Štýl

Fashion weeky vo svete: Móda od Brazílie po Čínu

"Počas jesene sa na týždňoch módy po celom svete prezentuje móda na nadchádzajúcu jarnú a letnú sezónu. Poďte sa s nami pozrieť, aké kreácie dostali priestor na svetových mólach."

Veronika Rosputinská, 31. októbra 2013 12:00
Jedna z prehliadok Fashion weeku v Indonézii. Foto: TASR/AP Photo


História fashion weekov sa tiahne až do temného obdobia druhej svetovej vojny, keď bola móda hádam tým posledným, čo ľudí trápilo. Úplne prvý projekt tohto druhu sa prekvapivo nekonal v Paríži, ktorý v tom období jednoznačne diktoval trendy, ale pod vedením Eleanor Lambert v New Yorku. Bolo to v roku 1943, píše sa v knihe Eleanor Lambert: Stále tu, ktorej autorom je John Tiffany.

Týždeň módy v Brazílii. Foto: TASR/AP Photo
V podstate odvtedy má New York status jedného z hlavných miest módy. Tým ďalším je samozrejme Paríž a štvoricu dopĺňajú Miláno a Londýn. To však neznamená, že móda v iných mestách nežije. Trend fashion weekov sa rýchlo rozširoval ďalej a dnes sú veľmi populárnymi mestami módy aj Tokio, Barcelona, Madrid, Los Angeles, Amsterdam a mnohé ďalšie.

Dvakrát ročne


Módni dizajnéri dostávajú priestor na prezentáciu svojich kolekcií dvakrát ročne, počas jari a počas jesene. Fashion weeky prezentujú kolekcie o sezónu vopred, to znamená, že počas jarných týždňov módy máme možnosť vidieť kolekcie na najbližšiu jeseň a zimu a počas jesenných zas línie na nasledujúcu jar a leto. Tento trend sa Slovensku akosi dobehnúť nedarí – aj túto jeseň sme počas módnych prehliadok mali možnosť vidieť prevažne kolekcie na jeseň/zimu 2013.



O tom, že móda je pestrá a v každej krajine má svoj osobitý ráz podmienený geograficky aj etnograficky, sa môžete presvedčiť v našej galérii. Pripravili sme výber z prehliadkových mól z Európy, Ameriky i Ázie.

Komentáre