Štýl

Päť rád, ako si poradiť s problematickou pleťou

"Napriek tomu, že drogérie sa priam hemžia prípravkami pre oslnivú pokožku, niekedy je to práve naša domácnosť, ktorá vie pomôcť najviac. Tu je päť tipov, ako na to!"

Diana Vaculová, 30. apríla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Vyskúšali ste už sto druhov masiek, pílingov či iných prípravkov, ktoré mali vašu pleť vzchopiť a spraviť z nej takú, akou sa môžu pýšiť malé bábätká, no nič nezabralo? Možno ste hľadali na zlej adrese. Skúste otvoriť vašu chladničku a neprestanete sa čudovať, čo všetko môže slúžiť ako vaša pomôcka pre bezproblémovú pokožku. Nezabúdajte však na to, že masky sa nanášajú iba na dobre očistenú tvár, krk a dekolt. A myslite aj na dodržanie doporučenej doby pôsobenia, aby ste dosiahli očakávaný účinok.

Suchá pokožka


Najzákladnejším problémom suchej pleti je nedostatok hydratácie. Preto jej potrebuje oveľa viac, než hocijaký iný typ pokožky. Z toho dôvodu sme vybrali účinnú a osviežujúcu masku, ktorej príprava vám zaberie len pár minút. Nezabudnite však na to, že tak, ako je dôležité jej nanesenie, je dôležitá aj samotná regenerácia pleti. Po umytí doma pripravenej pleťovej masky by ste vašu tvár mali dôkladne opláchnuť a natrieť hydratačným krémom.

Potrebujete: za hrsť mandlí, tri jahody, polovicu uhorky, jednu čajovú lyžičku medu a jednu čajovú lyžičku jogurtu

Ako na to? Všetko vložte do mixéra a mixujte, kým sa nevytvorí hladká masa. Tú naneste na tvár a nechajte zaschnúť. Potom ju zmyte vlažnou vodou a naneste krém.

Mastná pleť


Problémom mastnej pleti je porucha činnosti mazových žliaz, v ktorých sa hromadí nadmerné množstvo kožného mazu. Ak by ste si mysleli, že vďaka častému umývaniu vašej pokožky sa tohto problému zbavíte, ste na omyle. Pri mastnej pleti sa práve naopak neodporúča jej umývanie viac ako dvakrát za deň. A ako ju teda odmastíte? Skúste vyživujúcu pleťovú masku. Vynikajúcim trikom našich starých mám pre mastnú pleť je zemiaková šťava, do ktorej namočíte vatové tampóny. Jej účinky sú čistiace a sťahujúce, takže smelo do toho. Ak vám však tento recept nevonia, máme pre vás ešte jeden tip.

Potrebujete: štyri polievkové lyžice odtučneného tvaru a jeden pomaranč

Ako na to? Z jednej polovice pomaranča vytlačte šťavu, dužinu z druhej polovice rozdrvte na dreň a následne zmiešajte s už vytlačenou šťavou. Tvaroh mierne rozšľahajte a premiešajte s pomarančovou dreňou. Takto vzniknutú masku naneste na tvár a dekolt a nechajte pôsobiť približne pätnásť minút.

Akné


Napriek tomu, že si mnoho ľudí myslí, že akné je len súčasťou puberty, nie je to pravda. S akné môžu mať problémy ľudia v každom veku. Práve preto by ste mali vedieť, ako sa dá proti tomu bojovať. Prinášame rokmi overený recept od našich starých mám. Jeho príprava je snáď tou najjednoduchšou. Stačia vám iba jahody alebo melón, z ktorých si vytvoríte dokonalú pleťovú masku. Tá perfektne sťahuje zapálené póry a skvelo odstraňuje malé čierne bodky na nose a na tvári, vďaka čomu krásne rozjasňuje pleť. Necháte ju dvadsať minút pôsobiť a môžete sa tešiť z jej blahodárnych účinkov spolu s nami!

Citlivá pleť


Dámy, ale i páni s citlivou pokožkou to nemajú najľahšie. No aj pre vás máme tip, ako ju zregenerovať a upokojiť.

Potrebujete: avokádo

Ako na to? Vydlabete z avokáda dužinu a rozdrvíte ju na kašičku. Potom ju rovnomerne čistými prstami nanesiete na tvár a necháte ju pôsobiť dvadsať minút. Nakoniec ju zotriete pomocou kozmetických tampónov a takto očistenú pokožku ošetríte pleťovou vodou. Ani sa nestihnete čudovať, ako bude vaša tvár krásne jemná!

Zrelá, no očarujúca


Dámy, ktoré chcú vyzerať mlado, napriek tomu, že už majú na chrbte nejeden kríž, by mali určíte siahnuť po medovej omladzujúcej maske.

Potrebujete: dve kávové lyžičky medu, 150 g čerstvého tvaru a jeden žĺtok

Ako na to? Suroviny vymiešajte v miske z umelej hmoty do peny a zmes naneste štetcom na tvár. Túto masku môžete natrieť aj na časti okolo očí. Nechajte pôsobiť dvadsať minút, zmyte vlažnou vodou a na čistú tvár prikladajte po dobu asi piatich minút vlhké obklady.

Komentáre