Štýl

Christian Dior: Mať vkus znamená mať svoj vlastný vkus

"Kráľ módného trónu, uznávaný návrhár. Impérium, ktoré Dior založil, prekvitá dodnes."

TASR, 21. januára 2015 15:00
Módna kreácia značky Dior Foto: TASR
Granville/Bratislava 21. januára (TASR) – Jeden z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnych návrhárov Christian Dior sa narodil 21. januára pred 110 rokmi.

Jeho kariéra trvala iba desať rokov, módny kráľ založil impérium, ktoré prekvitá dodnes. Monsignora Diora preslávil predovšetkým jeho "New Look", ktorý v roku 1947 znamenal revolúciu v dámskom odievaní.



Christian Dior sa narodil 21. januára 1905 vo francúzskom mestečku Granville do rodiny bohatého majiteľa tovární na hnojivá. Odmalička ho to neodolateľne ťahalo k umeleckému smeru, vplyvný otec však chcel mať zo syna diplomata. Popri štúdiu medzinárodných vzťahov sa mladý Dior venoval milovanému umeniu vo vlastnej galérii, v ktorej okrem iných umelcov vystavoval i Pablo Picasso. Keď však v roku 1930 vyvrcholila hospodárska kríza, bol prinútený galériu uzavrieť.

Začal pracovať v denníku Le Figaro ako ilustrátor a neskôr si našiel miesto módneho kresliča u Roberta Piqueta. Po roku povinne strávenom v armáde a prestávke na vidieku v južnom Francúzsku sa Christian Dior vrátil do Paríža, kde ho prijali v salóne Luciena Lelonga za návrhára. V tomto období ho kontaktoval známy výrobca textilu milionár Marcel Boussac, ktorého očarili Diorove módne vízie a rozhodol sa financovať založenie jeho vlastného módneho domu.

Salón Christiana Diora bol otvorený v roku 1946 a o rok neskôr uzrela svetlo sveta prvá kolekcia, ktorá dosiahla famózny úspech. Séria veľkolepých modelov ukončila strohú vojnovú módu štyridsiatych rokov a vyvolala doslova revolúciu. Kolekcia známa ako "New Look" priniesla ženám bohaté kvetované sukne, šaty s úzkymi ramenami a zúženým pásom zdôrazňujúce ženskú siluetu. "Európa už mala dosť padajúcich bômb, teraz chce zapáliť veselé ohňostroje", komentoval návrhár svoj počin. New Look si ženy zamilovali. Zimná kolekcia (1947) mala rovnaký úspech ako predchádzajúca a svet módy mal nového kráľa.



Nesmierne talentovaný a šikovný Christian Dior nasledujúcich desať rokov diktoval módu ostatným. Bol prvý z módnych tvorcov, ktorý od jednej kolekcie k druhej radikálne menil dĺžku sukní alebo dokonca celú líniu. Pritom sa sám staral o to, aby jeho modely rýchlo vyšli z módy, a mohol ich nahradil niečím ešte veľkolepejším a luxusnejším. Svoj zmysel pre krásu vniesol Dior aj do sveta vôní. V roku 1947 uviedol na trh svoju prvú vôňu Miss Dior, pri ktorej sa nechal inšpirovať milovanými kvetmi. Nezabudol ani na luxusné doplnky, v roku 1953 vstúpil aj do sveta módnej obuvi a v roku 1955 pribudla dekoratívna kozmetika.

Modely Christiana Diora si obliekali slávne ženy. Verejnosť i odborná tlač dala Diorovi imidž umelca a získal si aj medzinárodné renomé. V roku 1949 vyhlásil Gallupov inštitút Diora za jednu z piatich najznámejších svetových osobností.

Uznávaného návrhára zastihla smrť uprostred kraľovania na módnom tróne. Christian Dior nečakane zomrel 24. októbra 1957 na infarkt v talianskom Montecatini vo veku 52 rokov.

"Odišiel a s ním odišlo desať rokov vkusu, odvahy, invencie. Práve jemu haute couture vďačí za znovuzrodenie svojho impéria v časoch, keď bolo ohrozené. On je nenahraditeľný", napísal na adresu nezabudnuteľného Christiana Diora časopis Vogue.



Zdroje: http://www.zones.sk/, http://www.dior.com/

Komentáre