Hudba a film

Filmový festival v Cannes mení dejiny, v porote budú bratia Coenovci

"Bratia Coenovci, ktorí v uplynulých rokoch zažili v Cannes nemálo úspechov, budú teraz porote predsedať."

TASR, 22. januára 2015 7:00
Na archívnej snímke z 19. mája 2013 americkí režiséri Joel (vpravo) a Ethan Coenovci počas 66. ročníka MFF v Cannes. Prvýkrát v dejinách filmového festivalu v Cannes bude vedenie jeho poroty dvojčlenné. Predsedať jej v roku 2015 bude americká režisérska dvojica - bratia Coenovci: Joel a Ethan. Foto: TASR/AP
Paríž 22. januára (TASR) - Prvýkrát v dejinách filmového festivalu v Cannes bude vedenie jeho poroty dvojčlenné. Predsedať jej toho roku bude americká režisérska dvojica - bratia Coenovci: Joel a Ethan.

Usporiadatelia v dnešnom tlačovom vyhlásení vysvetlili, že nominácia bratov Coenovcov do čela poroty, ktorá rozhoduje o laureátoch prestížneho ocenenia Zlatá palma, je súčasne oslavou "všetkých bratov vo filme".

Bratia Coenovci sa medzičasom vyjadrili, že sú z rozhodnutia usporiadateľov nadšení. O to viac, že festival v Cannes bol pre nich od začiatku veľmi dôležitý. "Navyše, ešte nikdy sme ničomu nepredsedali," dodali režiséri, ktorí momentálne nakrúcajú film Hail Caesar s Georgeom Clooneym, Christophom Lambertom a Scarlett Johanssonovou.

Bratia Coenovci v uplynulých rokoch zažili v Cannes nemálo úspechov: v roku 1991 získali Zlatú palmu za film Barton Fink, v roku 1996, keď súťažila ich snímka Fargo, si odniesli cenu za najlepšiu réžiu.



Rovnakú cenu získali v roku 2001 za film The Man Who Wasn't There (Muž, ktorý nebol). Festivalovú Grand prix im udelili v roku 2013 za film Inside Llewyn Davis (Vnútri Llewyna Davisa).



Festival, ktorého ocenenia sú považované za akýsi európsky ekvivalent amerických filmových cien Oscar, sa v Cannes uskutoční od 13. do 24. mája.

Komentáre