Hudba a film

Guy Ritchie a jeho tvorba, poznáte ju?

"Guy Ritchie je britský režisér a scenárista, ktorého meno sa spája s rozporuplnosťou. Niektoré jeho filmy sú umeleckým dielom, iné boli prijímané skôr vlažne alebo dokonca negatívne. "

Erik Stríž, 28. marca 2014 14:00
Podfu(c)k (2000) Foto: Columbia Pictures


Rodák z britského Hatfieldu v provincii Hertfordshire neďaleko Londýna sa narodil v 10. septembra 1968 a prakticky odmalička bol opakom archetypu Angličana. Mal problémy v školách, celkovo ho vyhodili až z dvoch rôznych a na vine nebola iba jeho dyslexia.

Napriek neschopnosti zvládať školské prostredie mal mladý Guy Stuart Ritchie cit pre umenie, hudbu a film, čo sa mu stalo takpovediac osudné. Tento osud do zaviedol nielen do siene slávy svetových režisérov, ale aj do náručia speváčky Madonny a do pozornosti ľudí, ktorým vo filmoch vyhovuje drsný humor a kriminálne zápletky.

Guy Ritchie Foto: Columbia Pictures
Srdcia kritikov i verejnosti si získal svojim prvým celovečerným filmom Zbaľ prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels ) v roku 1998, v ktorom sa objavili aj vtedy ešte neznámi herci Jason Statham a Vinnie Jones. Najviac priazne a veľmi pozitívny ohlas kritikov si však Ritchie vyslúžil až filmom Podfu(c)k v roku 2000.

Podfu(c)k (2000) Foto: Columbia Pictures

Podfu(c)k (Snatch.) (2000)


Rozpočet: 10 miliónov USD
Tržby: 83,5 miliónov USD
Obsadenie: Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro

Snímka, ktorá sa u nás dostala do povedomia ľudí ako Podfu(c)k, patrí aj dnes k Ritchiovej zlatej tvorbe. Popravde, priveľa týchto “zlatých filmov” v portfóliu ani nemá. Film má premyslenú zápletku, niekoľko dejových línií a je perfektným vzorom pre mladých režisérov a scenáristov. Je totiž typickou ukážkou ostrého drsného britského humoru, miestnych reálií a princípov fungovania nelegálnych boxerských zápasov.

Jason Statham, známy skôr z menej kvalitných snímkov pre masového diváka, sa tu predviedol vo výbornej hereckej forme, ktorú predčil už iba Brad Pitt v úlohe cigánskeho bitkára. Práve kultúrna rôznorodosť a stret rôznych svetov dodáva filmu jedinečný charakter.

RocknRolla (2008) Foto: Warner Bros.

RocknRolla (2008)


Rozpočet: 18 miliónov USD
Tržby: 25,7 miliónov USD
Obsadenie: Gerard Butler, Karel Roden, Tom Hardy, Mark Strong

Snímka RocknRolla patrí rozhodne k tým, ktoré by mal mať niekoľkokrát prezretý každý jeden fanúšik modernej kinematografie. Film síce nedosiahol taký úspech, ako predchádzajúca snímka Podfu(c)k, svojím charakterom a humorom ju však možno ešte o niečo predčil.

Vo filme RocknRolla si zahralo množstvo hercov, pričom nie všetkých možno považovať za vrcholných predstaviteľov hereckého umenia. Napriek tomu sa svojich postáv zhostili výborne a predstavili príbeh tak, ako by ho nedokázal predstaviť žiadny iný herecký tím. Gerard Butler a Tom Hardy v hlavných úlohách jednej dejovej línie, Tom Wilkinson, Mark Strong a Karel Roden v druhej a popri nich Toby Kebbell ako človek, ktorý ich všetkých svojsky spája a v inom ohľade, než v tom ústrednom.

Sherlock Holmes (2009) Foto: Warner Bros.

Sherlock Holmes (2009)


Rozpočet: 90 miliónov USD
Tržby: 524 miliónov USD
Obsadenie: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong

Zvykne sa hovoriť, že Guy Ritchie vniesol do fenoménu Sherlocka Holmesa nový život a prispôsobil jeho charakter dnešnej dobe. Nie je to celkom pravda, pretože už Arthur Conan Doyle, tvorca postavy detektíva Holmesa, ho stvárňoval ako excentrickú a ťažko pochopiteľnú osobnosť. Ritchie jej však dodal trocha viac nepochopiteľnosti, trocha viac extraverzie, humoru a dokonca ho postavil aj do bitkárskej arény.

Moderné spracovanie Sherlocka Holmesa sa stalo ikonické a vyslúžilo si pozitívny ohlas divákov aj kritikov. Ritchie do filmu zasadil drsný humor, ponurú temnú atmosféru a množstvo bojových scén podliehajúcich dobovým reáliám prebiehajúcej industrializácie.

Film sa stal úspešný nielen po stránke kvalitného spracovania, ale vo finančnom ohľade. Celkové tržby za tento projekt činia viac ako pol miliardy amerických dolárov, pričom náklady na jeho tvorbu boli necelých 100 miliónov.

Pokračovanie moderného Sherlocka Holmesa z roku 2011 (A Game of Shadows) dosiahlo veľmi podobných tržieb, avšak jeho náklady vzrástli prakticky viac ako o polovicu. Očakáva sa, že ešte v priebehu tohto alebo začiatkom budúceho roka sa do kín dostane aj tretie pokračovanie filmu, zatiaľ však bez upresnenia, či sa na režisérsku stoličku opäť posadí Guy Ritchie.

Komentáre