Technológie

Exotický tablet chce konkurovať iPadu mini

"Niekoľko minút na internete vás môže priviesť k čomukoľvek. Keď hľadáte cenovo dostupný a dobrý tablet, zrejme narazíte na Ainol Novo 8 Discovery. "

Erik Stríž, 19. novembra 2013 6:00
Tablet Ainol Novo 8 Discovery Foto: Ainol


Tablet Ainol Novo 8 Discovery sa navrhuje a vyrába v Číne, v tej pravej krajine neobmedzených možností. V nej je možné skopírovať dizajn tabletu Apple iPad mini a predávať ho s veľkým úspechom po Európe aj Ázii. Ainol Novo 8 je veľmi vydarenou kópiou malého tabletu od Apple, funguje však na bezplatnom operačnom systéme Android Jelly Bean bez doplnkového softvéru a neposkytuje pri používaní až taký hodnotný zážitok, s ktorým sa stretávame pri všetkých produktoch od Apple.

Tablet Ainol Novo 8 Discovery Foto: Ainol

Krásny displej


Tablet Ainol Novo 8 je vybavený pomerne silným jadrom, aby na ňom systém Android pracoval bez väčších problémov, dvomi kamerami, hliníkovým krytom a displejom, ktorý určite nesklame. Displej má uhlopriečku 7,9 palcov a pracuje s rozlíšením 1024×768 pixelov. Obraz je preto veľmi jemný, bez ťažkostí zobrazí aj malé texty na väčších webstránkach a nezaostáva ani kvalitou zobrazenia. Technológia IPS LED je tá, ktorú využívajú aj zariadenia od Apple, k zákazníkovi sa tak dostáva porovnateľná skúsenosť. Farby sú živé, sýte a jasné, pozorovacie uhly široké a reakcia na dotyky je okamžitá.

Tablet Ainol Novo 8 Discovery Foto: Ainol

Dve nekvalitné kamery


Na tablete sú umiestnené dve kamery, ani jedna z nich veľmi neohúri. Webkamera na strane s displejom má rozlíšenie VGA (640×480 pixelov), nedokáže zaostrovať a produkuje iba podpriemerne kvalitné snímky. Jej funkciou je však iba snímať obraz pri komunikácii napríklad cez Skype a na tento účel poslúži dobre.

Zadná kamera nie je vybavená bleskom, zaostrovaním a ani žiadnymi inými pokrokovými funkciami. Vytvára fotografie v rozlíšení dva megapixely a nahráva jednoduchšie video. Tablet sa nesnaží byť lídrom v oblasti fotenia a nahrávania videa, dvojica kamier má iba doplnkový charakter. Za cenu okolo 170 eur však ani nemôžeme očakávať žiadne zázraky. Fotky majú rozlíšenie 1600×1200 pixelov.

Tablet Ainol Novo 8 Discovery Foto: Ainol

Vysoký výkon s “ale”


Výkon tabletu Ainol Novo 8 Discovery je na papieroch veľmi dobrý. O spoľahlivý beh systému Android Jelly Bean sa stará 4-jadrový procesor s taktom 1,5 GHz, samostatný grafický procesor Vivante GC1000, s ktorým sa na európskom trhu tak často nestretávame, a operačná pamäť RAM má veľkosť veľmi dobré dva gigabajty. Priestor na ukladanie dokumentov, hudby, filmov, elektronických kníh a fotografií je skvelých 16 gigabajtov, ktoré je možné rozšíriť s pomocou jednej pamäťovej karty microSD.

Parametre síce vyzerajú veľmi dobre, je však potrebné pripomenúť, že môžu zavádzať. Tablet nie je žiadny high-end produkt, využíva staršie procesory a komponenty, takže pri práci napríklad s komplikovanými webstránkami sa budete častejšie stretávať s krátkymi oneskoreniami reakcií. Nemajú však taký charakter, aby ste tablet chceli po týždni vymeniť.

Sedem hodín sledovania filmov


Batéria má kapacitu 5000 mAh a dokáže udržať tablet v nepretržitej činnosti asi sedem hodín. Ak berieme do úvahy skutočnosť, že nikto do tabletu nepozerá toľké hodiny, ale iba jednu či dve počas cesty vlakom, lietadlom alebo pri surfovaní po internete, potom ide o veľmi dobrú hodnotu.

Tablet Ainol Novo 8 Discovery Foto: Ainol

Bude Ainol hit Vianoc?


Tablet Ainol Novo 8 Discovery rozhodne nepatrí medzi lídrov, má však potenciál stať sa hitom tohtoročných Vianoc. Predáva sa za cenu od 170 eur vyššie, čo je menej, než akýkoľvek iný technicky porovnateľný tablet od populárnych výrobcov. Majú to teda Samsung a Apple zrátané? Zrejme nie, ale je dobré vedieť, že schopný a pekný tablet sa dá kúpiť aj za menej.

Komentáre