Hudba a film

Febiofest Bratislava ocenil maďarsko-slovenské Vysvetlenie na všetko

"Film režiséra Gábora Reisza vstúpi od 21. marca do našich kín v distribúcii spoločnosti Filmtopia."

TASR, 19. marca 2024 14:12
Na snímke zľava riaditeľka spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová, koproducent Mátyás Prikler, producentka Júlia Berkes, režisér Gábor Reisz a tretí zľava maďarskí herci Gáspár Adonyi-Walsh, István Znamenák a maďarská herečka Lilla Kizlingerová počas tlačovej konferencie po projekcii slovensko-maďarského filmu Vysvetlenie na všetko v rámci Medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava 2024. V Bratislave 15. marca 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Rozdelená spoločnosť je hlavnou témou maďarsko-slovenského filmu Vysvetlenie na všetko. Snímka, ktorá získala na medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Benátkach hlavnú cenu sekcie Orizzonti, si z MFF Febiofest Bratislava (13. 3. - 19. 3.) odnáša Hlavnú cenu súťaže celovečerných filmov.

Film zaujal medzinárodnú porotu v zložení Roberto Cueto z MFF San Sebastian (Španielsko), Joshua Jádi z Film Festival Cottbus (Nemecko) a Marion Czarny z festivalu dokumentárnych filmov FIPADOC (Francúzsko).

"Zdanlivo triviálna, každodenná situácia spúšťa ostrú analýzu politického napätia, ktoré dnes ovplyvňuje Európu. Na ocenení sme sa zhodli pre schopnosť tvorcov priniesť kontroverznú tému prostredníctvom nápaditej, naratívnej štruktúry s rôznymi uhlami pohľadu, s humorom a citlivosťou," odôvodnili svoje rozhodnutie porotcovia.

V súťažnej sekcii dlhometrážnych filmov V strede Európy sa stretlo desať filmov z krajín V4, Rakúska a Ukrajiny.

Slovenský koproducent filmu Mátyás Prikler na pondelkovom (18. 3.) udeľovaní cien Febiofestu pripomenul, že snímku Vysvetlenie na všetko ako jediný podporil slovenský Audiovizuálny fond. Film režiséra Gábora Reisza vstúpi od 21. marca do našich kín v distribúcii spoločnosti Filmtopia.









Komentáre