Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Barabášove Vábenie výšok je v kinách

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 19. októbra 2017 10:00
Záber z filmu Vábenie výšok Foto: screenshot

Vábenie výšok


Himaláje - najvyššie hory našej planéty. Pre niekoho len čísla v štatistike a miesto na mape. Pre iných náročné výzvy. Muž, ktorý stál ako prvý na Evereste, v tom má jasno: "Mierte vysoko, v ľahkom víťazstve je málo statočnosti." Víťazstvá a prehry však oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo na osemtisícových štítoch hviezdne hodiny. Niektoré z úspechov boli zaplatené životom. Dokumentárny film Vábenie výšok mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva.


Plechový bubienok


Skvelá filmová adaptácia románu Güntera Grassa. Dej sa odohráva v rokoch 1899 - 1945 a sleduje osudy postáv na pozadí premien mesta Gdaňsk, ktorého genius loci sa stáva ďalším protagonistom. Rozprávačom je Oskar Matzerath, ktorý sa z nedôvery a odporu voči falošnému, krutému a pokryteckému svetu dospelých rozhodne pri svojich tretích narodeninách pádom do pivnice zastaviť svoj rast. Predstieraná detinskosť mu zachováva odstup, nezávislosť a slobodu; jej príznakom sa stáva červenobiely plechový bubienok, na ktorý v proteste vytrvale bubnuje.

Geostorm: Globálne nebezpečenstvo


Po sérii prírodných katastrof ohrozujúcich našu planétu, sa poprední predstavitelia štátov celého sveta dohodnú na vytvorení rozsiahlej sieti satelitov k riadeniu globálnej klímy, ktorá má zaistiť bezpečnosť všetkých obyvateľov planéty. Niečo sa však pokazí a – systém vytvorený na ochranu Zeme, začne na Zem útočiť a začína závod s časom, kedy je nutné zistiť skutočnú hrozbu skôr, než geomagnetická búrka zmetie zo zemského povrchu všetko... a všetkých.


Matka!


Najhorší zvuk, ktorý môžete počuť v raji, je zaklopanie na dvere. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrajú v thrilleri matka! manželský pár. Ich idylické spolužitie v krásnom dome v lone prírody naruší príchod nezvaných hostí, ktorých počet neustále narastá. Jeden z najoriginálnejších filmárov súčasnosti, Darren Aronofsky (Čierna labuť, Rekviem za sen) natočil nezaraditeľný a originálny thriller, ktorý svojich divákov prekvapí, aj keď budú akokoľvek pripravení. Na matku! sa podľa režiséra pripraviť nedá.


My Little Pony vo filme


MY LITTLE PONY vo filme predstavuje šesticu obľúbených farebných koníkov, ktorých na veľkom plátne čaká najzaujímavejšie a najkrajšie dobrodružstvo všetkých čias! Keď strašný Búrkový kráľ napadne Canterlot s úmyslom ukradnúť poníkom ich čarovnú moc, budúcnosť Equestrie je ohrozená. Všetky poníky sa musia vydať na nebezpečnú hrdinskú cestu, ktorá ich po prvýkrát zavedie za hranice domoviny. Aby vyhľadali pomoc, budú musieť prejsť cez magické hory, tajomnú podmorskú krajinu a dokonca sa odviezť na lietajúcej pirátskej lodi!


Western


Meinhard je samotársky robotník, ktorý z diaľky pozoruje život s nečitateľným úsmevom. Nikde sa necíti doma, preto mu nerobí problém prijať prácu v zapadnutom kúte Bulharska, kde má nemecká partia v ťažkých podmienkach vybudovať vodnú elektráreň. Odľahlá divočina, jazyková bariéra a cudzinci, ktorí o ňom nič nevedia, umožňujú Meinhardovi rozprávať o sebe iný príbeh a vystupovať ako hrdina a ochranca slabých. Na mieste, kde si ľudia lepšie rozumejú bez slov, pocíti naliehavú túžbu niekam patriť. Aj za cenu toho, že si znepriatelí krajanov, ktorí na domorodcov pozerajú zvrchu a nijako sa nenamáhajú udržovať dobré vzťahy. Valeska Grisebach nakrútila majstrovskú subtílnu charakterovú štúdiu a inteligentnú snímku s prvkami westernu, ktoré však neustále podvracia a využíva k narušeniu diváckych očakávaní. Western je pokorný film o obyčajných ľuďoch a neskrotenom mieste mimo civilizácie.


ODPORÚČAME AJ:
Barabášov film Vábenie výšok predstaví Slovákov na Mount Evereste
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Spievankovo a kráľovná Harmónia a Mečiar
Nový album Márie Čírovej stelesňuje jej zlom v umení i osobnom živote

Komentáre