Hudba a film

Do kín vstupuje Pepík, v úlohe večného outsidera uvidíme M. Suchánka

"Réžie filmu sa zhostil Ján Novák (Kameňák 4), ktorý je zároveň aj tvorcom scenára spolu s Jaroslavom Sauerom. "

TASR, 21. apríla 2018 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Pod názvom Pepík vstúpil do slovenskej kinodistribúcie nový český film režiséra Jána Nováka. Hlavného hrdinu trpkej komédie o nádeji, že všetko raz dobre dopadne a tom, ako sa vymotať z neustále sa opakujúcich dennodenných stereotypov a začať ten pravý život, si zahral Michal Suchánek.

Jeho Pepa je priemerný český chlapík, ktorý zdanlivo ničím nevybočuje z rady. Od okamihu, keď vyšiel zo školy, zostáva stále v jednej práci. Má jednu manželku, jednu dcéru a jednu mantru, ktorá mu dáva nádej - Verí, že raz bude žiť naplnený a spokojný život.

Príbeh večného outsidera začínajú diváci sledovať už pri zoznámení sa jeho rodičov. Postupne s ním prežívajú predškolské roky a rozchod jeho rodičov, prechádzajú s ním základnú i strednú školu, sledujú i prvé nesmelé pokusy s dievčatami, sú svedkami jeho neúspešnej pracovnej kariéry a obdobne neúspešného manželstva i rodinného života.



Ako Pepík postupne dospieva a starne, politická i spoločenská situácia sa okolo neho mení. Jedno ale zostáva: Pepo je uprostred ostatných ľudí stále osamelý. Po celý život sa snaží robiť všetko správne, tak, aby ho ostatní mali radi. S výnimkou niekoľkých okamihov v tejto snahe vždy pohorí. S pribúdajúcimi rokmi Pepov optimizmus slabne. Jeho viera v lepšiu budúcnosť sa postupne mení v rezignáciu a život sa stáva len sledom rutinne sa opakujúcich zážitkov. Zdá sa, že poslednými radosťami, ktoré mu zostávajú, sú cigarety a nevinné špehovanie šťastného manželského páru zo susedstva.

Pretože je v snímke prerozprávaný celý Pepíkov život, v rolách mladého hrdinu sa objaví hneď niekoľko českých hercov. Medzi nimi Viktor Antonio i Vlastimil Kaňka. Panovačnú manželku, ktorá netúži po abstraktnom šťastí a robí jej dobre, keď môže mať manžela plne pod kontrolou, si zahrala Petra Špalková. Ich dcéru stvárnila Natálie Grossová. Vo filme sa ďalej objaví aj Jakub Kohák, Marek Vašut, Alena Doláková, Alice Bendová a iní.

Réžie filmu sa zhostil Ján Novák (Kameňák 4), ktorý je zároveň aj tvorcom scenára spolu s Jaroslavom Sauerom. Hlavným kameramanom je Antonín Chundela. Hudbu zložil Václav Noid Bárta.

Tragikomédiu Pepík prináša do kín od 19. apríla Continental film.


Komentáre