniť udalosti, ktoré si privodili iní účastníci cestnej premávky. Práve preto je dobré zamýšľať sa nad prítomnosťou autokamery aj u nás - ak nie v náš prospech, tak aspoň preto, aby mohli pomôcť iným.

Existujú rôzne malé kompaktné a odolné digitálne kamery do auta, ktorých cena sa pohybuje na úrovni iba niekoľkých desiatok eur. Ak však nechcete platiť za nové zariadenie alebo ste ochotní investovať maximálne päť eur, potom sú pre vás vhodné autokamery v podobe aplikácie pre smartfóny. Nepotrebujete výkonné telefóny za vyše päťsto eur, stačí bežný smartfón s Androidom za stopäťdesiat. Autokamera bude fungovať výborne. Prinášame skúsenosti s trojicou zaujímavých autokamier pre smartfóny s Androidom.

Aplikácia CamOnRoad. Na fotografii je jej ruská lokalizácia, je však dostupná aj po anglicky. Foto: Google Play

CamOnRoad (zadarmo)


CamOnRoad je jednoduchá, ale funguje spoľahlivo a v internetovom obchode Google Play má vysoké hodnotenie 4,1 z 5. Táto pôvodom ruská aplikácia nahráva video v rozlíšení maximálne HD 720p pixelov, ukladá ho do vnútornej pamäte telefónu alebo na microSD kartu, dokonca ponúka 2 gigabajty priestoru na vlastnom cloude. To sú podľa slov tvorcu asi tri hodiny záznamu vo formáte VGA (640×480 pixelov). Len tak, zadarmo, stačí sa iba bezplatne zaregistrovať.

Aplikácia ukladá aj pohyb vozidla na základe GPS súradníc, jeho aktuálnu rýchlosť v danom čase, dokonca aj orientáciu vzhľadom k svetovým stranám. Samozrejmosťou je záznam zvuku, skvelým detailom je však možnosť prepnutia na prednú webkameru. V nastaveniach si môžete vybrať čas, po ktorom sa každý videozáznam na moment preruší, uloží ako samostatný súbor a začne automaticky nahrávať ďalší. Takto môžete mať celú jazdu rozkúskovanú na 5, 10 alebo 15 minútové videá. Ak aplikácia rozpozná haváriu (na základe akcelerometra, ktorý je v každom mobile), aktuálne nahrávané video hneď uloží a ochráni ho tak pred možnou stratou v dôsledku fyzického poškodenia telefónu.

Aplikácia AutoGuard Blackbox Foto: Google Play

AutoGuard (zadarmo, verzia Pro za 2,19 €)


Aplikácia AutoGuard sa sama označuje ako najlepšia čierna skrinka pre váš automobil, avšak určité nedokonalosti by sme v nej určite našli. Ponúka prakticky všetko to, čo predchádzajúca aplikácia CamOnRoad, okrem ukladania do cloudového úložiska.

AutoGuard funguje veľmi spoľahlivo, okrem samotného videa dokáže ukladať aj GPS súradnice, aktuálnu rýchlosť vozidla a video priebežne ukladá každých desať minút (alebo inak podľa nastavenia). V bezplatnej verzii však budete musieť akceptovať reklamu (ak je telefón pripojený na internet) a vzdať sa niekoľkých funkcií - napríklad veľmi dôležitého nahrávania videa na pozadí. V praxi to znamená, že keď vám na mobil niekto zavolá alebo potrebujete počas státia na červenej na telefóne prečítať správu, záznam videa sa preruší. Aj v bezplatnej verzii si však môžete nastaviť automatické vytočenie linky 112 v prípade závažnejšej nehody, prípadne mať priamo na displeji jedno tlačidlo pre vytočenie tejto linky.

Zaujímavosťou je, že prejdenú trasu dokáže aplikácia previesť do 3D Google Máp. Je to dobré riešenie napríklad pre taxikárov, ktorí môžu prípadným nespokojným zákazníkom ukázať, že si úmyselne nenavyšovali cenu na taxametri a že išli čo možno najkratšou trasou.

Aplikácia CaroO Pro Foto: Google Play

CaroO (zadarmo, verzia Pro za 3,40 €)


CaroO sa v rôznych internetových rebríčkoch objavuje zvyčajne medzi piatimi najlepšími autokamerami pre Android. Preto by sme ju neradi obišli. Z trojice dnes predstavených sa zaraďuje až na posledné miesto, ponúka však veľmi dobrý základ pre videozáznam jázd, navyše v základnej verzii je k dispozícii zadarmo.

Videá sú nahrávané v rozlíšení VGA (640×480 alebo 720×480 pixelov), počas záznamu je možné preostrovať, ukladať GPS údaje o pohybe vozidla a zaujímavosťou je možnosť nastavenia telefónneho čísla, na ktoré sa po zistenej havárii odošle SMS správa. Túto funkciu je možné prispôsobiť vlastným potrebám alebo ju aj celkom vypnúť.

V platenej verzii dokáže aplikácia dokonca spolupracovať so systémom OBD-II, ktorý sa nachádza v automobiloch. Z neho potom čerpá dáta a prevádza ich do vizuálne prehľadnej diagnostiky motora a prevodovky. Aplikácia informuje o tom, koľko energie je v batérii automobilu, zobrazuje teplotu motora, jeho otáčky a percentuálne využitie dostupného výkonu a ďalšie dáta. Toto všetko je však niečo, čo ocenia skôr automechanici a vášnivejší motoristi.

Komentáre