Hudba a film

V tichu: Hudba a holokaust v jednom filme

"V centre Prahy vyhodili z okna štvrtého poschodia historickej budovy klavír. Podľa tvorcov filmu bude táto sekvencia jedným z najpôsobivejších momentov snímky, ktorá dokumentuje dobovú atmosféru."

TASR, 9. mája 2014 12:00
Foto: Furia Film


Nový slovenský film, ktorý mal pracovný názov Denník Agáty Schindlerovej, bude mať premiéru koncom augusta pod názvom V tichu. V týchto dňoch sa v pražských štúdiách intenzívne pracuje na jeho dokončení. Hraný film režiséra Zdeňka Jiráského podáva autentické svedectvo so silou dokumentu. Osudy štyroch židovských umelcov, hudobníkov, navždy ovplyvnila hrôza nacizmu a práve hudba pomohla zmierniť ich utrpenie.

Podľa producentky Lívie Filusovej zo spoločnosti Furia Film je film v štádiu ukončeného finálneho strihu, vo fáze prác na sound designe a zvukovej postprodukcie a finalizácie filmovej hudby. "Paralelne prebiehajú práce na trikových záberoch, čistení obrazu a celkovej finalizácii obrazovej postprodukcie. V Českej televízii sa pred časom nahovárali vnútorné monológy protagonistov, zbory a pracovalo sa s ruchovými efektmi," priblížila štádium dokončovania snímky, ktorej posledný filmovací deň bol 21. februára. Na rade bola jedna z najnáročnejších scén, ktorá sa dôsledne pripravovala už dávnejšie predtým. V centre Prahy vyhodili z okna štvrtého poschodia historickej budovy klavír. Podľa tvorcov filmu, bude táto sekvencia, ktorá sa musela podariť na prvý a jediný raz, jedným z najpôsobivejších momentov snímky, ktoré dokumentujú dobovú atmosféru.

Nielen európsky, ale aj svetovo


Premiéra je zatiaľ naplánovaná na koniec augusta. Projekt má ambíciu zaujať v európskom a svetovom meradle. "Film definuje problém židovskej otázky počas druhej svetovej vojny cez prizmu vnútorného prežívania hrdinov. Demonštruje komparatívnym spôsobom situácie, ktoré hlboko zasiahli do ich života. Kedy sa z uznávaných hudobníkov stali bezvýznamné čísla v koncentračnom tábore," dodáva Lívia Filusová k filmu, ktorého nosným pilierom je obrazová štylizácia a hudobná zložka. "Sprostredkuje divákovi možnosť vcítiť sa priamo do situácií a prežívania postáv. Pracujeme s emóciou, imagináciou, pocitom a vnútorným prežívaním."

Foto: Furia Film
Téma filmu sa odráža od štúdií slovenskej muzikologičky žijúcej v Drážďanoch Agáty Schindlerovej, ktorá sa už 20 rokov zaoberá zmapovaním "prekliatej hudby". Za tú dobu "vypátrala" stovky príbehov zatratených hudobníkov a interpretov. Režisérom je držiteľ štyroch Českých levov Zdeněk Jiráský, kameramanom filmu je Michal Černý, strihačkou Hedvika Hansalová.

V úlohe klavírnej virtuózky českého pôvodu, rodáčky z Viedne Edith Kraus sa predstaví mladá herečka Judit Bardos, Jan Čtvrtník stvárni klaviristu, jazzového hudobníka a jedného z najhrávanejších skladateľov slovenských evergreenov Karola Elberta, Ján Galovič sa zhostil úlohy nemeckého dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a mladučkú baletku Alicu Flachovú Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková.

Film V Tichu sa nakrúcal na Slovensku a v Česku, je financovaný zo zdrojov Audiovizuálneho fondu a Českého kinematografického fondu. Koprodukčnými partnermi sú RTVS, Česká televízia, Slovenský filmový ústav, produkčné spoločnosti i/o post.cz a Filmpark production.

Komentáre