Hudba a film

Nová Godzilla bude najväčšia vo filmovej histórii

"Premiéra opätovného filmového spracovania slávnej Godzilly nás čaká už o dva týždne, avšak už teraz vieme povedať veľa o samotnom filme. "

Webmagazin.sk, 2. mája 2014 12:00
Godzilla 2014 Foto: Warner Bros.


Hneď na začiatok článku musíme uviesť, že tu nenájdete žiadne spojlery, teda informácie o kľúčových bodoch príbehu alebo o jeho rozuzlení.

Dômyselné masírovanie verejnosti


Prvé relevantné správy o pripravovanom remaku Godzilly sa začali objavovať ešte koncom jesene minulého roka. Vtedy bol na internete zverejnený prvý teaser, ktorý však veľa z novej podoby monštra nič neprezrádzal. Ukazoval skôr spúšť, ktorú za sebou zanechá - a tá nabrala mimoriadne rozmery. Súčasne sa na internete začali objavovať plagáty k novému filmu, tie už bližšie napovedali aj o veľkosti tohto monumentálneho jaštera. Ani vojenské vrtuľníky pri ňom nevyzerajú veľmi autoritatívne.



Nasledovalo video s ohlušujúcim revom novej Godzilly a postupne ďalších desať kratších trailerov, ktorých cieľom bolo skôr zapôsobiť na emócie a vytvoriť dojem extrémne drahého a produkčne rozsiahleho filmu. Až posledný trailer ukázal najviac z toho, čo nás v kine čaká a, popravde, možno toho prezradil až priveľa…


Očakáva sa veľa od vizuálu aj príbehu


Nová Godzilla bola vytvorená pod taktovkou produkčných spoločností Warner Bros., Legendary Pictures a Disruption Entertainment a na režisérsku stoličku sa posadil Gareth Edwards známy predovšetkým vďaka svojej účasti na filmoch Monsters (2010) a In the Shadow of the Moon (2007). Scenár k filmu má na svedomí Max Borenstein (screenplay) a Dave Callaham (príbeh) a práve od príbehu sa očakáva veľmi veľa. Predchádzajúce americké filmové spracovanie Godzilly bolo síce veľkolepé, ale po dejovej stránke bolo veľmi chabé.

V prípade “verzie 2014” sa dbalo na príbeh samotný oveľa viac, diváci by sa mali dočkať okrem iného aj psychologickej sondy do vnútorného prežívania rodiny Brodyovcov, ktorým nukleárna katastrofa veľmi intenzívne zasiahla do životov. Otec (Bryan Cranston) musí pri nehode v atómovej elektrárni zaživa pochovať svoju ženu (Juliette Binoche) a následne čeliť potrebe zachraňovania veľkého mesta. Samozrejme, že Godzilla si za cieľ vyberie nikdy nespiaci New York. Viac prezrádzať nebudeme.


Zaujímavosti o filme


Tak ako aj pri iných veľkých filmoch, na internete sa objavujú rôzne pikošky a zaujímavosti. Tie majú za úlohu navnadiť divákov na návštevu kina, ale najmä dopĺňajú celkový dojem zo snímky. Vyberáme niekoľko z nich:
• hlas z traileru patrí J. R. Oppenheimerovi, jadrovému fyzikovi podieľajúcom sa na výrobe prvej atómovej bomby;
• premiéra je naplánovaná na 60. výročie vzniku fenoménu Godzilla;
• počas nakrúcania filmu prišlo k viacerým zraneniam a jedna komparzistka prišla o život za nezverejnených okolností;
• krycie meno filmu bolo počas jeho nakrúcania Nautilus (v preklade posledný);
• pri jednej scéne bolo prítomných až 600 komparzistov;
• dvoch členov komparzu, ktorí na Twitteri zverejnili fotografie z natáčania, tvorcovia žalovali o 150-tisíc amerických dolárov;
• jeden natáčací deň trval priemerne 14 hodín.

Godzilla najprv ako model


Novú Godzillu chceli jej tvorcovia prepracovať nanovo. Jej predchádzajúce variácie boli síce vždy na svoju dobu ohromujúce, avšak dnes máme možnosť sledovať drahé blockbustery s neuveriteľnými scénami a obrovskými strojmi. Napríklad taký Pacific Rim bol ukážkou toho, čo v modernom filmovom priemysle znamená pojem “veľkoleposť”. Prekonať dojem, ktorý mali diváci z tohto filmu, nie je ľahká úloha, ale tvorcovia novej Godzilly sa skutočne snažili. Oni sami tvrdia, že ju chceli predstaviť v oveľa reálnejšej forme, zároveň ju ale značne zväčšiť. To si vyžiadalo niekoľko zásadných zmien na jej tele.

Keby sa mal nejaký plaz vyvinúť do takýchto rozmerov, musel by mať nielen extrémne silnú kostru, ale aj mimoriadne silné, funkčné a objemné svalstvo. Tento predpoklad umelci pretavili do takej Godzilly, ktorá je skôr ťažkopádna, objemná a relatívne pomalá. To je v priamom rozpore s tou Godzillou, ktorú sme videli v jej poslednom americkom spracovaní z roku 1998.



Zaujímavosťou je, že Godzilla samotná nevznikala v modelovacom 3D programe v počítačoch, ale ako reálna fyzická socha. Až tá bola následne zoskenovaná do počítačov a pretvorená do animovanej podoby, ktorú uvidíme na plátnach kín.

Slovenská premiéra filmu je naplánovaná na 15. mája 2014 a vyzerá to tak, že to zmutovaná jašterica nebude mať tak ľahké. V kinách nás totiž čaká priveľa zaujímavých filmov, ktoré by mohli Godzillu čiastočne ohroziť, pretože si na ne filmoví fanúšikovia šetria peniaze už teraz.

Komentáre