Hudba a film

Barabášov film Vábenie výšok predstaví Slovákov na Mount Evereste

"Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia výkony, ale i pády. Vo Vábení výšok sa na jeho vývoj pozerá autor filmu cez pohľad jednej horolezeckej generácie."

TASR, 18. októbra 2017 10:00
Slovenskí horolezci Zoltán Demján (vľavo) a Jozef Psotka vystúpili 15. októbra 1984 na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Foto: TASR - Zoltán Demján
>Minuloročný film Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom získal po celom svete viac ako 20 ocenení, stal sa tiež najnavštevovanejšou snímkou roku 2016 v distribúcii Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). Tentoraz prichádza do kín jeho najnovší dokument Vábenie výšok, ktorý rozpráva o histórii slovenského himalájskeho horolezectva.

Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia výkony, ale i pády. Vo Vábení výšok sa na jeho vývoj pozerá autor filmu cez pohľad jednej horolezeckej generácie. Tá diváka prevedie od začiatkov horskej služby v Tatrách, cez prvé expedície až po odvážne myšlienky smerujúce na najvyššiu horu sveta. Pre dokument sú dôležité dve línie - Ivan Gálfy a Mount Everest.

Ivan Gálfy zanechal výraznú stopu - v tatranskej žule, vo svetových veľhorách, v srdciach a pamätiach ľudí. Stál pri zrode Horskej služby, ktorej úroveň neskôr ako náčelník pozdvihol na európsku. Stal sa priekopníkom slovenského expedičného horolezectva - jeho výprava z roku 1971 na Nanga Parbat bola prvou úspešnou výpravou na osmetisícovku nielen z Československa, ale i z východného bloku. Po nej viedol expedície na šesť ďalších. Aj vďaka nemu sme patrili medzi svetovú himalájsku elitu.



Dokumentárny film je zároveň aj svedectvom o nenaplnených snoch preliezť najťažšiu stenu Mount Everestu. V troch náročných expedíciách sa odohrali prelomové udalosti, ktoré vyvrcholili v najtragickejšie okamihy slovenského horolezectva. "Pri návrate z prvej expedície na osemtisícovku vítal horolezcov prezident a celá republika ich vnímala ako hrdinov. Prečo sme kedysi v Himalájach udávali trend? Bola to práve sila kolektívu, ktorá dokázala aj nemožné? Alebo možnosť dostať sa za hranice komunistického Československa? Dnes už nie je problém vycestovať do Himalájí a napriek tomu už v Himalájach neudávame trend. Prečo? Cez výpovede jednej generácie horolezcov zmapujeme vízie ľudí, ktorí šli za svojimi snami a dokázali nimi nadchnúť nielen seba...," hovorí o filme režisér Pavol Barabáš, ktorý získal uplynulý víkend v Poprade na Medzinárodnom festivale horských filmov za Vábenie výšok Cenu divákov.

Dokument prináša do kín ASFK od štvrtka 19. októbra. Už dnes večer čaká nový film Pavla Barabáša bratislavská premiéra. Snímku uvedie autor osobne v kine Cinemax Bory.

ODPORÚČAME AJ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Spievankovo a kráľovná Harmónia a Mečiar
Adam Ďurica predstavuje videoklip k piesni Nebojím sa
Nový album Márie Čírovej stelesňuje jej zlom v umení i osobnom živote

Komentáre