Hudba a film

Továrne na špeciálne filmové efekty

"Existujú spoločnosti, ktoré sa venujú výhradne tvorbe špeciálnych efektov pre filmy a reklamy. Predstavujeme prvú štvoricu z nich."

Erik Stríž, 4. apríla 2014 10:00
Image Engine a jeho práca na filme R.I.P.D. Foto: Image Engine


Žiadny moderný film sa už dnes nezaobíde bez aspoň základnej grafickej alebo animátorskej postprodukcie. Diváci sú čoraz náročnejší, všímajú si detaily. Grafici sa vždy snažia o to, aby si divák nepovedal: “Aké skvelé počítačové triky!”, ale aby si ani nevšimol, že daná scéna bola takto vylepšená.

Aj keby ste boli ten najpozornejší diváci, musíte sami uznať, že neviete posúdiť, kam grafici zasiahli a kam nie. Dôkazom toho, že množstvo scén ani nevnímame ako dobré triky, sú takzvané showreely spoločností zaoberajúcich sa vývojom počítačovej grafiky a animácií pre filmy, reklamy a videoklipy. Niekoľko z nich predstavujeme v tomto článku.

Asymmetric VFX Studio


Spoločnosť Asymmetric sa zaoberá najmä reklamou, ale značná časť jej portfólia sa týka aj špeciálnych efektov pre filmy. Rozdiel v takýchto zakázkach je značný, pretože v reklame častokrát nie je potrebné dbať na realistickú grafiku a animáciu. Film je presný opak, snaží sa rôzne fantasy motívy interpretovať v čo možno najrealistickejšom vizuáli. Štúdio zabezpečovalo vizuálne efekty pre ruský film VIY.



Image Engine


Spoločnosť Image Engine má na konte väčšie množstvo úspešných spoluprác na filmoch a na videu nižšie prezentuje svoju prácu na snímke Lone Survivor. Tieto práce sa týkali najmä dopĺňania prostredí, výbuchov a animácií letu lietadiel.



Okrem filmu Lone Survivor sa štúdio Image Engine podieľalo aj na ďalších veľkofilmoch. Jeden z nich je napríklad aj akčná komédia R.I.P.D., ktorej zaujímavú prezentáciu môžete nájsť na videu nižšie.



Digital District


VFX štúdio Digital District za zaoberá najmä tvorbou grafiky a animácií pre reklamu, ale podieľalo sa aj na postprodukcii historických i sci-fi filmov. Práca tejto spoločnosti sa netýka iba samotnej počítačovej úpravy scén a prostredí, ale aj strihu a aj samotnej filmovej tvorby. Zaujímavé sú najmä práce spoločnosti pre automobilky ako Nissan, Audi či Peugeot.



Digital Idea


Digital Idea sa síce nepodieľa na filmoch, ktoré máme možnosť sledovať na plátnach našich kín, svoje zázemie nachádza najmä v Číne. Práve pre klientov z tejto krajiny pripravuje veľmi zaujímavé efekty, grafiky a animácie, ktoré možno porovnávať aj s tými najlepšími z amerického Hollywoodu.

Komentáre