Technológie

Mobilné operačné systémy (2.)

"V minulom článku sme sa venovali systémom Symbian a Windows Mobile, ktoré v minulosti postavili Nokiu a Microsoft proti sebe. Dnes sú rivalmi Microsoftu firmy Apple a Google."

Erik Stríž, 28. júla 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Apple
Od doby, kedy inteligentným mobilným zariadeniam vládli operačné systémy Symbian a Windows Mobile, sú nenávratne preč. Windows Mobile sa definitívne zmenil na Windows Phone a radikálne upravil svoju vizáž, Nokia nadobro opustila Symbian a stavila na produkt svojho niekdajšieho rivala - na Windows Phone od Microsoftu.

Prečítajte si aj: História mobilných operačných systémov (1.)

Windows Phone však zašlú slávu Nokie nedokázal navrátiť do takej miery, v akej sa to od neho očakávalo. Fínska Nokia je stále stratová. Napriek tomu, že sú jej mobilné telefóny skutočne dobré a kvalitné, zákazníci radšej volia Android a iOS alternatívy.

Prvá generácia telefónu iPhone so systémom iPhone OS, neskôr premenovaným na ioS. Foto: Apple

iOS bol začiatkom revolúcie


Spoločnosť Apple má na svojom konte zásluhu, ktorá sa podpísala pod tvár súčasných mobilných telefónov a ich rozhraní. V januári 2007 spoločnosť na čele so Stevom Jobsom predstavila zariadenie iPhone so systémom iPhone OS, ktorý sa neskôr premenoval na iOS. Systém sa vtedy ešte nedal zveľaďovať s pomocou rôznorodých aplikácií, určil však smer vývoja budúcnosti našich mobilných spoločníkov.

iOS mal v porovnaní s konkurenčným “dotykovým” Windows Mobile prostredie prispôsobené na ovládanie prstami bez pera, ponúkal dizajnovú jednotnosť a bol na tú dobu skutočne pekný. Windows Phone bol v prvom rade napodobeninou klasického Windowsu z notebookov a počítačov a aj keď sa na ňom dali spustiť aplikácie, ktoré upravovali jeho vzhľad, stále nemal “to pekné” v základe. Výnimkou bola snáď iba verzia 9.5 s dizajnom domovskej obrazovky, ktorú sa ešte dnes snaží do určitej miery kopírovať Android.

Google Maps pre telefóny iPhone so systémom iOS 5.1 a novším Foto: Google
V porovnaní so súčasnou verziou systému iOS bola tá prvá neohrabaná, trpela oneskorenými reakciami a ani stabilita systému nebola celkom ukážková. Tá súčasná je na tom presne opačne - skúsenosť s telefónom iPhone je veľmi pozitívna, čomu vďačí výborne optimalizovanému softvéru a hardvéru a nastavovaniu určitých limitov. Pokiaľ si systém sami neodblokujete takzvaným “jailbreakom”, dovtedy nemôžete do mobilu inštalovať čokoľvek - niektoré aplikácie Apple jednoducho nepovoľuje, aby sa zachovala práve stabilita systému.

Operačný systém iOS si vyvíja spoločnosť Apple, ktorá ho používa výhradne vo svojich vlastných produktoch iPhone, iPad a iPod. iOS sa dodnes ani raz neobjavil na inom zariadení, než od Apple a je veľmi nepravdepodobné, že by sa to malo v dohľadnej dobe zmeniť. Podobne to však bolo aj s Nokiou, ktorá si najskôr systém Symbian držala pre seba a neskôr sa jeho nositeľmi stali aj mobily od Samsungu.

LG Nexus 4 s operačným systémom Android 4.2 Jelly Bean. Foto: LG Electronics

Android, reprezentant skutočnej mobilnej inteligencie


Systém Android bol prvýkrát použitý v mobilnom telefóne HTC Dream v roku 2008. Pôvodne bol určený pre fotoaparáty a kamery, dnes sa používa v širokom spektre rôznych zariadení - v mobiloch, tabletoch, monitoroch, kamerách, v autách a predpokladá sa, že uplatnenie nájde aj v domácich spotrebičoch.

Prvé verzie Androidu neboli vôbec pekné a ani stabilné, avšak položili základný kameň pre neuveriteľný pokrok v inteligencii digitálnych zariadení. V prvom rade systém poskytol vývojárom celkom voľné ruky, takže sa mohli do sýtosti vyhrať s dizajnom aj funkciami svojich mobilov. Táto možnosť sa neskôr pretavila do rôznych typov rozhraní, vďaka ktorým rovnaký systém Android vyzerá na Samsungu a na HTC úplne inak. Základ je však rovnaký.

LG Nexus 4 s operačným systémom Android 4.2 Jelly Bean. Foto: LG Electronics
Android je dnes najpopulárnejším operačným systémom pre tablety a smartfóny v celosvetovom meradle. Predstavuje rozumný kompromis medzi pomerne statickým systémom iOS a priveľmi rozsiahlym Windows 8, ktorý sa úspešne udomácňuje na poli tabletov. Dajú sa do neho inštalovať hry, pracovné aplikácie a kto má záujem, môže ho zmeniť na nepoznanie.

Operačný systém Mozilla Firefox OS je dostupný cez simulátor, ktorý sa spúšťa v prehliadači Firefox ako add-on doplnok Foto: Mozilla

Nová generácia mobilných systémov


Dnes sú na trhu len tri operačné systémy, ktoré využívajú potenciál mobilných zariadení plnohodnotne. K iOS, Androidu a Windows Phone by sa čoskoro mohli pridať Mozilla aj Linux. Ambícia Mozilly etablovať sa aj na trhu s mobilnými telefónmi a tabletmi je známa už pomerne dlhý čas, dlho sa ale odborná verejnosť nedočkala skutočných aplikovateľných produktov. Len nedávno sa situácia zmenila a Mozilla predstavila svoj systém, ktorý sa dá spustiť v ľubovoľnom počítači cez takzvaný emulátor. Systém sa volá Firefox podľa rozšíreného internetového prehliadača od Mozilly a verzia spustiteľná na počítačoch nesie názov Firefox OS Simulator. Určený je zatiaľ predovšetkým pre potenciálnych vývojárov aplikácii. Nie je možné ignorovať snahy tak úspešnej internetovej organizácie, akou Mozilla bezpochyby je a vývojárske štúdiá musia vedieť, na akých základoch bude možné v novom systéme stavať.

Ubuntu pre mobilné zariadenie môže oživiť súčasnú scénu s operačnými systémami, v ktorej sú dnes iba tri - iOS, Android a Windows Phone. Foto: Canonical

Ubuntu príde na jar 2014


Oficiálne stanovisko spoločnosti Canonical je, že plne funkčný systém Ubuntu pre mobilné zariadenia s dotykovým displejom uvedie na trh aj s hardvérom v apríli 2014. Najnovšie sa hovorí o smartfóne Ubuntu Edge, na ktorý teraz výrobca hľadá na internete neuveriteľných 32 miliónov dolárov! Domáci majstri si vedia nainštalovať Linux do svojho Android tabletu už dnes pomerne jednoducho, ale nejde o oficiálnu optimalizovanú verziu.

To, čo by mohol Ubuntu skutočne zmeniť, je oddelenosť systémov pre mobily a počítače. Ubuntu má ambíciu tieto svety nielen prepojiť, ale priamo zlúčiť do jedného celku. Vízia je taká, že po príchode do práce si pripojíte mobil k monitoru, klávesnici a myške. Všetko si tak budete nosiť so sebou a nebudete musieť investovať do nákupu nových počítačov. Je to táto predstava zrealizovateľná? Spoločnosť Canonical teraz stojí pred veľkou výzvou, pretože jej pokus o zjednotenie mobilu a počítača je verejný.

Budúcnosť nie je vôbec jasná


Budúcnosť mobilných operačných systémov je celkom pestrá. Vývojárske tímy etablovaných operačných systémov budú musieť držať krok s nadšenými vývojármi nových systémov, ktorí sa celkom pochopiteľne budú snažiť o menšie či väčšie revolúcie a vylepšenia. Či sa systémy Ubuntu alebo Firefox OS uchytia, je otázka na veľmi dlhú diskusiu, ktorej záver však neprinesie nikto iný než samotný čas.

Komentáre