Hudba a film

Skupina Jethro Tull príde vo februári do Košíc

"Skupina Jethro Tull vznikla v decembri 1967. Jej lídrom je od začiatku skladateľ, textár, spevák, flautista, ale aj príležitostný hráč na gitaru, mandolínu a gajdy Ian Anderson."

TASR, 2. januára 2017 8:00
Na archívnej snímke sú členovia skupiny Jethro Tull. Foto: TASR
Ian Anderson a legendárna formácia Jethro Tull sa premiérovo predstaví v Košiciach. Koncert sa uskutoční 17. februára budúceho roku a ponúkne nielen aktuálnu tvorbu, ale aj najväčšie hity zlatej éry tejto kapely. Pri výbere priestorov padla voľba na Spoločenský pavilón, nakoľko tento hard rockový velikán odmieta hrať vo veľkých halách. Uprednostňuje výlučne kongresové sály a divadelné priestory.

Po dvadsiatich rokoch sa Ian Anderson vracia na východné Slovensko. Pre zmenu nevystúpi v Prešove, ale v Košiciach. „Vystúpenie Jethro Tull na prešovskom amfiteátri z roku 1997 je legendárne, fanúšikovia naň veľmi radi spomínajú. Košický koncert sľubuje aj podľa dostupných set listov veľmi silný program obohatený aj o novšie, veľmi kvalitné skladby,“ pozývajú na koncert organizátori.

O koncert je veľký záujem. Intímnu atmosféru, ktorú ponúkne priestor Spoločenského pavilónu, očakávajú aj organizátori. „Ian Anderson a Jethro Tull sú ikonami nielen hard rockovej muziky. Teší nás záujem o tento koncert. Súčasne musím potvrdiť, že sa ďalší koncert nebude pridávať a určite nebudeme meniť priestor,“ dodáva Raymond Kaňa z agentúry DoubleHeadSK, ktorý podujatie pripravuje v spolupráci s košickým klubom Colloseum.

Skupina Jethro Tull vznikla v decembri 1967. Jej lídrom je od začiatku skladateľ, textár, spevák, flautista, ale aj príležitostný hráč na gitaru, mandolínu a gajdy Ian Anderson. Už v roku 1969 mali album na čele britského rebríčka. Jeho názov je Stand Up a dosiahol ako prvý zlatú platňu. S ďalšími nahrávkami sa Jethro Tull presadili aj za „veľkou mlákou“, keď napríklad piata štúdiovka Thick As a Brick dosiahla jednotku v americkom časopise Billboard. Veľmi úspešné boli aj nasledujúce albumy Living in the Past (1972), A Passion Play (1973) a War Child (1974).

Ian Anderson a spol. boli v začiatkoch bluesovou kapelou, no postupne vo svojej tvorbe začali využívať aj folkové či džezové prvky a niektoré piesne znejú dokonca ako staroanglická hudba. Kapela predala na celom svete viac ako 41 miliónov nahrávok a ich záznamy dokumentujú viac ako dvetisíc koncertov, ktoré navštívilo viac než 15 miliónov fanúšikov.

Ian Anderson a Jethro Tull vystúpia v Košiciach v zostave Ian Anderson (spev, flauta, gitara), John O'Hara (klávesy a akordeón), David Goodier (basa), Florian Opahle (gitary) a Scott Hammond (bicie a perkusie).

Lístky sú v predpredaji v sieti Ticketportal. Informáciu pre TASR poskytol PR manažér koncertu Edo Kopček.

ODPORÚČAME AJ:
Do slovenských kín vstúpila americká dráma James White
Titulnú pieseň k sci-fi Pasažieri nahrali Imagine Dragons
CHLUMSKÝ: Inšpektor Max je skutočne zvláštny úkaz, Kukura je zjavenie
Bestseller Evity Urbaníkovej má filmovú podobu. Pozrite si trailer

Komentáre