Hudba a film

Do kín mieri Dezertér, druhý diel Hřebejkovej trilógie Záhradníctvo

"Hlavnou postavou je majiteľ štýlového kaderníckeho salóna Valentino v centre Prahy Otto Bock a jeho rodina, ktorú tu zamestnáva."

TASR, 21. septembra 2017 10:00
Herec Jiří Macháček v traileri filmu Dezertér z trilógie Záhradníctvo. Foto: Youtube/Totalfilm.cz
Dezertér je názov druhého dielu filmovej trilógie z dielne tvorivého tandemu režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského. Rodinná kronika Záhradníctvo sa skladá z troch samostatných snímok, ktoré sa odohrávajú na pozadí najdramatickejších období minulého storočia a časovo predchádzajú obľúbenému filmu Pelíšky. Rozprávajú o troch rodinách - rodine leteckého rádiotelegrafistu, rodine majiteľa kaderníckeho salóna a rodine majiteľa záhradníctva.

Druhá kapitola rodinnej kroniky sa odohráva na pozadí prevratných udalostí v rokoch 1947-1953. Hlavnou postavou je majiteľ štýlového kaderníckeho salóna Valentino v centre Prahy Otto Bock a jeho rodina, ktorú tu zamestnáva. Firma je pre neho zmyslom života, po všetkom vojnovom utrpení sa vracia späť ako uznávaný šéf aj so svojou manželkou Elou a jej sestrami Bedriškou a Vilmou. Sestry spoločne prežili vojnu a nemeckú okupáciu a starali sa o malé deti svojich manželov, ktorých zatkli za účasť v protinacistickom odboji. Teraz všetci s obrovským úsilím realizujú svoj sen, ale prichádza ďalší zlom po februárovom komunistickom prevrate. Ottova firma je vyvlastnená štátom a jemu sa po druhý raz v živote rozpadá svet. Tentoraz sú však dôsledky otrasu pre neho i pre jeho rodinu fatálne.



Hlavnú postavu Otta stvárnil Jiří Macháček, jeho manželku Elu Gabriela Míčová. V ďalších úlohách sa predstavia Klára Melíšková, Aňa Geislerová, Martin Finger, Karel Dobrý, David Novotný, Lenka Krobotová, Sabina Remundová, Vendula Svobodová, Zuzana Konečná, Zuzana Mauréry.

"Otto je z podstaty podnikavý a pracovitý, vo vnútri ale veľmi krehký človek, nepoučiteľný životný optimista, ktorý napriek tomu, že bol niekoľkokrát osudom zlomený, by si nikdy nepriznal vlastný pád alebo prehru," opísal Jiří Macháček postavu "husto navrstvenú niekoľkými odlišnými životnými etapami a fatálnymi zvratmi".

"Takže som sa po prvom prečítaní scenára musel spýtať, či aj v tejto scéne je to stále tá istá postava ako v predchádzajúcich scénach. To ale znamená, že pre herca je taká postava napísaná vďačne. Náročnosť stvárnenia je potom spojená hlavne s tým, aby človek dokázal všetky tie rozličnosti a odlišnosti prepojiť a nepremárniť. V každom prípade bolo by namáhavejšie stvárniť muža, ktorému by sa, naopak, žiadne takéto fatálne zvraty nediali," dodal herec.

Tragikomédiu Dezertér prináša do slovenskej kinodistribúcie od 28. septembra Forum Film Slovakia.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vanda vydáva nový album Valor, chce ním zaujať aj Južnú Ameriku
Deviatu časť Hviezdnych vojen nakrúti režisér J.J.Abrams
Spoločnosť Netflix pripravuje seriál o pápežoch súčasnosti
Slovenský Komisár Rex má zabaviť celú rodinu

Komentáre