Hudba a film

Skupina Le Payaco vydáva nový album Dnes je ten deň

"Celkom deväť skladieb pochádza z tvorivej dielne všetkých členov skupiny, na tvorbe textov s nimi spolupracoval Vlado Janček. "

TASR, 4. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: youtube.com
Známa slovenská skupina Le Payaco vydáva po desiatich rokoch nový štúdiový album. Dostal názov Dnes je ten deň, vychádza na etikete Pavian Records a na pultoch predajní so zvukovými nosičmi sa objaví prvý júlový deň.

Celkom deväť skladieb pochádza z tvorivej dielne všetkých členov skupiny, na tvorbe textov s nimi spolupracoval Vlado Janček. Ako prezrádza Tomáš Sloboda: „Posledné dva roky som bol v intenzívnom kontakte s kapelou Saténové ruky. Ich debutový album ma oslovil aj vďaka ich výborným textom. Poprosil som teda gitaristu Vlada Jančeka, či by mi pomohol otextovať jednu skladbu. Zadarilo sa a z jednej skladby bolo odrazu niekoľko. Titulnú pieseň Dnes je ten deň so silne ľahkou víziou dokonalého leta zasa otextoval iba Juraj sám. Vždy nám na textoch veľmi záležalo a mám pocit, že sa nám podarilo nahrať ľahký letný album. Je to o nás aj o vás. O tebe aj o mne. A to ma na ňom baví.“


Zdroj: youtube.com

Tomáš Sloboda, Martin Stempel a Juraj Vitéz na novom albume spoločne pracovali dva roky. Ako hovorí Juraj Vitéz: „Album sa rodil dlho a niekedy komplikovane, ale o to väčšiu radosť z neho máme teraz, keď je už hotový. Práca na ňom bola často tvrdá. Stretávali sme sa po večeroch v skúšobni a tvorili sme hudbu aj texty, niekedy až do skorých ranných hodín. Chceli sme, aby náš album po desiatich rokoch znel naozaj TOP, a preto sme boli na seba a na to, čo vytvoríme, patrične nároční. Mali sme pocit, že latku máme nasadenú vysoko a my ju nemôžeme podliezť. A je to tu, prišiel ten deň a my máme nový album. Je to Le Payaco, dospelé a vyzreté v najlepšej forme.“

Staré dobré časy


Keď sa v roku 2011 podarilo organizátorom festivalu Pohoda po takmer šiestich rokoch odmlky presvedčiť známu bratislavskú skupinu Le Payaco na spoločné vystúpenie, vyzeralo to spočiatku ako ojedinelá spomienka na staré dobré časy. Čaro živého koncertu pred nadšeným 20-tisícovým davom fanúšikov, ktorí aj po rokoch zostali verní svojej „srdcovke“, však zapôsobilo a ako hovorí spevák kapely Tomáš Sloboda: „Ukázalo sa, že by to mohlo znova fungovať. Naše stretnutia neskôr boli stále častejšie. Verím a dúfam, že to prinesie aj nejaké ovocie.“ Dnes už možno povedať, že sa jeho slová naplnili.

Skupina Le Payaco sa na slovenskej hudobnej scéne objavila v roku 1996 a až do roku 2006 aktívne koncertovala a nahrávala. Počas tohto obdobia stihla nahrať štyri autorské albumy a niekoľko singlov. Od vydania ich doteraz posledného štúdiového CD Všetko sa dá zjesť ubehlo už neuveriteľných desať rokov a i keď pred dvoma rokmi potešili svojich skalných fanúšikov vydaním výberovky Jukebox, na ktorú zaradili aj jednu novú skladbu, fanúšikovia ich nový album už netrpezlivo očakávajú.

Krst albumu Dnes je ten deň spojený s autogramiádou sa uskutoční na tohtoročnom festivale Pohoda v Trenčíne, už predtým si však fanúšikovia budú môcť vypočuť horúcu letnú novinku od 1. júla cez službu Deezer. Album bude prístupný v digitálnej verzii aj na webovej stránke drhorak.sk, iTunes a na ostatných streamovacích službách. Okrem Pohody pesničky z nového albumu zahrajú Le Payaco aj na Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach a Grape festivale v Piešťanoch. TASR informovala PR manažérka Beata Rožárová.

ODPORÚČAME AJ:
Skupiny Vidiek a Čechomor ohlásili spoločné jesenné turné
Kino novinky týždňa: Macík 2 a Coelhov príbeh Pútnik
M. MALÁTNÝ: Vidieť Jiřího Suchého pri práci ma nabíja
Anna Šišková patrí k najvýraznejším herečkám strednej generácie
Vzniká nový tanečný veľkofilm, na konkurzy dohliadajú The Pastels

Komentáre