Štýl

Krajšia pokožka už o pár dní, stačí jesť tie správne potraviny

"Leto prináša nielen slnko, vodu a skvelé zážitky, ale často aj nesprávne stravovanie. To sa, bohužiaľ, odzrkadľuje aj na vašej pleti. Preto vám prinášame sedem tipov na potraviny, ktoré ju skrášlia."

Diana Vaculová, 25. júna 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


To, že nadmerné slnenie vašej pleti napomáha akurát tak k jej starnutiu, nie je žiadna novinka. No možno by ste si mali uvedomiť, že ani letné gril party či pojedanie narýchlo pripraveného fastfoodu vašej pokožke neprospievajú, práve naopak. Stravovanie totiž ovplyvňuje pleť na bunkovej úrovni. No a ak chcete, aby bol tento efekt pozitívny, inšpirujte sa týmito siedmimi tipmi.

Dajte si melón


Aj vy milujete v lete pocit sviežosti? K nemu vám môže dopomôcť aj červený melón, ktorý obsahuje až 90 percent vody. Okrem toho obsahuje aj vitamín C, ktorý napomáha tvorbe kolagénu a má aj antioxidačné vlastnosti. Takže vaša pleť nebude len dokonale zhydratovaná, ale bude vyzerať aj o čosi mladšie.

Bobule


Ste fanúšikom ovocia? Super! V lete je dostupné takmer všade, no a práve to bobuľové je plné antioxidantov, ktoré dokonale chránia pokožku pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia. Takže hor sa do jedenia čučoriedok, čerešní, jahôd, malín či ríbezlí.

Ananás


Okrem jeho skvelej sladkej chuti a obrovského množstva vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje, je ananás známy aj bromelaínom, ktorý dokáže pomôcť pri zápale. Taktiež poskytuje úľavu vysušenej pleti.

Citrusové plody


Aj vy milujete čistú vodu so šťavou z limetky či citróna? Okrem toho, že dokáže dokonale osviežiť, obsahuje aj obrovské množstvo vitamínu C a aminokyseliny ako napríklad prolín či lyzín, ktoré sú takisto dôležité pri tvorbe kolagénu, vďaka ktorému vyzerá naša pleť mladšie. Takže, ak vám nevadí kyslejšia chuť citrusových plodov, pokojne si ich doprajte aj samostatne.
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Paradajky


Nie všetci majú radi ovocie, no a práve preto sme sa rozhodli spomenúť i zeleninu, ktorá urobí s vašou pleťou divy. Medzi takú určite patria aj paradajky. Obsahujú lykopén, ktorý nielen napomáha tvorbe kolagénu, ale zároveň aj chráni kožné bunky.

Uhorky


Mnoho dám uhorky používa na očné viečka či ako perfektnú pleťovú masku. To síce kvitujeme, no ich blahodárne účinky spoznáte aj vtedy, ak ich jednoducho zjete. Majú hydratačné účinky, vďaka čomu bude vaša pleť pôsobiť mladšie a žiarivejšie.

Pripravte si lososa


Ak už máte spomínaného ovocia či zeleniny dosť, môžete vaše denné menu obohatiť aj o rybu. A nie hocijakú, reč je o lososovi, ktorý obsahuje omaga-3 mastné kyseliny, vďaka čomu bude vaša pleť stopercentne sviežejšia.

Komentáre