Hudba a film

Album Krásná neznámá je spomienkou na Ivetu Bartošovú

"Na novom albume Krásná Neznámá čaká poslucháčov nejedno prekvapenie."

TASR, 29. marca 2016 11:00
Zosnulá speváčka Iveta Bartošová na archívnej fotografii Foto: TASR/František Iván
O Ivete Bartošovej sa často hovorilo ako o princeznej českej popovej scény. Ivetina rozprávka sa bohužiaľ zmenila na nočnú moru s tragickým vyvrcholením. K nedožitým päťdesiatinám obľúbenej speváčky vychádza 1. apríla album Krásná neznámá. Jedná sa o jedinečný súbor nikdy nevydaných piesní a skladieb, ktoré zazneli iba z rádia alebo z televízie, prípadne vyšli iba digitálne alebo na nejakom vedľajšom, dávno zabudnutom projekte. Často ide o naozajstné rarity z archívov.

Album obsahuje skladby, ktoré vznikali v priebehu viac ako tridsať rokov. Mnohé z nich sú duety, či už s Petrom Sepéšim a Michalom Penkom, alebo piesne, ktoré naspievala v roku 2010 so skupinou Walda Gang. Nikdy nezverejnené fotografie Ivety Bartošovej pre obal albumu poskytol Miloš Schmiedberger.

Na novom albume Krásná Neznámá čaká poslucháčov nejedno prekvapenie, medzi nimi – v roku 1983 nahrala Iveta v ostravskom rozhlasovom štúdiu svoj vôbec prvý snímok Napsal jsi pro mě písničku. Táto skladba ju katapultovala na súťaž Mladá pieseň Jihlava, kde Ivetu objavil skladateľ Pavel Vaculík. Tu začal príbeh Ivetinej hviezdy. V roku 1986 sa zúčastnila v Bulharsku na festivale Zlatý orfeus s nežnou baladou Jen já a motýl od elitnej autorskej dvojice Hádl – Borovec. Len málokto vie, že Zdeněk Borovec po návrate z Bulharska sa rozhodol text prepracovať, a tak vznikla úplne nová nahrávka, ktorá bola použitá na Ivetiných albumoch. Krásná neznámá poslucháčom vracia zdanlivo stratenú pôvodnú verziu. Michal David napísal v roku 1988 jeden zo svojich najväčších hitov Jak snadné uvěřit je lhářům. Tú istú melódiu s iným textom nechal naspievať Ivetu Bartošovú pod názvom Ta chvíle patří nám. Osud chcel, že Michalova pieseň mala úspech, zatiaľ čo Ivetina verzia upadla do zabudnutia a objavená je pre tento album.



V roku 1989 bola Ivete pridelená významná úloha v dramaturgii Československej spartakiády 1990. Politický vývoj ale zamiešal kartami a pozoruhodný duet s niekdajšou superhviezdou Michalom Penkom bol predurčený k zániku. Pri príprave tohto albumu sa podarilo nahrávku Namaluj svůj velký sen nájsť v autorských archívoch a pripomenúť tak krátke obdobie intenzívneho umeleckého aj osobného zblíženia Ivety s Michalom Penkom. Muzikál Johanka z Arku Ondřeja Soukupa a Gabriely Osvaldovej je takmer pre každého spájaný s menom Lucie Bílej. Len znalci si však spomenú, že Lucie Bílá túto úlohu nakrátko opustila. Príležitosti sa vtedy chopila Iveta a dala Johanke na pódiu Ta Fantastiky novú podobu. Na albume Krásná neznámá vychádza jediná uchovaná nahrávka Nebe to ví. Klasický hit Waldemara Matušku Eldorádo popisuje v texte Iva Fischera ideálny svet. Práve ten Iveta zrejme márne hľadala v dobe svojho rozpadávajúceho sa manželstva s hercom Jiřím Pomejem. Za sprievodu skupiny Walda Gang tak vznikol unikát a zrejme jedna z piesní, ktorú by od Ivety skutočne vôbec nikto nečakal.

Dvadsiatku piesní albumu tvoria Krásné chvíle návratů, Napsal jsi pro mě písničku, Tisíc obyčejných věcí, Jen já a motýl, Lásko má, já stůňu, Báječní kluci na nablýskaných strojích, Zpívej, Guantanamera, Ta chvíle patří nám, Slunce, Malý psík, Namaluj svůj velký sen, Pomněnka, Ztráta paměti, Nebe to ví, Jarmark ve Scarborough, Nahoru dolu, I já svý křídla mám, Eldorádo a Noc je království.

TASR informovala marketingová a promo manažérka spoločnosti Warner Music Czech Republic Renáta Tomášová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Perinbaba pokračuje: Natáčať sa bude opäť v kráľovskom meste
Do dražby ide stolička Rowlingovej, autorky Harryho Pottera
Zopár tipov, ako používať Gmail efektívnejšie
Nováčik Edgar nepozná noty, no vytvoril Priestor pre dušu

Komentáre