Hudba a film

Horiaci ker prepísal históriu Českého leva. Získal rekordný počet cien

"Zo 14 nominácií film získal 11 a prepísal štatistické čísla histórie Českých levov. O jedno ocenenie totiž predbehol film Je třeba zabít Sekala, ktorý stál s počtom cien na čele tabuľky od roku 1997."

TASR, Webmagazin.sk, 25. februára 2014 6:00
Táňa Pauhofová svoju nomináciu za úlohu vo filme Horiaci ker na cenu nepremenila. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Michal Svítok


Výročné ceny Českej filmovej a televíznej akadémie patria medzi najprestížnejšie oceňovanie v branži v blízkom okolí. Český lev sa tento rok udeľoval už 21. raz a film Horiaci Ker, v hlavnej úlohe so Slovenkou Táňou Pauhofovou, prepísal jeho históriu. Zo 14 nominácií premenil 11, neuspel bohužiaľ aj v kategórii, v ktorej bola nominovaná práve Táňa Pauhofová. Tá o svojom úspechu na oceňovaní pochybovala. "Ja si myslím, že nie, konkurencia je veľká, ale som nesmierne vďačná už za tú nomináciu, je to skvelé," povedala pre TASR ešte pred oceňovaním.

Horiaci ker získal ocenenie v hlavnej kategórii a stal sa najlepším filmom minulého roka, získal aj Cenu filmových fanúšikov, ocenenie za najlepší scenár (Štěpán Hulík) a za rolu matky Jana Palacha si Českého leva v ženskej vedľajšej kategórii odniesla Jaroslava Pokorná.



Spanilá jazda filmu Horiaci ker pokračovala v technických kategóriách zvuku. Podľa názoru filmovej akadémie boli v tomto filme najlepšie aj masky, kostýmy a scénografia, píše iDNES.cz. Jedna cena, konkrétne za réžiu, putovala do Poľska k svetoznámej režisérke Agnieszce Hollandovej. Ocenená režisérka sa publiku prihovorila vo vopred natočenom spote. "Som rada, že ste ma zaradili medzi českých filmárov," uviedla.

Hlavné herecké kategórie však patrili filmu Jako nikdy. Za najlepšiu mužskú hlavnú úlohu si cenu odniesol Jiří Schmitzer, ktorý bol však na zájazde a prevzal ju za neho jeho syn Jiří Schmitzer ml. V kategórii žien za tento film dostala ocenenie Petra Špalková.

V kategórii najlepší dokumentárny film bodoval film Silvie Dymákovej Šmejdi o zneužívaní seniorov predajcami tovarov a cenu bez nominácií, teda ocenenie za celoživotný prínos českému filmu, získal spisovateľ a scenárista Vladimír Körner.

Komentáre