Hudba a film

Doktor House príde na Slovensko, vedeli ste, že sa venuje hudbe?

"Hugh Laurie je preslávený najmä ako svojský lekár zo seriálu Doktor House. Okrem toho sa však venuje aj písaniu a hudbe. So svojou kapelou príde vystúpiť aj na Slovensko."

TASR, 17. júna 2014 6:00
Hugh Laurie Foto: TASR/AP Photo


Brit Hugh Laurie sa na celom svete preslávil najmä úlohou svojského lekára v seriáli Doktor House, no herecké nadanie nie je tým jediným, čím charizmatický, dnes už 55-ročný herec, disponuje. Popri seriáli stíha aj spisovateľskú kariéru a vystúpenia s vlastnou kapelou. Áno, Doktor House sa venuje aj hudbe!

Prvé lekcie hry na klavíri absolvoval ako šesťročný, dnes okrem klavíra ovláda aj gitaru, bicie nástroje, harmoniku a saxofón. V rámci Európskeho turné 2014 predvedie svoje muzikantské umenie spolu so svojou kapelou aj na koncerte v pondelok 21. júla v bratislavskej Aegon Aréne NTC.

Sprevádzať na turné ho bude kapela The Copper Bottom Band, zložená zo skvelých muzikantov, ktorými sú kontrabasista David Piltch, saxofonista Vincent Henry, ktorý zoznámil Hugha s jeho súčasným producentom, trombonistka Elizabeth Lea, neuveriteľne energická speváčka a dokonalá soulová dáma, ktorá spievala aj s Tinou Turner - Sister Jean McClain, speváčka, skladateľka a gitaristka Gaby Moreno z Guatemaly, bubeník Herman Matthews, ktorý bubnoval na koncertoch a nahrávkach s absolútnou špičkou svetovej hudobnej scény, podobne ako gitarista Mark Goldenberg, ktorého hudobná a skladateľská stopa je vrytá do množstva nahrávok svetových hviezd naprieč hudobnými žánrami.

Splnený sen


„Táto kapela hrá teraz najlepšie, lepšie ako kedykoľvek predtým. Myslím, že vám môžem sľúbiť skvelý zážitok,” hovorí o svojom hudobnom sprievode Hugh, pričom o vzťahu k hudbe dodáva: „Splnil som si sen. Byť muzikantom na turné je fantastický život, zahráte koncert, ktorý vás nesmierne baví. Potom nastúpite do autobusu, dáte si pár pohárikov whisky, uložíte sa spať a na druhý deň ste v úplne inom meste, v inej krajine. A potom ďalší príjemný koncert. Veľmi ma to baví.”



Britský herec, hudobník, spisovateľ a komik James Hugh Calum Laurie (*11. 6. 1959, Oxford), sa preslávil v úlohe arogantného doktora v kultovom seriáli Dr. House. Za túto úlohu získal dva Zlaté glóbusy, dve ocenenia Screen Actors Guild Award a šest nominácií na cenu Emmy. Zahral si aj v ďalších seriáloch, televíznych úlohách a v mnohých filmoch: Rozum a cit (1995) s Emmou Thompson a Kate Winslet, 101 dalmatíncov (1996), Muž so železnou maskou (1998), Madam Bette (1998), Myšiak Stuart Little (1999), Myšiak Stuart Little 2 (2002), Let Fénixa (2004), Králi ulice (2008) kultový seriál Čierna zmija a ďalšie. Je známy aj ako autor knižného bestselleru Obchodník so smrťou (1996).

Ako hudobník vydal dva veľmi úspešné albumy, prvým bol v apríli 2011 Let Them Talk, ktorý sa v britskom rebríčku albumov dostal až na druhé miesto, druhý s názvom Didn’t It Rain pridal v máji 2013, aj ten bol úspešný, keď sa v rebríčku dostal na tretie miesto. Európske turné začne Laurie 11. júla koncertom v bulharskej Sofii, predstaví sa v Bukurešti, Belehrade, Záhrebe, talianskom Miláne, susednej Budapešti, rakúskom Grazi, 21. júla ho bude hostiť Bratislava a deň na to Brno. Európsku šnúru zakončí 29. júla v poľskom Štetíne.

Komentáre