Hudba a film

Skupina Slobodná Európa vydáva nový album. Po jedenástich rokoch

"Na štvrtý štúdiový album s príznačným názvom Štvorka čakali priaznivci skupiny dlhých 11 rokov. Whisky a spol. si takto dávajú darček k štvrťstoročiu na hudobnej scéne."

TASR, 4. apríla 2014 12:00
Whisky (civilným menom Miloslav Láber), spevák skupiny Slobodná Európa Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Konečne, povedali si fanúšikovia kultovej slovenskej kapely Slobodná Európa. Na štvrtý štúdiový album s príznačným názvom Štvorka čakali priaznivci skupiny dlhých 11 rokov. Whisky a spol. si takto dávajú darček k štvrťstoročiu na hudobnej scéne.

Štvorka ponúka tucet nových songov, sú nimi Stredná trieda, Plastic Shit, Vesmír, Moderný svet, Bez práce nie sú koláče, Do tla, Všetko je v poriadku, Ranné správy, Smrť, Idiot, Miss Underground a Pakáreň 3. Autorsky sa na nich podieľali spevák Whisky a gitarista Svetozár Korbeľ, v jednej aj gitarista Braňo Černák. Album nahrala kapela v zložení Whisky (spev), Svetozár Korbeľ (gitara), Braňo „Temo“ Černák (gitara), Martin „Žumo“ Zimanyi (basgitara) a Ďuro Černý (bicie). Pilotným singlom z nového albumu je pieseň Stredná trieda.

Skupina Slobodná Európa vznikla na konci roka 1989. V roku 1991 vydali prvý album Pakáreň. V roku 1994 vydali druhý Unavení a zničení, v roku 1995 prerušili svoju činnosť. Znova sa zišli 22. februára 2002, keď hrali na svadbe Whiskyho s Dorotou Nvotovou. V novembri 2002 nahrali s kapelou Overground rovnomenný album. V máji 2003 vydala Slobodná Európa tretí album Trojka. V roku 2006 vyšla ich kompilácia s názvom Bestofka. V týchto dňoch pribudol album Štvorka.

Slobodná Európa si na tento rok naplánovala celoročnú koncertnú šnúru s názvom "25 rokov natvrdo Tour 2014", ktorú úspešne odštartovala v Prahe 30. januára. Po takmer už uzavretej jarnej časti celoročného turné sa skupina najbližšie predstaví 11. apríla v Bratislave, kde pokrstí aj nový album, ďalšie koncerty odohrá v Brne (25.4.), Hurbanove (26.4.), Skalici (23.5.), Boleráze (24.5.), Ivanke pri Dunaji (30.5.), Fiľakove (13.6.), Trnave (14.6.) a Rohožníku (21.6.). V letnom období sa kapela predstaví hlavne na festivalových pódiách, jesenná časť bude zahrňovať spoločné turné s ďalšou slovenskou kapelou a ku koncu roku v rámci zimnej obdoby turné sa Slobodka opäť vráti do klubov, v ktorých celé svoje výročné ročné koncertné ťaženie aj uzavrie.

Komentáre