Hudba a film

Tvorcovia filmu o Olge Hepnarovej: Určite by mala literárny talent

"Olga Hepnarová nasadla v roku 1973 do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty voči spoločnosti, ktorá jej, podľa nej, celý život ubližovala. "

TASR, 25. apríla 2016 8:00
Snímka z filmu Já, Olga Hepnarová. Foto: youtube.com
Do slovenských kín vstúpil v polovici apríla česko-slovensko-poľsko-francúzsky koprodukčný film Ja, Olga Hepnarová. Sugestívny príbeh poslednej popravenej ženy na území Československa, 22-ročnej Olgy, ktorá zámerne nabehla autom na chodník v centre Prahy a na mieste zavraždila osem ľudí, nakrútili českí debutanti, režiséri a scenáristi Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Venovali sa mu od roku 2007.

"Čerpali sme zo súdneho spisu, z knihy Romana Cílka, stretávali sme sa s ľuďmi, ktorí s ňou prišli do kontaktu aj s 'hepnarológom' Čestmírom Kozarom, ktorý sa intenzívne zaoberá Hepnarovou na svojich internetových stránkach," uviedli pre TASR tvorcovia existenciálnej drámy, ktorá rozpráva reálny príbeh mladej ženy, osamelého človeka vymedzujúceho sa proti väčšinovej spoločnosti.

Príbeh vyústil do tragédie. Olga Hepnarová nasadla v roku 1973 do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty voči spoločnosti, ktorá jej, podľa nej, celý život ubližovala. V roku 1975 bola ako posledná žena na území Československa popravená. "Podľa spisu bola ľahko nadpriemerne inteligentná, ale čo je to IQ? Len číslo. Určite by mala literárny talent, to bola pre nás jedna z najpodstatnejších vecí," konštatoval Tomáš Weinreb a dodal: "Vždy sme trošku zaľutovali, že nenapísala román o Olge Hepnarovej, o tom, že niekto niekoho zabije týmto spôsobom a potom je popravený, ale toho ona schopná nebola." Čiernobiely film je tiež drámou ľudí z okolia O. Hepnarovej a snaží sa odhaliť príčiny jej strašného agresívneho aktu. "Snažili sme sa, aby bol šedivý, ale nesúvisí to so šedivou dobou, v ktorej sa príbeh odohrával. Je to skôr náš pocit, nechceli sme byť príliš kontrastní. Ten film nie je extrémne kontrastný, naopak, je veľmi mäkký," ozrejmuje filmárska dvojka, ktorá ostáva naďalej pracovať v scenáristicko-režisérskom tandeme. "Zatiaľ nás to baví dohromady a máme z toho dobrý pocit a určite pripravujeme spolu ďalší film," avizuje Petr Kazda. "Tém máme viac, dokonca vidíme aj farebne, ale konkrétne napísaný scenár ešte nemáme, my pracujeme dosť pomaly," dopĺňa Tomáš Weinreb.

Dvojica zhodnotila aj spoluprácu s veľmi presvedčivou 23-ročnou poľskou herečkou Michalinou Olszańskou, ktorá stvárnila Olgu Hepnarovú. "Nemuseli sme sa hádať, nemuseli sme na ňu tlačiť, aby sme dostali veci, ktoré sme potrebovali, v tej práci bol veľmi veľký súzvuk," dodal Petr Kazda.

Film Ja, Olga Hepnarová, ktorý sa nakrúcal od roku 2013 a 2014 v Poľsku, Čechách i na Slovensku, otvoril sekciu Panorama na 66. Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Berlinale. Na tohtoročnom Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest, ktorý otváral, sa stal najnavštevovanejším filmom bratislavskej časti festivalu. Ocenenie za réžiu si odniesol z festivalu v Sofii. Zahrali si v ňom aj slovenskí herci Juraj Nvota, Zuzana Stavná. Poslednýkrát sa v tejto snímke objavil Ivan Palúch.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slovenský film Agáva sledujú fanúšikovia na Facebooku už od natáčania
O. ŠULAJ: Ladislav Ballek je mojím celoživotným autorom
Rowlingová podporila začínajúcich autorov, zverejnila odmietavé listy
Vo francúzskom Toulouse sa našiel zrejme originál obrazu od Caravaggia

Komentáre