Technológie

Aero-X: Budúcnosť konečne dorazila!

"Technológia budúcnosti konečne dorazila. Áno, tento výrok je prehnaný, ale aspoň trocha naznačuje podstatu toho, čo prináša technológia nadnášania v kombinácii s kompaktnými rozmermi. "

Erik Stríž, 22. mája 2014 12:00
Kompaktné vznášadlo Aero-X Foto: Aerofex


Snaha ľudí lietať existuje snáď od nepamäti. Je to niečo vyše sto rokov (1903), čo sa podarilo bratom Wrightovcom vzlietnuť pomocou jednoduchšieho klzáka so zadnou vrtuľou a ešte o niečo menej, čo začali vznikať prvé prototypy helikoptér a kvadrokoptér. V 20. rokoch minulého storočia vznikli prvé skutočné helikoptéry a následnou snahou konštruktérov bolo rozmery týchto lietajúcich strojov zmenšovať. A zrejme najmenší z nich schopný uniesť človeka je Aero-X.


Fanúšik Star Wars bude mať déjà vu


Na americkom západe, konkrétne v kalifornských pustatinách, sa v aj v týchto dňoch premáva čosi, čo by mohlo zanietenému fanúšikovi filmov Star Wars pripomínať antigravitačné motorky. V skutočnosti však veľa divákov okolo tohto staronového vynálezu nie je, pretože stále prebieha testovanie jeho prototypov. Spomenutie podobnosti s antigravitačnými motorkami zo Star Wars nie je náhodné; samotní tvorcovia Aero-X priznávajú, že inšpiráciu našli práve v týchto legendárnych filmoch od Georgea Lucasa.

Kompaktné vznášadlo Aero-X Foto: Aerofex

Aero-X sa po anglicky označuje ako hoverbike, vo veľmi voľnom preklade by sme povedali, že ide o bicykel, ktorý sa pohybuje nad zemou. Jeho základom je platforma na sedenie porovnateľná s tou v snežných a vodných skútroch a dvojica masívnych “ventilátorov”. Práve tie zabezpečujú efekt nadnášania.

Tri metre nad zemou bez istenia


Zariadenie Aero-X od kalifornskej spoločnosti Aerofex dokáže uniesť celkovo dvoch ľudí a v ideálnom prípade ich vyniesť do výšky vyše troch metrov. Nevieme, či je to len matematický údaj alebo experimentálne overený fakt, výrobca ho však uvádza na svojej webstránke ako jeden z parametrov zariadenia. Pridáva tiež maximálnu rýchlosť 72 km/h, váhu 356 kg a možný náklad s hmotnosťou 140 kilogramov. Jedna jazda v ideálnom prípade potrvá takmer jeden a štvrť hodiny.

Kompaktné vznášadlo Aero-X Foto: Aerofex

Cestu si nájdite sami


Aby sa mohol jazdec na Aero-X presunúť z bodu A do bodu B, nepotrebuje na to upravenú cestu. Prejsť môže aj ponad vodnú hladinu a väčší problém mu nerobí ani piesočná duna. Funguje na rovnakom princípe, ako dnes veľmi bežné vznášadlá, avšak v mierne upravenom konštrukčnom prevedení. Okrem dvoch horizontálne orientovaných vrtúľ v uzavretom prstenci je Aero-X vybavené aj štyrmi kolesami pre ľahší presun.

Kompaktné vznášadlo Aero-X Foto: Aerofex

Predaj do troch rokov


Zaujímavosťou je, že aj napriek predpokladanému termínu dodania prvých kusov do predaja v roku 2017 sa už teraz dá k vznášadlu objednať aj doplnková výbava. Sú ňou airbagy, plaváky pre prípadné aktívne využívanie pri vode a príves s nákladným priestorom. Cena tohto atraktívneho kúsku modernej techniky je 5-tisíc amerických dolárov.

Komentáre