Hudba a film

Grammy sú rozdané! Uhádnete, kto sa teší z cien?

"Francúzski elektronickí hudobníci Daft Punk, novozélandská speváčka Lorde a americké rapové duo Macklemore & Ryan Lewis patria k hlavným víťazom."

TASR, 27. januára 2014 9:00
Americké rapové duo Macklemore (vpravo) & Ryan Lewis (vľavo) si odniesli štyri ocenenia v tohtoročnom udeľovaní cien Grammy v Los Angeles. Foto: TASR/AP Photo


Najprestížnejšie hudobné ceny vo svete sú rozdané a hlavní víťazi známi. Patria k nim francúzski elektronickí hudobníci Daft Punk, novozélandská speváčka Lorde a americké rapové duo Macklemore & Ryan Lewis.

Daft Punk získali ocenenie nahrávka roka za pieseň Get Lucky, na ktorej spolupracovali s americkými hudobníkmi Pharrellom Williamsom a Nilom Rogersom. Najlepším albumom roka sa súčasne stal ich album Random Access Memories.

Cenu skladba roka, určenú pre skladateľov, udelili len 17-ročnej Novozélanďanke vystupujúcej pod menom Lorde za pieseň Royals. Lorde dostala tiež cenu v kategórii najlepšie popové sólové vystúpenie.

Macklemore & Ryan Lewis si odniesli štyri ocenenia: okrem významnej kategórie nováčik roka ich získali tiež za najlepší rapový album (The Heist), najlepšiu rapovú skladbu (Thrift Shop) a najlepšie rapové vystúpenie.

Na slávnostnom odovzdávaní cien účinkovali početné hviezdy ako Katy Perry, Taylor Swift či Pink. V spoločnom vystúpení sa na javisku objavili bývalí členovia Beatles Ringo Starr a Paul McCartney. Zriedkavo spoločne vystúpili aj rapper Jay Z a jeho manželka Beyoncé. Jay Z okrem toho získal Grammy za najlepšiu rapovú koprodukciu.

Komentáre