Štýl

Je štýlová móda pre bábätká a deti nedostatkovým tovarom?

"Módny priemysel dnes ponúka kvantá detského oblečenia, jeho estetická stránka však neuspokojuje všetky mamičky."

Veronika Rosputinská, 7. augusta 2013 14:00
Mile Foto: Zuzana Gavulová
Móda pre bábätká a deti sa uberá akýmsi zlým smerom. Trendom už nie je farebnosť, hravosť a vtip, ale snaha čo najskôr sa podobať dospelým. Tak vznikajú kolekcie pre mamy a dcéry, v ktorých je detské oblečenie vernou kópiou tej „dospeláckej“. Prečo potom plačeme, že deti dnes dospievajú tak rýchlo?

Mnohé mamičky sa nad detskou módou nezamýšľajú, idú do obchodu a kúpia to prvé, čo sa im zapáči. Sú však aj také, ktorým na tom, čo ich dieťa nosí, záleží o čosi viac. „Deti obliekam asi ako každá mama dnes, prakticky a snažím sa aj ekonomicky. Ale veľmi mi u nás chýba niečo pekné, originálne, slovenské. Najradšej som svojim deťom dávala oblečenie, ktoré svokra zachovala ešte po svojich deťoch. Kvalitné a pekné perinky pre novorodencov alebo rozkošné bavlnené pančušky na mňa pôsobia tak „našo“, slovensky,“ prezradila Anička, mama piatich detí a dodala: „Škoda, že takýto originálny detský textil je dnes v podstate nedostatkovým.“

Made in Slovakia


„V obchodoch s detským oblečením nám chýba detskosť a hravosť, všetky motívy, ktoré v nás evokujú prázdniny u babky, pobehovanie po záhrade a dobrodružstvo. Takýchto produktov u nás bohužiaľ veľa nie je,“ zhodujú sa Miriam a Lenka, zakladateľky odevnej značky Mile, ktorá sa špecializuje práve na kojeneckú módu.

Mile Foto: Zuzana Gavulová
Mile, teda milé malé handry, sa snaží vyplniť dieru, ktorá masovým prílevom tovaru zo západu na našom trhu vznikla. Ponúka oblečenie pre bábätká s dávkou nostalgie. „Milujeme retro, čistotu tvarov a jednoduchosť. Obe sme mamy a chceme, aby naše deti vyrastali v oblečení, ktoré bude pohodlné a zdravé, no zároveň detsky pekné,“ prezradili.

Medzi produkty, ktoré Miriam a Lenka navrhujú, patria aj retro pančuchy s trakmi vyrobené z bavlny, aké si z detstva určite pamätá každý z nás. Také dnes v módnych reťazcoch, preplnených gýčovými rozprávkovými postavičkami z amerických animákov, nezoženiete.

Bábätká s názorom


Deti sú od narodenia závislé od svojich rodičov, ktorí ich svojou výchovou a životným štýlom formujú. Aj to, ako sú deti oblečené, je vlastne len obrazom rodiča. Tí myslia v prvom rade na praktickú stránku, veď oni sú tými, ktorí svoje dieťa musia aj niekoľkokrát za deň prezliekať. To však neznamená, že dieťa nemá svoj vlastný názor.

Jpio Foto: Jana Piovarčiová
„Oblečenie pre bábätká som začala vyrábať preto, lebo malé veci vyzerajú rozkošne. Presne ako tí malí ľudia, ktorí ich nosia,“ smeje sa Janka Piovarčiová, ktorá pod značkou Jpio navrhuje okrem iného aj oblečenie pre bábätká s názorom.

„Baví ma vymýšľať, čo si asi myslia deti v čase, keď ešte nevedia rozprávať,“ hovorí Janka. A takto vznikajú tričká, body či podbradníky, ktoré nabádajú dospelých, aby ich už netrestali spevom alebo aby si uvarili kávu, pretože „dnes nespím“. Nápady na texty dokonca prichádzajú aj priamo od detí.


Áno, štýlová a kvalitná detská móda je dnes skutočne nedostatkový tovar, ak ju skutočne nevyhľadáte. Určite vám padne vhod, keď sa na vašu ratolesť bude okolie usmievať a vás pochváli za skvelý výber. Nemusíte sa spoliehať len na obchodné reťazce, aj na internete dnes nájdete kvalitný slovenský tovar. Stačí hľadať.

Komentáre