Hudba a film

Skupina Longital vydáva album A to je všetko?

"Album A to je všetko? nahrávali Longital naživo, bez editovania a dodatočných laboratórnych úprav, čo sa pozdáva aj staronovému bubeníkovi Mariánovi Slávkovi. "

TASR, 14. mája 2015 14:00
Z koncertu Pocta slobode na hrade Devín 22. augusta 2014 venovaný 25. výročiu pádu Železnej opony a 70. výročiu Slovenského národného povstania. Na pódiu hudobná skupina Longital počas vystúpenia. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Skupina Longital vydáva dnes nový akustický album, ktorý dostal názov A to je všetko? Longital neverí na náhody. Každá udalosť v ich kariére mala svoj význam a posunula kapelu ďalej hráčsky aj ľudsky. Na konci roka sa Shine a Danovi prihodilo niečo, s čím nerátali. Do zostavy sa vrátil bubeník Marián Slávka, ktorý s nimi nahrával prvý album. Vydarený koncert na Waves Bratislava v triu a vzájomný ľudský aj hudobný súzvuk znamenal začiatok novej éry kapely.

„V čase, keď sme išli najviac v elektronike a dokonca sme boli ocenení v súťaži labelu Ninja Tune medzi 'top ten' remixami kapely Coldcut, mal som zvláštny zážitok. Sadli sme si do čajovne v Prahe na Václaváku a bežala tam akustická muzika, ktorá ma úplne zhypnotizovala. Pripomenula mi mojich prvých desať rokov s akustickou gitarou. Cítil som v tej hudbe kov, vôňu dreva a odlietajúcich triesok, hudobnú i textovú pravdu,” popisuje Dano Salontay jeden z formatívnych momentov Longitalu na ceste k novému zvuku. Na mysli má pritom kapelu Young Gods a ich album Knock on Wood.

Dano vtedy odišiel úplne odrovnaný, s neodbytným červíkom v hlave, ktorý v ňom vŕtal dovtedy, až kým si na zákazku nedal postaviť malú akustickú gitaru Lakewood. „Chcel som takú gitaru, ktorá by sa čo najviac blížila k pocitu, ktorý som mal z mojej prvej detskej Cremony, ktorá by mi bola chvíľu sladkým drevom, útočiskom a chvíľu zase zbraňou, divokým tátošom,” uviedol pre médiá gitarista a spevák.

Na Vianoce 2011 prišla gitara z dielne a odvtedy sa začala akustická éra Longital bez elektroniky. Vyvrcholením je album A to je všetko?, ktorý obsahuje 11 skladieb.


Zdroj: youtube.com

Piesne majú inú energiu


Popri zvukovej obrode novej nahrávky sa núka otázka, prečo Longital siahli na v minulosti vydané skladby. Speváčka a basgitaristka Shina vysvetľuje, že táto túžba v hudobníkoch zrela dlhšie. „Vždy sme si hovorili, že by bolo super niekedy nahrať pesničky, keď už sú aspoň trochu ohraté, že je v nich iná energia, ako keď práve vznikajú. Predtým sme všetky albumy robili tak, že zároveň hudba vznikala a hneď sme ju nahrávali. Nebol tam takmer žiadny čas medzitým. A vlastne ani odstup. Navyše texty mám už tak zažité a udialo sa toľko vecí, že viem presne, čo mi chceli povedať. A je to možno ešte celé tak, že zložíš pieseň, potom ju intenzívne hráš niekoľko rokov a všetko, čo v nej veľakrát opakuješ, sa stane. Kto vie,” upresňuje Shina.

Album A to je všetko? nahrávali Longital naživo, bez editovania a dodatočných laboratórnych úprav, čo sa pozdáva aj staronovému bubeníkovi Mariánovi Slávkovi. Zároveň bol takýto spôsob preňho výzvou. „Zavreli sme sa do jednej miestnosti a naraz hrali. Zachytili sme momenty a situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame a pri jej počúvaní som veľakrát zacítil hudbu ako takú. Niekedy sa cítim až cynicky, ale tá hudba ma jednoducho vťahuje späť. Má energiu a výpoveď, autentickosť, čo je pre mňa veľmi dôležité.”

Piesne z nového albumu ponúkne Longital na koncertoch 20. mája v Bratislave, potom v Žiline (28.5.), Martine (12.6.) a vo Vrábľoch (13.6.). TASR informoval Alexander Čerevka, PR manažér vydavateľstva Slnko Records.

Komentáre