Štýl

B. Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy

"Výzdobu stromčekov pred historickou radnicou, ako aj ďalšie jarné dekorácie, ktoré oživia Námestie SNP, zabezpečia mladí výtvarníci zo ZUŠ Jána Cikkera a žiaci zo Základnej školy Spojová."

TASR, 13. marca 2024 12:33
Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš
Banská Bystrica 13. marca (TASR) – Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu. TASR o tom v stredu informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"Verím, že obyvateľov i návštevníkov mesta veľkonočne naladia aj príležitostné trhy. Uskutočnia sa od 19. do 27. marca v čase medzi 9.00 až 19.00 h. V pestrej ponuke ľudovoumeleckých výrobkov nebudú chýbať kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky a ďalší sortiment. Labužníkov určite prilákajú rôzne pochutiny, od pekárenských a cukrárenských výrobkov cez langoše až po chlebové posúchy a trdelníky," konštatovala vedúca oddelenia obchodu a služieb magistrátu Dana Cibuľková.

Sviatky jari sa tento rok začínajú 28. marca Zeleným štvrtkom a skončia 1. apríla Veľkonočným pondelkom. Na banskobystrickom námestí ich príchod pripomenú detský folklórny súbor Radosť a Dupkáčik, divadelné predstavenia či Matúš Fiľo, ktorý bude učiť malých i veľkých pliesť korbáče z vŕbových prútov.

"Školáci zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Cikkera privítajú sviatky veľkonočným programom 27. marca o 16.00 h. V Robotníckom dome budú v ten istý deň od 9.00 do 12.00 h súťažiť žiaci druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií o najkrajší veľkonočný aranžmán," pripomenula vedúca oddelenia kultúry Lýdia Baranová.

Výzdobu stromčekov pred historickou radnicou, ako aj ďalšie jarné dekorácie, ktoré oživia Námestie SNP, zabezpečia mladí výtvarníci zo ZUŠ Jána Cikkera a žiaci zo Základnej školy Spojová. Stredoslovenské múzeum chystá 17. marca vynášanie Moreny z chotára a Regionálne centrum remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby pripravuje na 19. marca ukážky výroby korbáčov, zdobenia kraslíc a tvorivé dielne pre deti.



Komentáre