Hudba a film

Ninja korytnačky sa za 30 rokov zmenili. Z atlétov na monštrá

"Už v lete budeme mať možnosť sledovať nové filmové spracovanie populárnych Ninja korytnačiek. Budú celkom iné, ako tie, na ktoré sme boli zvyknutí. "

Erik Stríž, 23. mája 2014 14:00
Nové Ninja korytnačky budú opäť výrazne inovované Foto: Paramount Pictures


Generácia dnešných dvadsiatnikov a tridsiatnikov má zrejme ešte v pamäti doobedia pri televízore s animovaným seriálom Ninja korytnačky. Vtedy ešte neboli ani chýry o tom, že by sa z týchto komiksových postáv a ich príbehu mohol stať veľkorozpočtový blockbuster. A to aj napriek tomu, že filmových spracovaní mutagénom ovplyvnených korytnačiek a ich vodcu potkana bolo viac.

TMNT bola v prvom rade paródia


Prvé Ninja korytnačky sa objavili v komikse Teenage Mutant Ninja Turtles v roku 1984, vydala ho spoločnosť Mirage Studios. Pod nový komiksový fenomén sa podpísali tvorcovia Kevin Eastman a Peter Laird. Mirage Studios bola v tom čase veľmi malá spoločnosť, komiks vytlačila v náklade iba 3-tisíc kusov. 40-stranový kreslený príbeh sa stal onedlho kultom. Zaujímavosťou je, že základom Ninja korytnačiek bola skôr paródia na v tom čase veľmi aktuálne komiksy od Marvelu a že v tom čase nemali farebné odlíšené masky. Všetky korytnačky mali na očiach červené pásky, navzájom sa líšili iba povahami a zbraňami, ktoré pri sebe nosili.

Nasledoval raketový vzostup, ktorý posadil štvoricu korytnačiek na rovnaký piedestál, ktorý už nejaký čas obsadzovali známi hrdinovia ako Batman či Superman. Korytnačky Leonardo, Donatello, Raphael a Michelangelo si aj napriek tomu zachovali mierne odlišný charakter, v ktorom mal svoje nezastupiteľné miesto humor.

Na titulkách komiksov TMNT je zreteľný vývoj postáv Foto: Wikimedia Commons

Televízne seriály a filmy


Zrejme najznámejším televíznym spracovaním Ninja korytnačiek je animovaný seriál Teenage Mutant Ninja Turtles. V Spojenom Kráľovstve a v Írsku bol premenovaný na Teenage Muntant Hero Turtles, pretože slovo ninja bolo spájané s násilím. Kreslený seriál vznikal v rokoch 1987 až 1996 a stal sa neoddeliteľnou súčasťou spomienok dnešných dvadsiatnikov. Po ňom vznikli ešte ďalšie štyri animované a hrané seriály s tematikou Ninja korytnačiek, avšak žiadny z nich nezosadil ten prvý z nadobudnutej pozície. Posledný z nich sa začal vyrábať iba v roku 2012 pod hlavičkou spoločnosti Nickelodeon pre detský kanál NICK. Táto spoločnosť je podpísaná aj pod nastávajúcim filmom



Filmových adaptácii komiksu bolo viacero, z nich je zrejme najznámejšia a všeobecne najúspešnejšia trilógia od New Line Cinema z 90. rokov (Teenage Mutant Ninja Turtles, 1990, 1991 a 1993). V týchto filmoch mali herci oblečené kostýmy od spoločnosti Jim Henson's Creature Shop. Vo filme, ktorý budeme mať možnosť zhliadnuť v auguste tohto roka, sú už použité takzvané mocap obleky, teda také, ktoré sa dotvárajú až postprodukčne v počítači. A nadobro sa zmenila ešte jedna zásadná vec. Z atletických štíhlych korytnačiek s ľudskými rozmermi sa stali monštrá schopné ničiť vojenské autá a rúcať časti budov.

Radikálna zmena postavy Donatello. Vždy bol technický nadaný intelektuál, jeho nové spracovanie ho naštylizovalo do pozície geeka Foto: New Line Cinema/Paramount Pictures

Hrdinovia sa nerodia, ale sú vytváraní


Na New York padla temnota a Shredder (William Fichtner) so svojím Foot klanom drží políciu aj politikov v železných putách. Budúcnosť vyzerá ponuro, kým štvorica bratov, zmutovaných korytnačiek žijúcich v kanáloch, nezistí svoj osud. Spolu s reportérkou April O’Neil (Megan Fox) a jej kameramanom Vernom Fenwickom (Will Arnett) budú bojovať za právo a spravodlivosť. Toľko komplot nového filmu z pera Paramount Pictures.



Zaujímavosťou je, že v porovnaní s originálnym príbehom o stvorení korytnačiek bude nový film interpretovať ich pôvod inak. Štyri korytnačky s menami slávnych umelcov po novom nevznikli náhodou, ale cielene. Svoju významnú úlohu pri stvorení korytnačiek má aj reportérka April O’Neil.

Tá bola v pôvodnom komikse laborantkou u šialeného vedca Baxtera Stockmana, pričom zachránila zmutované korytnačky pred smrťou a následne im pomáhala v bežnom živote. V neskorších animovaných seriáloch a filmoch bola reportérkou a v najnovšom filme bude jedno i druhé: reportérkou, ktorej otec stvoril Ninja korytnačky. Doktora Baxtera Stockmana si v novom filme zahrá K. Todd Freeman, afroamerický herec, ktorého ste mohli zhliadnuť aj v snímke Batman: Temný rytier (2008) v úlohe policajta.

Teenage Mutant Ninja Turtles Foto: Paramount Pictures

S inováciou prichádza aj kritika


Posledne uvoľnené trailery na nový film o Ninja korytnačkách vzbudili záujem, ale aj určitú vlnu kritiky. Korytnačky údajne nemajú byť veľké zmutované monštrá, ale atleticky nadaní nindžovia. Veríme však, že Michael Bay a režisér Jonathan Liebesman naložili s rozpočtom 125 miliónov amerických dolárov rozvážne a že sa dočkáme takých Ninja korytnačiek, ktoré zaujmú aj ďalšiu generáciu.

Zaujímavosťou je, že toto priam revolučné filmové spracovanie komiksových hrdinov prichádza práve pri príležitosti 30. výročia ich vzniku.

Komentáre