Štýl

Dana Kleinert: Oblečenie môže rásť spolu s deťmi

"Známa slovenská módna návrhárka má na svojom konte prvú kolekciu pre deti. Je veselá, pestrá, svieža a najmä praktická, keďže dokáže rásť spolu s deťmi. A ako bonus, hravo a vtipne."

Veronika Rosputinská, 21. februára 2014 14:00
Detská kolekcia Dany Kleinert Foto: SUNAR FASHION 2014/Petra Bošanská


Prvá detská kolekcia na konte úspešnej slovenskej dizajnérky Dany Kleinert je rýdzo slovenská. Slovenská návrhárka, slovenské materiály, slovenskí výrobcovia. A keďže je určená tým najmenším, je veselá a hravá. Žirafa s naťahovacím krkom, plno bodiek, šnúrky, zipsy, vrecká, všetko v odtieňoch trendovej šedej a originálnej oranžovej. Mamičky, zabudnite konečne na sladučkú ružovú, trblietky a postavičky z animovaných filmov a vychovávajte svoje deti k svojskému štýlu už od narodenia.

Je to Vaša prvá kolekcia určená deťom. Ako ste sa k jej vytvoreniu inšpirovali?

Keďže ide o kolekciu vytvorenú pre klienta, pokúšala som sa dodržať líniu Sunar Fashion a rozmýšľať ako klient, ktorý chce prezentovať svoje výrobky. Napadlo mi také heslo, idea, že keď deti rastú so Sunarom, tak prečo by oblečenie nemohlo rásť s deťmi. Túto myšlienku som spojila so svojím typickým rukopisom v rámci kolekcií, ktorý je v podstate o tom, že žena môže nosiť to isté oblečenie na rôzne spôsoby. Napríklad sa to dá obrátiť zvnútra von alebo hore nohami, alebo niečo raz slúži ako pončo a potom je z toho sukňa. Túto hravosť som chcela preniesť aj do kolekcie pre deti. A v súlade s heslom Oblečenie rastie s deťmi je v kolekcii prítomný aj prvok sťahovania a rozťahovania pomocou šnúrok, čiže staršie deti sa môžu naučiť viazať šnúrky, mladšie ich len potiahnu a oblečenie sa buď skráti alebo natiahne. Šnúrky sú všité do krku žirafy, čiže ich pohybom sa buď skracuje alebo predlžuje. Z oblečenia sa tak stáva aj akási hračka pre deti. Bonusom je dečka, ktorá je urobená zo zvyškových materiálov, je praktická, zateplená, dá sa zrolovať a použiť napríklad ako podsedák či miesto na prebaľovanie. Navyše, každá z nich je iná, unikátna, preto ju vnímam ako taký bonus celej kolekcie.

Pre deti v akom veku je oblečenie z kolekcie určené?

Sú to veľkosti 80 až 104, ale nedá sa to vnímať úplne presne, keďže vďaka spomínanej hravosti sa oblečenie môže aj čo to natiahnuť. Napríklad moja päťročná dcéra má na sebe šaty z kolekcie, síce sú už kratšie, takže slúžia skôr ako tričko. Pre dvojročné dievčatko sú to klasické šaty po kolená a pre deti staršie to môže byť tričko. A to isté vidíme pri teplákoch – ak sú dieťaťu dobré v páse, je v podstate jedno, aké sú dlhé.

Detská kolekcia Dany Kleinert Foto: SUNAR FASHION 2014/Petra Bošanská
Z koľkých ústredných modelov pozostáva táto kolekcia?

V kolekcii sú obojstranné šaty, mikina, obojstranná vesta, tepláčky, body, tričko, dva kusy čiapok a deka. Dokopy je to zhruba osem modelov.

Na kolekcii ste pracovali počas tehotenstva. Bolo to pre vás náročné obdobie?

Nebola to jediná práca, ktorú som počas tehotenstva robila, takže to pre mňa nebol nejaký šok. Práce bolo veľa, ale na druhej strane, bola príjemná a milá a musím povedať, že aj klient a všetci, ktorí sa na kolekcii podieľali, boli veľmi ústretoví a veľmi mi pomáhali. Keď videli, že niečo nestíham, ochotne mi pomáhali, dávali mi feedback a táto kolekcia je teda takým spoločným dielom nás všetkých. A musím povedať, že mi vôbec nezasahovali do môjho konceptu, čo sa vidí málokedy. Predstavili sme koncept a klient hneď povedal, áno, toto chceme, táto idea sa nám páči a nechal to úplne na mňa.

Detská kolekcia Dany Kleinert Foto: SUNAR FASHION 2014/Petra Bošanská
Ako sa navrhuje detská móda? Je to rozdiel oproti navrhovaniu módy pre ženy?

Rozdiel je najmä v tom, že detská móda musí byť za každých okolností praktická. My ženy často veľa vydržíme, veď nevadí, že trošku ťahá alebo je dlhšie, lebo keď sa nám niečo veľmi páči, tak v tom vydržíme. No toto u detí nehrozí, preto oblečenie musí byť také, čo si oblečú a už o chvíľu ani nevedia, že na sebe vôbec niečo majú. Takže áno, je to rozdiel, ale snažila som sa do kolekcie vložiť aj svoje prvky, takže napríklad šaty sú také typické moje, s oblúkom. Dalo sa to skĺbiť, nebol to pre mňa nejaký problém. Bola to taká príjemná práca na príjemnej kolekcii.

Vidíte do budúcnosti možnosť, že by ste pripravili aj vlastnú kolekciu pre deti, bez nejakého klienta v pozadí?

Nebránim sa tomu, ale módny biznis funguje tak, že v zásade by to bol veľký luxus urobiť kolekciu iba z môjho plezíru. Musela by som mať vybavený celý systém objednávok, dodávateľov, odberateľov. Chcelo by to zapojiť celý reťazec módneho biznisu a keďže doteraz som sa detskej móde nevenovala, sústredila som sa viac na dámsku módu, takže to nie je veľmi mojou ambíciou. Toto bol taký zvláštny prípad, klient sa staral o všetko ostatné a na mňa nechal výrobu kolekcie. Pre mňa je tento spôsob spolupráce ideálny v prípade detskej kolekcie.

Detská kolekcia Dany Kleinert Foto: SUNAR FASHION 2014/Petra Bošanská
Máte v kolekcii aj obľúbený kúsok, ktorý Vám prirástol k srdcu?

Kus, ktorý určite všetky maminky využijú a budú využívať dlho, je podľa mňa vesta, keďže ten strih je taký, že bude skutočne s deťmi rásť a je aj obojstranná, čo je tiež veľmi praktické. Takže vesta je pre mňa prioritný kus a potom šaty sú pre mňa tiež taký „lieblingstuck“. Aj ľudia na ne reagujú veľmi pozitívne, asi budú takým leitmotívom celej kolekcie. Uvidíme, ako sa to vyvinie, ja som sama zvedavá.

Našli si aj Vaše dcérky svoje top kúsky?

Samozrejme, a sú to šaty. Nayke sú dobré, Taminka si musí počkať a Nelka, moja najstaršia, tá už nosí moje „veľkácke“ modely.



O Dane Kleinert
Dana Kleinert Foto: Petra Bošanská

Dana Kleinert je známa slovenská módna návrhárka, ktorá svoje modely navrhuje už od roku 2001 pod vlastnou značkou Dana Kleinert. Zároveň je mamou troch dievčatiek. Jej návrhy sú charakteristické najmä využitím pleteniny s vlastnoručne navrhnutými vzormi. Modely sú veľmi variabilné a pohodlné. Drvivá väčšina modelov sa navyše vyrába lokálne.

Veľký úspech zaznamenala Dana v roku 2010, keď obliekala slovenskú reprezentáciu na zimnú Olympiádu vo Vancouveri. S kolekciou The Era potom získala v roku 2013 ako prvá módna návrhárka Národnú cenu za dizajn. Dana Kleinert je okrem iného tiež zakladateľkou slovenskej módnej platformy Slovak Fashion Council.

Komentáre