Hudba a film

Oscary sú rozdané. DiCaprio ostal opäť bez sošky

"Najlepším filmom sa stala dráma 12 rokov otrokom, najviac sošiek získala Gravitácia."

TASR, 3. marca 2014 7:30
Zľava Anthony Katagas, Jeremy Kleiner, Dede Gardnerová, režisér Steve McQueen a Brad Pitt pózujú so soškami Oscara. Foto: TASR/AP Photo


Britská dráma z otroctva 12 rokov otrokom získala v noci na pondelok cenu Americkej akadémie filmových umení a vied pre najlepší film ako vôbec prvá snímka v 86-ročnej histórii Oscarov, režírovaná režisérom čiernej pleti.

Snímka režiséra Steva McQueena získala ešte dvoch ďalších Oscarov, a to v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe pre Lupitu Nyong'ovú, bola to jej prvá filmová úloha, a v kategórii najlepší adaptovaný scenár. Bol spracovaný na základe pamätí slobodného čierneho muža Solomona Northupa, predaného do otroctva.

Najviac Oscarov si odniesol sci-fi film Gravitácia so Sandrou Bullockovou v jednej z hlavných úloh, ktorý premenil sedem z desiatich nominácií, vrátane najlepšej réžie pre mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Bol to súčasne prvý Oscar pre režiséra z Latinskej Ameriky, uviedla agentúra Reuters. Ďalšie Oscary má Gravitácia za kameru, strih, hudbu, zvukové efekty a ďalšie technické kategórie.

Nízkorozpočtová dráma Klub poslednej nádeje o aktivistovi boja proti AIDS získala troch Oscarov, za masky a obe mužské herecké kategórie. Matthew McConaughey v hlavnej úlohe stvárnil obeť AIDS a Jared Leto vo vedľajšej úlohe HIV-pozitívnu transsexuálku.

V ženskej kategórii si Cate Blanchettová odniesla Oscara za Jasmínine slzy (hlavná úloha), a kenská herečka Lupta Nyong'o za vedľajšiu úlohu vo filme 12 rokov otrokom.

Talianska dráma Veľká nádhera si na udeľovaní cien americkej filmovej akadémie v Los Angeles odniesla Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film. Snímka režiséra Paola Sorrentina, ktorá bola považovaná za favorita, sleduje úvahy starnúceho spisovateľa o živote a jeho hľadanie jeho zmyslu medzi smotánkou v Ríme.

Snímka o rodáčke z Prahy, pianistke Alici Herzovej-Sommerovej, ktorá prežila holokaust a zomrela v Londýne vo veku 110 rokov, The Lady in Number 6 (Žena v čísle 6), si odniesla Oscara pre najlepší krátky dokumentárny film. "Mala úžasnú schopnosť radovať sa a odpúšťať," povedali tvorcovia o hrdinke.

Disneyho animované štúdio získalo za Ľadové kráľovstvo svojho prvého Oscara od založenia tejto kategórie v roku 2002.

Film Špinavý trik režiséra Davida O'Russella odišiel s prázdnymi rukami, hoci mal 10 nominácií, rovnako ako Gravitácia. Podobne bez Oscara ostal aj film Vlk z Wall Street.

ZOZNAM VÍŤAZOV


NAJLEPŠÍ FILM - 12 rokov otrokom
CUDZOJAZYČNÝ FILM - Veľká nádhera, Taliansko
RÉŽIA - Gravitácia - Alfonso Cuarón
HEREC V HLAVNEJ ÚLOHE - Matthew McConaughey - Klub poslednej nádeje
HEREČKA V HLAVNEJ ÚLOHE - Cate Blanchettová - Jasmínine slzy
HEREC VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE - Jared Leto - Klub poslednej nádeje
HEREČKA VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE - Lupita Nyong'ová - 12 rokov otrokom
PÔVODNÝ SCENÁR - Ona
ADAPTOVANÝ SCENÁR - 12 rokov otrokom
ANIMOVANÝ FILM - Ľadové kráľovstvo
DOKUMENTÁRNY FILM - 20 Feet from Stardom
KRÁTKY ANIMOVANÝ FILM - Mr. Hublot
KRÁTKY DOKUMENT - The Lady in Number 6: Music Saved My Life
KRÁTKY FILM - Helium
KAMERA - Gravitácia
MASKY - Klub poslednej nádeje
KOSTÝMY - Veľký Gatsby
STRIH - Gravitácia
PÔVODNÁ PIESEŇ - Let It Go z Ľadového kráľovstva
HUDBA - Gravitácia
STRIH ZVUKU - Gravitácia
VIZUÁLNE EFEKTY - Gravitácia

Komentáre